Δίπλα σε 91.000 απολυόμενους Ευρωπαίους το ΕΤΠ

13:12 5/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Από το 2007, έτος ίδρυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ), 91.000 απολυμένοι εργαζόμενοι έλαβαν ή πρόκειται να λάβουν ενίσχυση από το Ταμείο για κατάρτιση, αναζήτηση εργασίας και άλλες μορφές υποστήριξης.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, πάνω από 21.000 εργαζόμενοι που απολύθηκαν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των επιπτώσεων της παγκοσμιοποίησης έλαβαν βοήθεια με σκοπό την αναζήτηση νέων ευκαιριών απασχόλησης από το εν λόγω Ταμείο.

Επίσης, το Ταμείο αυτό κατέβαλε συνολικό

ποσό ύψους 128 εκατ. ευρώ το 2011 με σκοπό να βοηθήσει αυτούς τους εργαζομένους σε δώδεκα κράτη μέλη (Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Πολωνία και Πορτογαλία).

Η πέμπτη ετήσια έκθεση σχετικά με τις δραστηριότητες και τα αποτελέσματα του ΕΤΠ αναφέρει ότι το 2011 οι συνεισφορές που κατέβαλε το ΕΤΠ στα κράτη μέλη αυξήθηκαν κατά 50% σε σύγκριση με το 2010. Η Τσεχική Δημοκρατία και η Ελλάδα έλαβαν υποστήριξη από το ΕΤΠ για πρώτη φορά το 2011.

Η υποστήριξη προοριζόταν για τη συγχρηματοδότηση ενεργητικών μέτρων της πολιτικής για την αγορά εργασίας, τα οποία προτείνονται και οργανώνονται από τα δώδεκα κράτη μέλη για τους εργαζομένους, εντός 24 μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Το ΕΤΠ συγχρηματοδότησε το 65% των μέτρων, ενώ το υπόλοιπο 35% προήλθε από εθνικούς πόρους. Στα συγκεκριμένα μέτρα για τα άτομα που αναζητούσαν εργασία περιλαμβάνονταν εντατική, εξατομικευμένη υποστήριξη για την αναζήτηση εργασίας, διάφορα είδη επαγγελματικής κατάρτισης, μέτρα για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την επανεκπαίδευση, προσωρινά κίνητρα και αποζημιώσεις κατά τη διάρκεια των ενεργητικών μέτρων και άλλες μορφές υποστήριξης, όπως υποστήριξη για ίδρυση επιχειρήσεων και δημόσια προγράμματα απασχόλησης.

Από την έναρξη της λειτουργίας του το 2007, το ΕΤΠ έχει λάβει 101 αιτήσεις: 20 κράτη μέλη έχουν ζητήσει περίπου 440,5 εκατ. ευρώ για να βοηθήσουν περίπου 91 000 απολυμένους εργαζομένους. Μετά την τροποποίηση του κανονισμού για το ΕΤΠ το 2009, έχουν υποβληθεί στο ΕΤΠ αιτήσεις από αυξανόμενο αριθμό κρατών μελών και σε αυξανόμενο αριθμό τομέων.

Keywords
Τυχαία Θέματα