Δημήτρης Χριστόφιας: Θαυμαστά τα αποτελέσματα της Προεδρίας παρά τις ‘πισώπλατες μαχαιριές’

18:20 13/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ πέτυχε θαυμαστά αποτελέσματα, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του σε όλους όσοι συνέβαλαν στις επιτυχίες της Κύπρου, κάνοντας ωστόσο λόγο για “πισώπλατες μαχαιριές” που δέχθηκε η Προεδρία πριν και κατά τη διάρκεια των έξι μηνών.

Σε ομιλία του στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην ΕΕ (ΜΑΕΕ) στις Βρυξέλλες,

ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι με τη δουλειά που επιτέλεσαν όλοι τη διάρκεια της εξάμηνης προεδρίας «δικαιώνεται η Κύπρος, δικαιώνεται η Κυπριακή Δημοκρατία».

«Θέλω να πω -και το είπα και στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα που είχαμε τη σύσκεψη και στον Πρόεδρο της Κομισιόν – ότι ορισμένοι από την αρχή αμφισβήτησαν την ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να καθοδηγήσει ως Προεδρία για έξι μήνες τα της Ένωσης», είπε.

Πρόσθεσε ότι «δεχτήκαμε και πισώπλατες μαχαιριές την ώρα που εμείς προσπαθούσαμε να υπηρετήσουμε την Ε.Ε όσο γίνεται καλύτερα και πιο αποτελεσματικά, ένεκα προβλημάτων που βρήκαμε μπροστά μας, με αποφάσεις και του Συμβουλίου της Ε.Ε, όπως είναι το κούρεμα του ελληνικού χρέους, όπου φορτωθήκαμε περίπου 20%-23% του εθνικού μας εισοδήματος ως απώλεια, τέσσερα και μισό δισεκατομμύρια ευρώ».

«Τα άλλα τέσσερα ας πούμε ότι ήταν κοινή ενέργεια και μεγάλο λάθος -επιεικώς το λέω λάθος- των δύο Διοικητών των Τραπεζών της Ελλάδας και της Κύπρου: η μετατροπή της Marfin Λαϊκή Εγνατία σε κυπριακή τράπεζα στις 31 Μαρτίου 2011, δηλαδή όταν η κρίση στην Ελλάδα βρισκόταν στο απόγειό της και ήταν σε όλους γνωστό, μας στοίχισε άλλα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ. Εννέα με δέκα δισεκατομμύρια εικάζεται ότι είναι οι ανάγκες για ανακεφαλαίοποιηση των τραπεζών. Δεν ξέρουμε ακόμα το ακριβές ποσό. Ορίστε από πού προέρχεται αυτό το πρόβλημα», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι «μέσα σε εκείνες, λοιπόν, τις συνθήκες ήμασταν υποχρεωμένοι να προσφύγουμε στο μηχανισμό στήριξης. Την ώρα που θα αναλαμβάναμε την Προεδρία, κατέβηκε η Τρόικα στην Κύπρο. Δεχτήκαμε πισώπλατες μαχαιριές από διάφορες κατευθύνσεις της Ένωσης: περί δήθεν ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, περί δήθεν παραδείσου για τους Ρώσους μεγιστάνες, περί δήθεν χρησιμοποίησης του δανείου για να γλυτώσουμε τους Ρώσους και όλα αυτά τα συναφή, τα οποία ήταν χτυπήματα κάτω από τη μέση».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι «και όμως εμείς δουλέψαμε με συνέπεια τέτοια που δεν νομίζω να δούλεψε καμία Προεδρία, και μπορούμε να προκαλέσουμε να συγκριθεί η δική μας Προεδρία και με τις δύο, τρεις και τέσσερις προηγούμενες Προεδρίες, και σε ό,τι αφόρα την καλή οργάνωση, αυτό που λέμε “efficiency”, αλλά και σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα».

Τόνισε ότι «έντιμα λειτουργήσαμε ως διαμεσολαβητής και έχουμε, να μου επιτρέψετε να πω, θαυμαστά αποτελέσματα. Έχει αναφερθεί ο Πρέσβης Κορνηλίου σε ορισμένα, τη θαλάσσια πολιτική δεν την ανέφερε, και υπάρχουν και άλλα ζητήματα, είμαστε πολύ κοντά να ολοκληρώσουμε το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, χάρη στη σκληρή δουλεία την οποία έχετε καταθέσει όλοι σας και ως Μόνιμη Αντιπροσωπεία, και στην Κύπρο ως Γραμματεία της Κυπριακής Προεδρίας».

«Θα δω και τους λειτουργούς της Γραμματείας στις 22 Δεκεμβρίου για να πούμε ένα μπράβο και σε εκείνους. Θα ήθελα να πω ότι λειτουργήσατε όχι ως δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά ως υπηρέτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, γιατί μας προκάλεσαν, προκάλεσαν την αξιοπρέπειά μας και έχουμε απαντήσει με αυτόν τον ωραίο τρόπο. Έχετε δουλέψει ακατάπαυστα, αγόγγυστα, ασταμάτητα, και έχουμε πετύχει αυτά τα αποτελέσματα» τόνισε απευθυνόμενος στους λειτουργούς της ΜΑΕΕ.

Επανερχόμενος στα «χτυπήματα κάτω από τη μέση, για την υπόσκαψη και για την έλλειψη αλληλεγγύης σε αυτή την Ένωση της δήθεν αλληλεγγύης», είπε ότι «τα είπα προ ολίγου στον Rompuy και στον Barroso, και θα τα πω και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Τελειώνει η Προεδρία μας, θα κάνουμε μια εκτίμηση. Θα μας δώσουν το λόγο αύριο να κάνουμε μια εκτίμηση, και να είσαστε σίγουροι ότι πέρα από τα επιτεύγματα θα πούμε με παρρησία την άποψή μας για τη συμπεριφορά αρκετών απέναντι στην Κυπριακή Προεδρία και την Κυπριακή Δημοκρατία».

Είμαστε μικρή χώρα, σημείωσε, «είμαστε λίγοι σε αριθμό, αλλά έχουμε αξιοπρέπεια, και το έχετε αποδείξει, το έχουμε όλοι αποδείξει. Και θα το αποδείξουμε και στην πορεία ξεπερνώντας τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί ενώπιόν μας, με τις θυσίες μας και πάλι, με την αγάπη προς τον τόπο μας, ένεκα της οικονομικής κρίσης και βεβαίως ένεκα των λόγων που ανέφερα προηγουμένως».

«Έχω ρωτήσει μερικές φορές όλους τους ηγετικούς κρίκους της Ένωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ακόμη και τους εκπροσώπους της Τρόικας: αν δεν είχαμε το πρόβλημα των τραπεζών, θα ζητούσε κανείς από μας να μπει η Κύπρος στο μηχανισμό στήριξης; Αυθόρμητα μου είπαν «ασφαλώς όχι». Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν θέλω να ευλογήσω τα γένια αυτής της Κυβέρνησης, ούτε τα δικά μου, αλλά ξέρετε ότι συνηθίζω να λέω τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη», πρόσθεσε.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι «η πραγματικότητα όμως είναι ότι αυτοί, οι οποίοι είναι ένοχοι, ακόμη δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα σεντ για την ενοχή τους. Και δεν μιλώ μόνο σε οικονομική βάση, αντιλαμβάνεστε ότι είναι ευρύτερα στη βάση της απονομής δικαιοσύνης. Θέλω να πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε τα αποτελέσματα των ερευνών που γίνονται, και οι ένοχοι θα μπουν στη θέση τους, να λειτουργήσει η δικαιοσύνη και να ικανοποιηθεί και το περί δικαίου αίσθημα του κόσμου, ο οποίος έτσι κι αλλιώς πληρώνει τη νύφη. Τον λογαριασμό τον πληρώνουν οι απλοί άνθρωποι, παντού, αν θέλετε».

Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ στο τηλεοπτικό κανάλι Euronews το οποίο ανέφερε «έκρηξη φτώχειας στην Ευρώπη».

«Έδειχνε», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «από διάφορες χώρες σκηνές της φτώχειας, της μιζέριας και της δυστυχίας των ανθρώπων. Αυτή είναι η ΕΕ του 2013, του 21ου αιώνα. Όλοι νομίζαμε ότι εισερχόμενοι στην Ένωση, στο τέλος της ημέρας θα τρώγαμε με χρυσά κουτάλια, ούτε με ξύλινα δεν θα τρώμε σε λίγο. Δυστυχώς. Γιατί; Γιατί εκείνοι οι οποίοι νέμονται τον ιδρώτα των απλών ανθρώπων βρίσκονται στην εξουσία. Οι λεγόμενες αγορές με την ασυδοσία τους έχουν καταληστεύσει τον πλούτο των διαφόρων χωρών και καθορίζουν την τύχη την οικονομική και κοινωνική των Ευρωπαίων».

«Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τολμώ να πω, και ενώπιον των ΜΜΕ, ότι η Ευρώπη δεν θα έχει μέλλον. Η Ευρώπη για να έχει μέλλον πρέπει να γίνει πιο δίκαιη, πρέπει όντως να στραφεί προς την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την επαναφορά της κοινωνικής συνοχής και της εμπιστοσύνης των απλών ανθρώπων προς την Ένωση, διαφορετικά μπορεί να κλάψουμε όλοι επί ερειπίων. Και αυτό δεν είναι το ποθούμενο, θέλουμε να βγούμε από την κρίση και να δημιουργηθούν οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις μιας καλύτερης Ευρώπης, αυτοί είναι και οι κύριοι στόχοι της δικής μας Προεδρίας», συνέχισε.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έκανε και λόγο για μια μεγάλες αντιφάσεις.

Εξήγησε ότι «ενώ στο Συμβούλιο τους τελευταίους μήνες πήραμε σωστές αποφάσεις για στροφή προς την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, εκεί όπου κατεβαίνει η Τρόικα εφαρμόζει μία συνταγή για όλες τις περιπτώσεις, η οποία είναι καταστροφική για τις οικονομίες, οδηγεί στη διαιώνιση της ύφεσης και στην καταστροφή ουσιαστικά του κοινωνικού ιστού, και αυτό είναι απαράδεκτο».

«Δεν θα πάψω», τόνισε «ποτέ να το λέω και τώρα, όσο για ακόμα δύο μήνες θα είμαι Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και μετά. Και μετά με ακόμα πιο ισχυρή φωνή, αν θέλετε. Τώρα τηρώ και τα προσχήματα, διότι προεδρεύουμε και του Συμβουλίου της ΕΕ».

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην ΜΑΕΕ, είπε ότι έκρινε σκόπιμο να μιλήσει στους λειτουργούς για να εξάρει τη συμβολή όλων «σε αυτή τη μεγάλη και πολύ σοβαρή περιπέτεια στην οποία εισήλθε η Κυπριακή Δημοκρατία εδώ και δύο χρόνια, δεν είναι τώρα που προετοιμάζουμε την Προεδρία».

«Νομίζω ότι με τη δουλειά σας, με τη συμβολή όλων, δικαιώνεται η Κύπρος, δικαιώνεται η Κυπριακή Δημοκρατία», τόνισε.

Ειδική αναφορά έκανε στον Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων Πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη, λέγοντας ότι «και διαχρονικά, αλλά και στη διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων, ο Ανδρέας ήταν σαν την ατμομηχανή που κινούσε τα νήματα και κινούσε ολόκληρο το τρένο».

«Δε θέλω να μειώσω καθόλου τη συμβολή του κ. Κορνήλιου, που επίσης ήταν πολύ σημαντική, αλλά νομίζω ότι η συλλογική δουλειά είναι που έφερε τα αποτελέσματα. Πρέπει να είστε περήφανοι για αυτό που έχουμε πετύχει, πρέπει όλοι να είμαστε υπερήφανοι και να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την αξιοπρέπεια και την τιμή της χώρας μας. Το κάνουμε και με την Τρόικα, θέλω να το ξέρετε αυτό το πράγμα, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», είπε.

Καταλήγοντας, συνεχάρη θερμά όλους τους λειτουργούς της ΜΑΕΕ, τους ευχήθηκε καλές γιορτές και τους κάλεσε να συνεχίσουν να εργάζονται σκληρά «για να βγούμε από την κρίση και να δημιουργήσουμε τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για τα παιδιά, τουλάχιστον για τα εγγόνια μας. Να είστε καλά, κάθε καλό, ευχαριστώ”.

Keywords
Τυχαία Θέματα