Εγκρίθηκαν 49,1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα από το Eurogroup

17:29 13/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

To Eurogroup ενέκρινε επισήμως τη δεύτερη εκταμίευση της δόσης του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών διαδικασιών και έχοντας αξιολογήσει το αποτέλεσμα της διαδικασίας επαναγοράς ελληνικών ομολόγων. Το Eurogroup καλωσόρισε το αποτέλεσμα της διαδικασίας επαναγοράς, η οποία θα οδηγήσει σε ουσιαστική μείωση του ελληνικού δείκτη χρέους προς ΑΕΠ.

Επαναβεβαίωσε ότι η διαδικασία

επαναγοράς, μαζί με τις παρεμβάσεις που συμφώνησε το Eurogroup στις 27 Νοεμβρίου και την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, θα επαναφέρουν το ελληνικό δημόσιο χρέος σε βιώσιμη τροχιά και συγκεκριμένα στο 124% του ΑΕΠ το 2020. Η Ελλάδα και τα άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης είναι έτοιμα να λάβουν πρόσθετα μέτρα, αν χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλίσουν την επίτευξη αυτού του στόχου.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα κράτη- μέλη εξουσιοδοτούν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να αποδεσμεύσει την επόμενη δόση των δανείων, συνολικού ύψους 49,1 δισ. ευρώ. Το ποσό θα εκταμιευθεί σε δόσεις. Τις προσεχείς ημέρες η Ελλάδα θα εκταμιεύσει 34,3 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό θα εκταμιευθεί το πρώτο τρίμηνο του 2013. Πρώτον, ένα επιπλέον ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση των τραπεζών θα εκταμιευθεί τον Ιανουάριο του 2013.

Δεύτερον, το ποσό για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού θα εκταμιευθεί σε τρεις υπο-δόσεις. Το ποσό αυτό συνδέεται με την εφαρμογή συγκεκριμένων στόχων του Μνημονίου που μένει να συμφωνηθούν με την τρόικα.

Το Εurogroup είναι πεπεισμένο ότι η συνέχιση των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, βάσει της ισχυρής δέσμευσης η οποία επιδείχθηκε κατά το πρόσφατο παρελθόν, αλλά και το εύρος των μεταρρυθμίσεων που ήδη προωθείται, θα επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία να επιστρέψει σε βιώσιμη ανάπτυξη με υψηλότερη απασχόληση, ανοίγοντας το δρόμο προς ένα πιο ευήμερο μέλλον. Ενθαρρύνουμε τους Έλληνες πολίτες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους και να εφαρμόσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, αναφέρει το επίσημο ανακοινωθέν της συνεδρίασης.

Την απόλυτη ικανοποίησή τους για την απόφαση της Ευρωζώνης να εκταμιευθούν προς την Ελλάδα 49,1 δισ. ευρώ έως το Μάρτιο του 2013, εξέφρασαν ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο επίτροπος οικονομίας Όλι Ρεν μετά την ολοκλήρωση του Γιούρογκρουπ. Ο Γιούνκερ δήλωσε πεπεισμένος ότι μετά την επιτυχή έκβαση του προγράμματος επαναγοράς των ομολόγων και την έγκριση της στήριξης από τα κοινοβούλια ορισμένων κρατών-μελών το πρόγραμμα της Ελλάδας επανέρχεται σε τροχιά και ότι θα παραμείνει σε αυτή την κατεύθυνση, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα μας θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Ο Γιούνκερ διευκρίνισε ότι τα 34,3 δισ. ευρώ θα καταβληθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Από αυτό το ποσό, 16 δισ. ευρώ προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση των τραπεζών, 7 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των αναγκών του προϋπολογισμού και 11,3 δισ. ευρώ για την κάλυψη του κόστους από δάνεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) για την επιτυχή έκβαση του προγράμματος επαναγοράς των ομολόγων. Όπως σημείωσε ο Γιούνκερ, επιπρόσθετα 14,8 δισ. ευρώ θα καταβληθούν το πρώτο τρίμηνο του 2013. Ειδικότερα, 7,2 δισ. ευρώ θα δοθούν τον Ιανουάριο και θα αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ 7,6 δισ. ευρώ θα χορηγηθούν σε τρείς μηνιαίες δόσεις για τον προϋπολογισμό . Αναλυτικότερα, 2 δισ. ευρώ θα δοθούν τον Ιανουάριο, 2,8 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο και 2,8 δισ. ευρώ το Μάρτιο, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Ο Γιούνκερ εξέφρασε την ετοιμότητα της ευρωζώνης να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί ότι το δημόσιο χρέος θα φτάσει στο 124% το 2020.

Ο Επίτροπος οικονομίας Όλι Ρεν αφού τόνισε ότι ήταν η συντομότερη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ από την έναρξη της κρίσης, υπογράμμισε ότι η σημερινή απόφαση σηματοδοτεί το τέλος μιας πολύμηνης αβεβαιότητας και συμβάλλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, την αύξηση των επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης στην Ελλάδα. Όπως είπε, διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ καθώς η Ελλάδα επέδειξε αποφασιστικότητα και η ευρωζώνη δεσμεύτηκε έμπρακτα για τη στήριξη της Ελλάδας.

Ο κοινοτικός επίτροπος αναγνώρισε ότι είναι δύσκολοι καιροί για τους Έλληνες πολίτες, διαμηνύοντας πως “η ΕΕ είναι και θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των Ελλήνων”. Σύμφωνα με τον Ρεν, στην Ελλάδα η αντιμετώπιση πολλών αληθειών καθυστέρησε για υπερβολικό χρονικό διάστημα όπως και η δρομολόγηση δύσκολων μεταρρυθμίσεων. Ο Όλι Ρεν τόνισε ότι τώρα είναι ουσιώδους σημασίας να διατηρηθεί ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων, καθώς πολλά έχουν μεν γίνει αλλά πολλά απομένουν επίσης να γίνουν, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη φορολογική μεταρρύθμιση και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα τόσο από δημοσιονομικής άποψης όσο και για την κοινωνική δικαιοσύνη και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας, ανέφερε.

Στα πρόσθετα μέτρα που θα εξεταστούν για τη μείωση του ελληνικού χρέους ο Ρεν σημείωσε ότι όταν εγκριθεί το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο 2014-2020 ένα ποσό της τάξης των 5 δισ. ευρώ, που αναλογεί σε 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, θα προέλθει από τη μείωση της εθνικής συνεισφοράς στα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα. Ο Ρεν κατέληξε λέγοντας ότι στη συνεδρίαση συμμετείχε, μέσω τηλεδιάσκεψης, και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ η οποία επιβεβαίωσε τη συνέχιση της συμμετοχής του Ταμείου στη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Είναι μια καλή μέρα για την Ελλάδα αλλά χρειάζεται να συνεχιστεί η προσπάθεια δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας , σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup. Πήγαμε καλύτερα από ότι περιμέναμε δήλωσε κυβερνητική πηγή, διευκρινίζοντας ότι μέχρι τον Μάρτιο αναμένεται να έχουν εκταμιευτεί 52,5 δισ. ευρώ, με τα 49,1 δισ. να προέρχονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τα άλλα 3,5 δισ. από το ΔΝΤ.

Σημειώνεται ότι η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία παρενέβη στη συνεδρίαση του Eurogroup Μέσω τηλεδιάσκεψης, εισηγήθηκε την καταβολή της βοήθειας προς την Ελλάδα για την οποία έχει δεσμευτεί το ΔΝΤ, μετά την απόφαση που έλαβαν οι Ευρωπαίοι να αποδεσμεύσουν το δικό τους μέρος της χρηματοπιστωτικής βοήθειας προς την χώρα.

Η ίδια διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της ότι μια επίσημη απόφαση γι’αυτό μπορεί να ληφθεί ήδη τον Ιανουάριο με αφορμή σύνοδο του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ. “Χαιρετίζω την απόφαση του Eurogroup να υποστηρίξει την επιχείρηση επαναγοράς χρέους από την Ελλάδα και τη δέσμευσή του για την περαιτέρω μείωση του χρέους αν κριθεί απαραίτητο”, αναφέρει η Λαγκάρντ σε ανακοίνωσή της σχετικά με τη συμφωνία της ευρωζώνης με την Ελλάδα για το σχέδιο μείωσης του ελληνικού χρέους.

“Τα βήματα αυτά θα διασφαλίσουν ότι το χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ ως το 2020 και ουσιαστικά κάτω του 110% ως το 2022″, προσθέτει. “Σε αυτήν τη βάση, σκοπεύω να εισηγηθώ στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου να ολοκληρώσει την πρώτη εξέταση του υποστηριζόμενου από το ΔΝΤ προγράμματος της Ελλάδας. Αναμένω ότι μια σύνοδος του συμβουλίου μπορεί να γίνει τον Ιανουάριο”, προσθέτει στην ανακοίνωσή της.

Την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα, χαιρέτισε σε δηλώσεις της η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «βρήκαμε μια λύση για την Ελλάδα, η δεύτερη δόση του δευτέρου δανείου θα εκταμιευτεί σταδιακά, η Ελλάδα έχει καταβάλει ιδιαίτερα μεγάλες προσπάθειες». Πρόσθεσε συγχρόνως πως υπάρχει ακόμη λίγη κριτική στο ότι δεν έχει κατατεθεί ακόμη στην ελληνική Βουλή ο νόμος φορολογίας εισοδήματος και οι εισπράξεις φόρων δεν είναι ακόμη αυτές που αναμένονταν, ωστόσο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε πως οι σχετικές διαπραγματεύσεις έχουν ήδηπροχωρήσει πολύ. Όπως είπε, λόγω της σταδιακής εκταμίευσης της δόσης, υπάρχει δυνατότητα να παρακολουθείται και αυτή η διαδικασία, ενώ, σε σχέση με το υψηλότερο ποσό της δόσης, αντί των αρχικά προβλεπόμενων 44 δισεκατομμυρίων ευρώ, εξήγησε πως υπήρξε η επαναγορά χρέους, που έπρεπε επίσης να χρηματοδοτηθεί και αυτό σημαίνει, ότι το χρέος της Ελλάδας είναι τώρα σημαντικά χαμηλότερο και βιώσιμο, κάτι που το ΔΝΤ έκρινε ως ιδιαίτερα σημαντικό. Επίσης σημαντικό θεωρεί η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών «στο τέλος της ημέρας, οι Έλληνες να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους» και για αυτό θα πρέπει να μειωθεί το χρέος, στο 124 % του ΑΕΠ, που είναι, ούτως ή άλλως σχετικά πολύ, όμως με ένα διαδοχικά ενισχυόμενο πρωτογενές πλεόνασμα, οι Έλληνες μπορούν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους και στην πορεία θα δει κανείς αν το 2015-2016 ακολουθείται το σχέδιο του προγράμματος ή απαιτείται αναπροσαρμογή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα