Εάν δεν μειώσουν οι τράπεζες τα δανειστικά επιτόκια, θα το πράξει η Βουλή, δηλώνει ο Ν. Παπαδόπουλος

16:35 1/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την πρόταση νόμου, που προβλέπει τη μείωση των δανειστικών επιτοκίων, μέσω της παροχής αντικινήτρων προς τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, οι οποίοι προσφέρουν ψηλά καταθετικά επιτόκια και το νομοσχέδιο για την επιβολή ειδικού φόρου πιστωτικού ιδρύματος, συζήτησαν σήμερα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει διαπιστωθεί ότι οι εμπορικές τράπεζες

έχουν προχωρήσει σε μικρή μείωση των καταθετικών επιτοκίων, αλλά την ίδια στιγμή έχουν αυξήσει τα δανειστικά επιτόκια.

Όπως είπε η Επιτροπή Οικονομικών θα διενεργήσει μελέτη σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα, προσθέτοντας ότι το μοντέλο των τραπεζών της Κύπρου με ψηλά καταθετικά επιτόκια έχει παρέλθει.

Προειδοποίησε ότι εάν δεν προχωρήσουν οι ίδιες οι τράπεζες στη μείωση των δανειστικών επιτοκίων, θα το πράξει η Βουλή.

«Κατανοούμε», είπε, «ότι στις δύσκολες συνθήκες της οικονομίας, θα πρέπει επιτακτικά να μειωθούν τα δανειστικά επιτόκια, για να δώσουμε κίνητρα για ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας. Τα δεδομένα άλλαξαν και πρέπει να αλλάξει το μοντέλο του τραπεζικού συστήματος».

Πρόσθεσε ότι «παρόλο που βλέπουμε μικρή μείωση καταθετικών επιτοκίων, βλέπουμε παράλληλα αύξηση των δανειστικών επιτοκίων», σημειώνοντας πως «οι τράπεζες παρά ότι μειώνουν τα καταθετικά επιτόκια αυξάνουν δανειστικά, για να αυξάνουν το κέρδος».

Είπε ακόμα πως πρέπει να μειωθούν τα επιτόκια, τονίζοντας ότι η Επιτροπή Οικονομικών σέβεται τις επιφυλάξεις του Συνδέσμου Τραπεζών ότι είναι δύσκολα τα δεδομένα στις τράπεζες, ωστόσο, συμπλήρωσε «δεν μπορεί η Κύπρος να έχει τα ψηλότερα δανειστικά επιτόκια».

Εξάλλου, η Επιτροπή Οικονομικών εξέτασε νομοσχέδιο με το οποίο αλλάζει η ημερομηνία υπολογισμού των καταθέσεων επί των οποίων θα επιβληθεί το ειδικό τέλος επί των καταθέσεων, όπως είχε συμφωνηθεί με την Τρόικα κατά τις συνομιλίες, για το πρώτο μνημόνιο το φθινόπωρο του 2012.

Η συμφωνία κυβέρνησης – Τρόικας ήταν να αυξηθεί το τέλος από 0,11% σε 0,15%, ωστόσο η απόφαση του Eurogroup τον περασμένο Μάρτιο επέφερε δραματικές αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα.

Ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε πως η εξέλιξη αυτή οδηγεί στην ανάγκη καθορισμού νέας ημερομηνίας υπολογισμού των καταθέσεων, που θα είναι η 31η Ιουλίου 2013.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα αναμενόμενα έσοδα του κράτους από την επιβολή του τέλους θα είναι μειωμένα από αυτά που προϋπολογίστηκαν, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή Οικονομικών ζήτησε από την Κεντρική Τράπεζα να στείλει γραπτώς στοιχεία, για τις απώλειες σε έσοδα για το κράτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα