Κομισιόν: Νέοι κανόνες για πιο οικολογικά, ασφαλέστερα και οικονομικά φορτηγά

17:40 15/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την κατασκευή οικονομικότερων και ασφαλέστερων φορτηγών, προβλέπει η πρόταση που παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εκτιμά ότι με τις νέες τεχνολογίες θα μειωθεί η κατανάλωση καυσίμων κατά 7-10%, θα περιοριστούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και θα ενισχυθεί η ασφάλεια των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου.

Η πρόταση θα επιτρέπει την κατασκευή θαλάμων οδήγησης στρογγυλεμένου σχήματος και τη χρήση αεροδυναμικών εκτροπέων στο πίσω μέρος του ρυμουλκούμενου. Τα μέτρα αυτά θα βελτιώσουν σημαντικά την αεροδυναμική των οχημάτων, καθιστώντας δυνατή την εξοικονόμηση περίπου

5.000 ευρώ τον χρόνο από το κόστος των καυσίμων για ένα τυπικό φορτηγό μεγάλων αποστάσεων που διανύει 100.000 χλμ. Αυτό αντιπροσωπεύει περικοπή των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 7-10% (ή 7,8 τόνων CO2 για το ίδιο φορτηγό μεγάλων αποστάσεων που διανύει 100.000 χλμ.). Παράλληλα, θα βελτιωθεί το οπτικό πεδίο του οδηγού και ως εκ τούτου το μέτρο θα συμβάλει στο να σώζεται κάθε χρόνο η ζωή 300 έως 500 ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου, όπως πεζοί ή ποδηλάτες.

«Το σημερινό σχήμα, το λεγόμενο και «τούβλο» των φορτηγών είναι λιγότερο αεροδυναμικό που μπορεί να φανταστεί κανείς, γι’ αυτό και είναι αναγκαίο να βελτιώσουμε το σχήμα των φορτηγών που κυκλοφορούν στους δρόμους μας», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν για τις μεταφορές Σιμ Κάλας, προσθέτοντας ότι οι αλλαγές αυτές καθιστούν την οδική μεταφορά καθαρότερη και ασφαλέστερη. «Θα μειωθούν οι λογαριασμοί καυσίμων των μεταφορέων και οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές θα έχουν το προβάδισμα στον σχεδιασμό του φορτηγού του μέλλοντος, ενός οικολογικότερου φορτηγού, για την παγκόσμια αγορά», κατέληξε.

Οπως επισημαίνει η Επιτροπή, στην ΕΕ, οι μεταφορές εξαρτώνται από το πετρέλαιο και τα πετρελαιοειδή για το 96% περίπου των ενεργειακών αναγκών τους. Η μείωση της κατανάλωσης καυσίμων των οδικών εμπορευματικών μεταφορών μεγάλων αποστάσεων κατά 7-10% θα αποτελέσει πολύ σημαντικό οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος. Επιπλέον, η πρόταση επιτρέπει πρόσθετο βάρος ειδικά για να καθίσταται δυνατή η χρήση βαρύτερων συσσωρευτών, οι οποίοι απαιτούνται για τα εναλλακτικά συστήματα προώθησης (υβριδικά, ηλεκτρικά) φορτηγών, κυρίως σε αστικό περιβάλλον, και τουριστικών λεωφορείων. Ωστόσο, η ικανότητα φόρτωσης των φορτηγών δεν θα αλλάξει.

Το σημερινό μπροστινό μέρος του θαλάμου σε σχήμα τούβλου μπορεί να αυξήσει τη σοβαρότητα τραυματισμού των χρηστών της οδού σε περίπτωση πρόσκρουσης. Μειώνει επίσης το οπτικό πεδίο του οδηγού στα πλάγια. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τους ποδηλάτες και τους πεζούς σε διασταυρώσεις. Ένα πιο στρογγυλεμένο σχήμα αυξάνει το οπτικό πεδίο και, σε περίπτωση πρόσκρουσης με μικρή ταχύτητα, συνήθως σε αστικό περιβάλλον, μειώνει τον κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές βαρέων οχημάτων κατέχουν ηγετική θέση στην αγορά και ο κλάδος αυτός είναι ένας από τους μεγαλύτερους εταιρικούς επενδυτές στην έρευνα και την ανάπτυξη. Ο σχεδιασμός νέων αεροδυναμικών θαλάμων και οπίσθιων εκτροπέων θα αποτελέσει ευκαιρία για τους κατασκευαστές να αναπτύξουν νέα μοντέλα, γεγονός που θα στηρίξει τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Με τη νέα πρόταση η γραφειοκρατία θα μειωθεί και θα διευκολυνθεί η μεταφόρτωση των εμπορευματοκιβωτίων 45 ποδών μεταξύ πλοίων, οδικών οχημάτων και σιδηροδρόμου.

Η τρέχουσα πρόταση πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη πριν αποκτήσει ισχύ νόμου. Τα νέα φορτηγά μπορεί να αναμένεται ότι θα κυκλοφορήσουν έως το 2018-2020

Σήμερα στην ΕΕ κυκλοφορούν 6,5 εκατομμύρια βαρέα φορτηγά οχήματα (με μέγιστο βάρος άνω των 3,5 τόνων), ενώ η κατασκευή φορτηγών και οι οδικές εμπορευματικές μεταφορές απασχολούν περίπου 6 εκατομμύρια άτομα στην ΕΕ. Οι οδικές εμπορευματικές μεταφορές έχουν ζωτική σημασία για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης, αντιπροσωπεύουν δε πάνω από το 70% της δραστηριότητας των χερσαίων εμπορευματικών μεταφορών (σε τονοχιλιόμετρα) στην ΕΕ, εξασφαλίζοντας τη μεταφορά πάνω από το 80% των εμπορευμάτων σε όγκο (τόνους) και πάνω από το 90% των εμπορευμάτων σε αξία (ευρώ), και αντιστοιχούν περίπου στο 1,5% του ΑΕΠ.

Keywords
Τυχαία Θέματα