Frau Μέρκελ, τώρα χρησιμοποιήστε το δάχτυλο που κουνάτε όπου νομίζετε

Του Στέφανου Γεωργίου

Η είδηση έσκασε σαν βόμβα στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Η σιδερένια καγκελάριος, που κουνάει το δάχτυλο σε ολόκληρη την Ευρώπη, και δή στην Ελλάδα, γιατί σύμφωνα με τα λεγόμενά της αποτελούν άντρο διαφθοράς και αδιαφάνειας, καλείται τώρα να πάρει θέση για την αποκάλυψη του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς, Die Linke. Γευόμενη το ίδιο το δηλητήριό της η Άγκελα Μέρκελ έχει βρεθεί στην άβολη θέση, μόλις λίγες ημέρες μετά

τις γερμανικές εκλογές να εξηγήσει τη στάση που τήρησαν οι Χριστιανοδημοκράτες γύρω από το μπλοκάρισμα του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση ρύπων από αυτοκίνητα. Η κίνηση αυτή του κόμματος της Μέρκελ συνέπεσε εντελώς συμπτωματικά με την μετεκλογική χορηγία ύψους 690.000 ευρώ από την οικογένεια που κατέχει σχεδόν το 50% της BMW, τα οχήματα της οποίας είναι όπως αποκαλύπτει ο γερμανικός Τύπος από τα πλέον ρυπογόνα.

Η στάση της Μέρκελ και σύσσωμης της ευρωπαϊκής πολιτικής ελίτ γύρω από τα θέματα της διαφθοράς, ειδικά στην Ελλάδα, είναι γνωστή αλλά δεν είναι καθόλου τυχαία. Αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της ηθικής νομιμοποίησης της πολιτικής που επιβάλλουν. Για όλα φταίει η διαφθορά και οι διεφθαρμένοι Έλληνες. Το γεγονός ότι δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι το φαινόμενο εντοπίζεται σε τεράστιο βαθμό στην Ελλάδα (όπως και σε όλες τις χώρες του κόσμου) παρέχει ένα άλλοθι που καθιστά πιο εύπεπτη την συνταγή της λιτότητας και των ατελείωτων μέτρων που οδηγούν στην εξαθλίωση.

Η διαθφορά ωστόσο προϋποθέτει όπως όλες οι συναλλαγές δύο μέρη. Αυτόν που δίνει τα χρήματα και αυτόν που τα παίρνει. Και οι δύο φέρουν ευθύνη. Στην Ελλάδα σε πολλές περιπτώσεις έχουν αποκαλυφθεί υποθέσεις με Έλληνες διεφθαρμένους δημόσιους λειτουργούς. Σε λίγες περιπτώσεις ωστόσο η κ. Μέρκελ γύρισε το δάχτυλο προς αυτούς που έδιναν τα χρήματα για να αποκομίσουν τεράστια υπερκέρδη εξασφαλίζοντας έργα δισεκατομμυρίων από το ελληνικό δημόσιο. Οι υποθέσεις της Siemens, της HDW με τα υποβρύχια του φυλακισμένου πλέον Άκη Τσοχατζόπουλου, της Ferrostal, της Deutsche Telecom έχουν αποτελέσει πάτημα για να μιλάει η Μέρκελ για διαφθορά. Μονομερώς όμως. Ποτέ για τις εταιρίες των οποίων τα συμφέροντα και τις εξαγωγές η ίδια λειτουργεί ως εμπορικός αντιπρόσωπος και προασπίζεται σε βάρος των άλλων ευρωπαϊκών οικονομιών.

Το HOT DOC σε πολλά τεύχη του έχει αποκαλύψει μία ακόμα υπόθεση διαφθοράς που έχει ζημιώσει το ελληνικό Δημόσιο με τουλάχιστον 15 εκατομμύρια ευρώ. Ο φωτογραφικός διαγωνισμός της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για το υπερκοστολογημένο έργο των 9 αιολικών πάρκων βρήκε ανάδοχο την ENERCON. Μέσα από ένα καλοστημένο σχέδιο και με την αγαστή συνεργασία στελεχών της ΔΕΗΑΝ, της ENERCON και της υπεργολάβου Prenecon πέτυχαν να απομυζήσουν πολλά εκατομμύρια από την κρατική περιουσία. Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι βαρύνουσας σημασίας και αγγίζει την ίδια τη γερμανίδα Καγκελάριο, καθώς ο ισχυρός άνδρας της εταιρίας που είναι η τέταρτη μεγαλύτερη κατασκευάστρια ανεμογεννητριών στον κόσμο, είναι προνομιακός συνομιλητής της και κατά πολλούς μυστικοσύμβουλος της Μέρκελ σε ζητήματα ενεργειακής πολιτικής. Ενδεικτικό είναι παλαιότερο δημοσίευμα των Financial Times Deutschland, το οποίο αναφερόμενο σε ζητήματα χάραξης της ενεργειακής πολιτικής της Γερμανίας τόνιζε «όταν μιλάει ο Χανς Ντίτερ Κέτβιχ, όλοι οι άλλοι σιωπούν». Ο μεγαλοσχήμονας αυτός επιχειρηματίας ήρθε στην Ελλάδα αυθημερόν το 2009, παρά το γεγονός ότι φοβάται τα αεροπλάνα και αποφεύγει επιμελώς να τα χρησιμοποιεί, και υπέγραψε μία σύμβαση εκατοντάδων σελίδων που αφορούσε σε έργο 59 εκατ. ευρώ στα… ελληνικά!

Για την υπόθεση προφυλακίστηκε ο project manager της Enercon, ο οποίος ομολόγησε ότι έλαβε τουλάχιστον 270.000 ευρώ από Έλληνα υπεργολάβο. Η ομολογία αυτή αποτέλεσε το μίτο της Αριάδνης για να ξεκινήσει να ξετυλίγεται το κουβάρι της διαφθοράς και στην Ελλάδα. Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι δικαστικές σε συνεργασία με τις φορολογικές αρχές έχουν καταφέρει μετά παό ενδελεχείς έρευνες να εντοπίσουν χρηματικές ροές, γεγονός που αναμένεται σύντομα να οδηγήσει σε ποινικές διώξεις κακουργηματικού βαθμού.

Ο προνομιακός συνομιλητής της Μέρκελ αποτελεί άνθρωπο κλειδί για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, ενώ όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν με νόημα δικαστικές πηγές στο HOT DOC, ο ρόλος του είναι εξαιρετικά περίεργος και θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω κατά πόσο είχε γνώση της υπόθεσης πριν «σκάσει» ή απλά δεν έκανε σωστά τη δουλειά του και όλο το σκάνδαλο στήθηκε μπροστά στα μάτια του χωρίς να αντιληφθεί το παραμικρό.

Συνοψίζοντας, η Άγκελα Μέρκελ δεν ενοχλείται από τη διαφθορά, αλλά λειτουργεί ως πλασιέ της. Ενοχλείται έντονα, όταν η διαφθορά αυτή πάει χαμένη και δεν γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης για τις πολυαγαπημένες της εταιρίες. Για να συνεχίσουν το γερμανικό οικονομικό θαύμα, να αυξήσουν τις εξαγωγές τους, να εκμεταλλευθούν πρώτες ύλες που τυγχάνει να ανήκουν στους ευρωπαίους «εταίρους» της και να βρουν ποιοτικά αλλά φθηνά εργατικά χέρια σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ευρώπης. Η κ. Μέρκελ στην παρούσα φάση και μετά τις αποκαλύψεις του αριστερού κόμματος Die Linke για την ύποπτη χορηγεία και τη στάση που τήρησε απέναντι στο μπλοκάρισμα του κανονισμού για τους ρύπους αυτοκινήτων για πρώτη φορά πρέπει να εξηγήσει στους ίδιους τους ψηφοφόρους της, τους οποίους δεν μπορεί να αγνοήσει όπως τους ξένους «εταίρους» της. Στο γερμανικό λαό και όχι σε κάποιους παρίες της Ευρώπης, όπως αντιλαμβάνεται την Ελλάδα. Και αφού εξηγήσει, μπορεί να γυρίσει το δάχτυλο που κουνάει στους «διεφθαρμένους και τεμπέληδες» Έλληνες και να το χρησιμοποιήσει όπου κρίνει η ίδια.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τις αποκαλύψεις του HOT DOC εδώ

Keywords
Τυχαία Θέματα