Δυνατότητα ανάκαμψης το 2013, βλέπει ο Παπαδήμος

17:36 30/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η ελληνική οικονομία μπορεί να εισέλθει σε φάση ανάπτυξης μέσα στον επόμενο χρόνο και προσδοκία είναι να μην υπάρξουν άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων, χωρίς αυτό όμως ν’ αποτελεί δέσμευση, υπογράμμισε ο Ελληνας Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου

Καρατζαφέρη.

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια το μέλλον, αλλά διεθνείς οργανισμοί λένε ότι το τρέχον έτος και στις αρχές του 2013 θα υπάρχει ύφεση, θα αυξηθεί η ανεργία και η οικονομία θα παραμείνει αδύναμη. Ομως, θα δημιουργηθούν συνθήκες σταθερότητας και ανάπτυξης, αλλά για να το επιτύχουμε αυτό θα πρέπει να εφαρμοστούν με αποτελεσματικότητα τα προβλεπόμενα», είπε ο κ. Παπαδήμος γι αυτό επέμεινε ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα πιστής εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος.

Οσον αφορά την ύφεση και τη μείωση των θέσεων εργασίας, δύο παράγοντες που εμφανίζονται με μεγαλύτερη ένταση από ό,τι είχε προβλεφθεί, ο Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι δεν οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στο οικονομικό πρόγραμμα και εξέφρασε την άποψη ότι πρόκειται για προσωρινές συνέπειες που θα καταστεί εφικτό να αντιμετωπιστούν μέσα από τη σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο ασφαλιστικό σύστημα, ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι η εύρυθμη λειτουργία του είναι άρρηκτα δεμένη με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και ότι η μεταρρύθμιση του παραμένει προτεραιότητα και απαιτεί σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν ο εξορθολογισμός των παροχών και η ενοποίηση των κλάδων υγείας και των επικουρικών.

Απαντώντας στην παρατήρηση του κ. Καρατζαφέρη, που χαρακτήρισε «βραδυφλεγή βόμβα» την κατάσταση στο Ασφαλιστικό και πρότεινε την υιοθέτηση ενός ειδικού τέλους επί της κατανάλωσης προκειμένου να αξιοποιηθεί για το ασφαλιστικό σύστημα, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν μπορεί να στηριχτεί στο κράτος η ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων, ασχέτως αν αυτό τα στήριξε και τα στηρίζει για να μην προκληθούν προβλήματα στην καταβολή των συντάξεων και στην υλοποίηση των υποχρεώσεών τους. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι την περίοδο 2001 – 2012 καταβλήθηκαν στα ταμεία από το κράτος 154,6 δισεκατομμύρια ευρώ και ότι για την περίοδο 2013 – 2015 προβλέπεται κρατική βοήθεια ύψους 41 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και συμπλήρωσε ότι τα ποσά αυτά είναι πολλαπλάσια των ποσών που «κουρεύτηκαν» δια του PSI τονίζοντας ότι δεν είναι αυτό που προκάλεσε τα μεγάλα προβλήματα στα ασφαλιστικά ταμεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα