Μείωση των εσόδων της ΑΗΚ και οι ΑΠΕ συζητήθηκαν στην Επιτροπή Εμπορίου

16:17 1/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το θέμα της μείωσης των εσόδων της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου συζητήθηκε τη Δευτέρα σε κλειστή συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής.

Το θέμα προέκυψε μετά την απόκλιση που παρουσίασαν τα κέρδη της Αρχής από τα εκτιμώμενα ποσά, αφού αν και αρχικά υπολογίστηκαν στα 100 εκ. ευρώ, τελικά ανέρχονται στα 28 εκ.

Η μείωση αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος μειώθηκε κατά 20%, ως αποτέλεσμα της ύφεσης.

Κατά

τη σημερινή συνεδρία, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ ενημέρωσε την Επιτροπή Εμπορίου για την κατάσταση, ενώ συζητήθηκε ακόμα και η αναγκαιότητα ενεργειακών επανασχεδιασμών και ο ρόλος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Λευτέρης Χριστοφόρου είπε ότι σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, κατά την οποία δοκιμάζεται ο τόπος, η διασφάλιση φτηνού κόστους ενέργειας είναι σημαντικό ζήτημα προτεραιότητας για την Επιτροπή Εμπορίου, για να προσθέσει ότι βασικός, αμετάθετος και αμετακίνητος στόχος τους είναι να κατορθώσουν να διασφαλίσουν φτηνό ρεύμα στους πολίτες, στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.

«Έμείς λέμε ότι με σωστές ενέργειες μπορούμε να το καταφέρουμε και θα το καταφέρουμε καταθέτοντας πρόταση για το Net metering, το οποίο ουσιαστικά θα έχει τη δυνατότητα με συνοπτικές διαδικασίες να υποβάλλει αίτηση για φωτοβολταϊκά, τα οποία θα μειώνουν κατευθείαν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος σε μεγάλο βαθμό. Με αυτό τον τρόπο θα ελαφρυνθούν τα κυπριακά νοικοκυριά και θα αξιοποιήσουμε επιτέλους το θείο δώρο του τόπου, που είναι η ηλιοφάνεια μας, και είναι η μεγαλύτερη της ΕΕ», είπε.

Πρόσθεσε ακόμα πως «στόχος είναι να υπάρξουν κίνητρα εκ μέρους του κράτους, μέσα από το Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, για στήριξη και υποστήριξη της εξοικονόμησης ενέργειας, που είναι η φτηνότερη ενέργεια», συμπληρώνοντας πως πρέπει να μπορέσει επιτέλους η ΑΗΚ είτε μειώνοντας το κόστος της, είτε με την εισαγωγή φυσικού αερίου, να προσφέρει φτηνό ρεύμα στους πολίτες».

«Εμείς έχουμε ως στόχο και αποστολή μας να προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να υλοποιηθούν αυτές οι πολιτικές και επιτέλους η Κύπρος να πάψει να αποτελεί την πρώτη χώρα σε ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα στην ΕΕ και πιθανός σε όλη την υφήλιο», είπε.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην ΑΗΚ, ανέφερε: «Εμείς τονίσαμε ότι θέλουμε ένα υγιή οργανισμό που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες των πολιτών και να διασφαλίσει φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα με οποιοδήποτε τρόπο. Εμείς εκεί εμμένουμε και επιμένουμε και αναμένουμε από την ΑΗΚ να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις και στις προτάσεις που κατέθεσαν τα μέλη της Επιτροπής».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα αναφέρθηκε στη μείωση κατά 20% των εσόδων της ΑΗΚ, λέγοντας πως αυτή ήταν απότομη και έχει μειώσει δραστικά τα έσοδα της ΑΗΚ.

Όσον αφορά την αναγκαιότητα ενεργειακού επανασχεδιασμού και το ρόλο των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο, τόνισε την ανάγκη προώθησης των ΑΠΕ και συγκεκριμένα την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων εμπορικών και οικιακών, μετά την έγκριση του προϋπολογισμού του ταμείου των ΑΠΕ από τη Βουλή.

Κάλεσε τα εμπλεκόμενα μέρη να ολοκληρώσουν τη μελέτη, για τον εθνικό σχεδιασμό για τις ΑΠΕ, για να μπορέσουν να απαντήσουν στις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τα ερωτήματα που σήμερα υπάρχουν, για το πώς μπορούν να προχωρήσουν με τις ΑΠΕ και κυρίως πως μπορούν να τις προωθήσουν ακόμα περισσότερο.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΑΗΚ θα αντεπεξέλθει παρά τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή, σημειώνοντας ότι η Κύπρος σήμερα έχει τις ψηλότερες τιμές σε ηλεκτρικό ρεύμα και πρέπει οι σχεδιασμοί να γίνουν το συντομότερο, με στόχο ο Κύπριος πολίτης να μπορεί να πληρώνει ρεύμα, όπως και υπόλοιποι ευρωπαίοι πολίτες σήμερα.

Για τις ΑΠΕ ανέφερε ότι τα μέλη της Επιτροπής θεωρούν ότι σωστά κερδίζουν έδαφος πλέον τα φωτοβολταϊκά, τα οποία με τις νέες τιμές τις οποίες διατίθενται στην αγορά είναι μια πολύ συμφέρουσα ενεργειακή προοπτική.

«Πρέπει», συμπλήρωσε, «οι διαδικασίες έγκρισης να προχωρήσουν τάχιστα, ούτως ώστε να προλάβουμε τυχόν φορολογίες αποφασιστούν από την ΕΕ σε αυτού του είδους τις τεχνολογίες, γι’ αυτό πρέπει και επενδυτές, αλλά και η κυβέρνηση τάχιστα να λειτουργήσουν, ώστε και οι αιτήσεις να είναι έγκαιρα υποβεβλημένες και οι εγκρίσεις να γίνουν το συντομότερο δυνατόν».

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβας είπε πως το κόμμα του θεωρεί ότι πρέπει η ΑΗΚ να παραμείνει ένας ισχυρός οργανισμός, που να μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις του Κύπριου πολίτη.

Ανέφερε ακόμα πως «η ΑΗΚ θα πρέπει να κατανοήσει ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη μείωση των λειτουργικών της κόστων, ώστε να μπορεί να παραχωρεί στον Κύπριο πολίτη φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα».

Όπως σημείωσε το κόμμα του θα στηρίξει την οποιαδήποτε προσπάθεια της προς αυτή την κατεύθυνση, προσθέτοντας πως η ΑΗΚ θα πρέπει να αναδιαμορφώσει πλέον τη λειτουργία της, λαμβάνοντας υπόψη ότι κάθε χρόνος που περνά υπάρχει η πιθανότητα να μειώνεται η ζήτηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την ίδια.
Αναφορικά στις ΑΠΕ, είπε ότι τάσσεται υπέρ της άμεσης ανάπτυξης του, αφού όπως σημείωσε «μέσω αυτή της ανάπτυξης μπορεί να δημιουργηθεί η λεγόμενη πράσινη εργασία και να ενισχυθεί η προσπάθεια που καταβάλλεται, για μείωση της ανεργίας στον τόπο μας».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης έκανε λόγο για «περιπαίξιμο» σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ.

Όπως είπε δεν γίνεται να μην μπορεί η ΑΗΚ να ενσωματώσει στο δίκτυο της τα φωτοβολταϊκά.

«Οι εξαγγελίες και τα λόγια ποτέ δεν έχουν λύσει προβλήματα. Το κυπριακό κράτος συνεχίζει την ανεπαρκή και χωρίς όραμα πολιτική του απέναντι στις ΑΠΕ. Σήμερα με λύπη μου διαπίστωσα ότι οι σχεδιασμοί ανάπτυξης των ΑΠΕ, αντί να αυξηθούν και να μεγαλώσουν, ξεπερνώντας το πενιχρό 10%, που καθορίζει η ευρωπαϊκή οδηγία, τείνουν να μειωθούν. Αν αυτό είναι όραμα για ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Κύπρο νομίζω ότι περιπαιζόμαστε», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα