Δημοσιεύματα αμερικανικού Τύπου – Συνέντευξη Χάρη Γεωργιάδη στο CNBC

17:57 15/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

«Όσο πιο άμεσες και αποφασιστικές είναι οι δράσεις μας τώρα, τόσο πιο σύντομα θα εξέλθουμε από την δύσκολη περίοδο», ανέφερε ο Κύπριος Υπουργός οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, προσθέτοντας ότι «η Κύπρος θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης και στην καρδιά της ΕΕ. Αυτός είναι ο προορισμός μας. Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι απαιτείται για να διορθώσουμε τις ανισορροπίες και να θέσουμε τα του οίκου μας σε τάξη».

Ο Υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται νομοσχέδιο για την εφαρμογή της συμφωνίας με την ΕΕ και για την λήψη μέτρων που θα τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη. «Διαθέτουμε κάποιες παραδοσιακές βιομηχανίες, όπως τον τουρισμό και την ναυτιλία, που θα μπορούσαμε, μέσω κινήτρων, να αναπτύξουμε περεταίρω. Υπάρχουν επίσης νέες ελπιδοφόρες προοπτικές στον ενεργειακό τομέα και θα πρέπει να προχωρήσουμε στην ανάπτυξή του με πολύ προσεκτικά βήματα, το συντομότερο δυνατό» επεσήμανε.

Αναφερόμενος στις σχέσεις με τη Ρωσία και το δάνειο που παρείχε στην Κύπρο η ρωσική κυβέρνηση δήλωσε ότι «υπήρχε επαφή με την Ρωσία κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup και τα νέα είναι ευχάριστα».

«Είμαστε ευγνώμονες, σημείωσε, που η ρωσική κυβέρνηση είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί, να παρατείνει και να προσφέρει καλύτερους όρους και προϋποθέσεις για το δάνειο και είναι πεπεισμένος ότι θα υπάρξει συμφωνία τις αμέσως επόμενες εβδομάδες».

Ο Tim Worstall σε άρθρο γνώμης για το περιοδικό FORBES εκφράζει την έκπληξή του για το γεγονός ότι, η Κύπρος επιβαρύνεται επιπλέον με €6 δις, ‘τεράστιο’ ποσό που δεν είχαν προβλέψει εξαρχής οι τεχνοκράτες της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Ο ίδιος διαβλέπει δόλο και εκτιμά πως το ποσό αποκρύφτηκε από τους δανειστές της Κύπρου, ώστε να εξαναγκάσουν την κυβέρνηση της σε υπογραφή του πακέτου διάσωσης.
Κανείς εκτός τρόικας δεν πιστεύει ότι οι εκτιμήσεις ανάπτυξης και τα οικονομικά στοιχεία που καταγράφονται στην ανάλυση βιωσιμότητας του κυπριακού χρέους διέρρευσαν εν μία νυκτί. Η εξεύρεση ενός τόσο μεγάλου ποσού θα χρειαστεί τεράστια προσπάθεια και θυσίες, ώστε να είναι ίσως προτιμότερη η αποχώρηση από το ευρώ. Μια έξοδος της Κύπρου θα υποχρέωνε την ΕΚΤ να χάσει μεγάλα ποσά και έτσι θα μείωνε αναγκαστικά το ‘κούρεμα’ που θα έπρεπε να δεχτούν οι υπόλοιποι δανειστές, οι οποίοι δεν θα χάσουν σε μια τέτοια περίπτωση τα χρήματά τους, απλώς θα τα λάβουν σε νέο νόμισμα!

Για περισσότερα από δύο χρόνια, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ασκούν πιέσεις για ένα συνδυασμό δημοσιονομικής λιτότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε προβληματικές χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία, υποσχόμενοι ότι τα εν λόγω μέτρα θα λειτουργήσουν ως τονωτική ένωση για την αντιμετώπιση των χρηματοπιστωτικών τους δεινών, ωστόσο όλα τα τεκμήρια καταδεικνύουν ότι το πικρό αυτό φάρμακο σκοτώνει τον ασθενή, υποστηρίζει η σύνταξη της εφημερίδας NEW YORK TIMES, σε κύριο άρθρο με τίτλο «Το πικρό φάρμακο της Ευρώπης» ( «Europe’s Bitter Medicine»).

Προς επίρρωση του ισχυρισμού αυτού, αναφέρεται ότι πρόσφατα το ανώτατο δικαστήριο της Πορτογαλίας εξέδωσε απόφαση κατά της περικοπής μισθών και συντάξεων των κρατικών υπαλλήλων, ότι οι διαδηλωτές στην Ισπανία διαμαρτύρονται έξω από τα σπίτια βουλευτών ζητώντας καλύτερη μεταχείριση των ιδιοκτητών ακινήτων που καθυστερούν να πληρώσουν τις υποθήκες τους, ενώ την ίδια στιγμή εξοργισμένοι Ιταλοί τάσσονται σε τόσο μεγάλο ποσοστό υπέρ αντικαθεστωτικών κινημάτων, που η χώρα δεν έχει σχηματίσει ακόμη νέα κυβέρνηση, έναν περίπου μήνα μετά τις εθνικές εκλογές.

Παράλληλα, συνεχίζει η σύνταξη της NY Times, το ποσοστό ανεργίας στην Πορτογαλία αυξήθηκε στο 18% περίπου από 12.7% το 2011. Αυτοί που επωφελήθηκαν περισσότερο από τις εξελίξεις, τονίζεται, ήταν ομάδες όπως το Κίνημα των Πέντε Αστέρων στην Ιταλία, το οποίο αρνήθηκε να στηρίξει οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα στο σχηματισμό κυβέρνησης και έχει καλέσει σε δημοψήφισμα για το ευρώ. «Ο αληθινός κίνδυνος για την Ευρώπη είναι ότι κινήματα τέτοιου είδους θα αυξηθούν και τόσο οι ψηφοφόροι όσο και οι ηγέτες σε χώρες με δοκιμαζόμενες οικονομίες θα βλέπουν όλο και λιγότερη αξία στην παραμονή εντός ευρωζώνης», προσθέτει η σύνταξη της NY Times. Με τη σειρά της, η έξοδος χωρών από το ευρώ θα προκαλέσει διάχυτο πανικό σε ολόκληρη την Ευρώπη και απώλειες δεκάδων δις ευρώ σε κυβερνήσεις, τράπεζες και επενδυτές στη Γερμανία και άλλες πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες, για να μην αναφερθούμε στον αντίκτυπο που αυτή θα έχει στον υπόλοιπο κόσμο, προσθέτει η NY Times.

Αυτό που θα βοηθούσε, τονίζει η σύνταξη της NY Times, θα ήταν ηγέτες όπως η Γερμανίδα Καγκελάριος A. Merkel να σταματούσε να εμμένει σε μέτρα λιτότητας και αντ΄αυτού να συνέβαλε στην αύξηση της ζήτησης, επιτρέποντας π.χ ασθενέστερες χώρες να εκδώσουν ομόλογα με τη στήριξη της ευρωζώνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα