Σομαλία: Απειλές και για άλλες επιθέσεις

Σομαλοί αντάρτες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα προειδοποίησαν σήμερα ότι θα πραγματοποιήσουν και άλλες επιθέσεις στην πρωτεύουσα, μία ημέρα μετά το θάνατο τουλάχιστον 30 ανθρώπων από εκρήξεις βομβών και πυροβολισμούς, ενέργειες που κατέδειξαν πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση στο Μογκαντίσου όσον αφορά την ασφάλεια.

Από τα ξημερώματα, στρατιώτες της αφρικανικής ειρηνευτικής δύναμης αποκλείουν δρόμους και κάνουν έρευνες στα σπίτια σε όλη την πόλη, προσπαθώντας να εντοπίσουν μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης αλ Σεμπάμπ, η οποία ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις. Την ίδια ώρα όμως οι

αντάρτες προειδοποιούσαν ότι θα εξαπολύσουν και νέες επιθέσεις, λοιδορώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση της χώρας -την οποία χαρακτηρίζουν ανδρείκελο της Δύσης- για την αδυναμία της να παράσχει ασφάλεια στην πρωτεύουσα.

Μολονότι οι επιχειρήσεις που πραγματοποίησε η ειρηνευτική δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης εκδίωξαν τους ισλαμιστές της αλ Σεμπάμπ από τις αστικές περιοχές στην κεντρική και τη νότια Σομαλία, οι επιθέσεις εντείνουν την ανησυχία ότι οι αντάρτες παραμένουν ισχυροί.

«Οι χθεσινές επιθέσεις έσβησαν τα όνειρα της κυβέρνησης-μαριονέτας. Έρχονται και άλλες επιθέσεις», δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Ρόιτερς ο εκπρόσωπος των αλ Σεμπάμπ Σέιχ Αμπντιάσις Άμπου Μούσαμπ.

Τουλάχιστον ένα παγιδευμένο όχημα εξερράγη και πολλοί βομβιστές αυτοκτονίας ανατινάχτηκαν την Κυριακή έξω από τα δικαστήρια του Μογκαντίσου. Ένοπλοι εισέβαλαν στο χώρο γαζώνοντας με σφαίρες όσους έβρισκαν μπροστά τους ενώ δύο ώρες αργότερα άλλο παγιδευμένο αυτοκίνητο ανατινάχτηκε κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης.

Τα δικαστήρια ήταν ένας «συμβολικός» στόχος για τους ισλαμιστές. Η νέα κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητά της την μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος.

Ο υπουργός Οικονομικών Μοχάμουντ Χάσαν Σουλεϊμάν δήλωσε ότι λόγω των γεγονότων αυτών η κυβέρνηση επαναλαμβάνει την έκκλησή της για παροχή βοήθειας στην εκπαίδευση των αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεών της. «Αποδεικνύει ότι χρειαζόμαστε τη στήριξη των φιλικών χωρών για να βελτιώσουμε τις δυνατότητες των δυνάμεων ασφαλείας στο Μογκαντίσου και σε άλλες περιοχές», σημείωσε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα