ΔΗΣΥ: Θετικότατη η παρέμβαση Διοικητή για τα επιτόκια

15:41 16/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός χαιρετίζει τη «θετικότατη παρέμβαση» του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας προς όλα τα πιστωτικά ιδρύματα αναφορικά με τα δανειστικά επιτόκια.

Παράλληλα χαρακτηρίζει ως «απαράδεκτη και ανεπίτρεπτη» την αύξηση, σε κάποιες περιπτώσεις, των δανειστικών επιτοκίων, με παράλληλη μείωση των καταθετικών.

Σε δηλώσεις το απόγευμα, η Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού Σταυριάνα Κοφτερός είπε ότι τα δανειστικά επιτόκια είναι τα υψηλότερα στην Ευρώπη,

με τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων να έχουν σημειώσει αύξηση τον τελευταίο χρόνο, ενώ τα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων παρέμειναν σταθερά.

«Οι τράπεζες και ο κρατικός, πλέον, Συνεργατισμός οφείλουν να συνειδητοποιήσουν πως εξαιτίας των λαθών των Διοικήσεων και Διευθύνσεών τους και του ανεπαρκούς εποπτικού ελέγχου, από τη μία συνέτειναν στο κούρεμα των καταθετών τους και στην περίπτωση του Συνεργατισμού φόρτωσαν 1,5 δις ευρώ τους φορολογούμενους».

Από την άλλη, πρόσθεσε, «συνεχίζουν να γονατίζουν τα κυπριακά νοικοκυριά και επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση την κυπριακή οικονομία, με τα απαράδεκτα ψηλά δανειστικά επιτόκια».

Όπως είπε η κ. Κοφτερός, η μείωση των δανειστικών επιτοκίων είναι επιτακτική γιατί μόνο έτσι θα δημιουργηθεί ρευστότητα στην αγορά.

«Εάν λάβουμε υπόψη την περιορισμένη ρευστότητα των κυπριακών πιστωτικών ιδρυμάτων, με τυχόν μείωση των δανειστικών επιτοκίων κατά δύο ποσοστιαίων μονάδων στο σύνολό των 65 δις ευρώ χορηγήσεων, 1,3 δις ευρώ ρευστότητα θα μπορούσε να δημιουργηθεί ώστε να συμβάλει στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης» ανέφερε.

Τέλος, είπε ότι ο ΔΗΣΥ επεξεργάζεται μαζί με την Κυβέρνηση συμβατή νομοθετική ρύθμιση του θέματος.

Σύνδεση παραγωγικότητας με απολαβές
Εξάλλου, η κ. Κοφτερός ανέφερε πως για το ΔΗΣΥ, η σύνδεση της παραγωγικότητας με τις απολαβές είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ξανακερδίσουμε την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας.

«Η ανταγωνιστικότητα είναι αδιαμφισβήτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία συνθηκών ανάκαμψης της οικονομίας και δημιουργίας θέσεων εργασίας» κατέληξε η Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου.

Keywords
Τυχαία Θέματα