Καταναλωτές θύματα των ασφαλιστικών και της κινητής τηλεφωνίας

Κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, η γενική διευθύντρια της Ένωσης Καταναλωτών- Η Ποιότητα της Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ), Παναγιώτα Καλαποθαράκου, παρουσίασε τα αποτελέσματα του προγράμματος «Νομική υποστήριξη καταναλωτών σχετικά με τηλεπικοινωνίες και ιδιωτική ασφάλιση» εντός του νομού Αττικής.

Από την καταγραφή των καταγγελιών της τελευταίας τριετίας, όπως ανέφερε, οι τομείς αυτοί κατέχουν τη δεύτερη (ασφαλιστικές εταιρείες) και την τρίτη (τηλεπικοινωνίες) θέση στον πίνακα παράπονων των καταναλωτών.

«Το εξάμηνο Ιούλιος έως 10 Δεκέμβριου 2012, η ΕΚΠΟΙΖΩ

Αθήνας κατέγραψε 425 καταγγελίες, μέσω του τηλεφωνικού κέντρου και των σχετικών ιστοσελίδων της», δήλωσε η κ. Καλαποθαράκου, τονίζοντας ότι, για μία ακόμα φορά, επιβεβαιώνεται η έκταση και η ένταση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές σε αυτούς τους τομείς, οι οποίοι παραμένουν προβληματικοί.

Όπως προέκυψε από την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, το 66% αφορά σε θέματα ιδιωτικής ασφάλισης, ενώ το 34% σε προβλήματα παροχής υπηρεσιών στις τηλεπικοινωνίες.

Ιδιωτική Ασφάλιση

Τα προβλήματα, που καταγγέλθηκαν στην ΕΚΠΟΙΖΩ, αφορούν σε ποσοστά:

- 60% αυθαίρετες και ανεξέλεγκτες αυξήσεις των ασφάλιστρων στα συμβόλαια νοσοκομειακής περίθαλψης.

- 12% άρνηση καταβολής αποζημίωσης.

- 11% καταχρηστική και παράνομη ακύρωση συμβολαίων.

- 7% εξαγορά/λήξη συμβολαίων ζωής.

- 6% ασφαλισμένοι σε εταιρείες, που έκλεισαν (ΑΣΠΙΣ &Commercial Value).

- 4% διάφορα.

«Στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, στις οποίες ζουν σήμερα τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά, η υπερβολική αύξηση των ασφαλίστρων, που δεν στηρίζεται σε συγκεκριμένα κριτήρια, αποτελεί εύλογα «πληγή» για κάθε ασφαλισμένο. Οι σχετικές καταγγελίες αφορούν το σύνολο σχεδόν των εταιρειών ιδιωτικής ασφάλισης στον κλάδο της Υγείας. Οι ασφαλισμένοι βλέπουν τα ασφάλιστρα να αυξάνονται σημαντικά, ετησίως, συχνά σε διψήφια νούμερα και, ιδιαίτερα, σε ηλικίες που τόσο η εξαγορά των ασφαλιστηρίων συμβολαίων όσο και η μεταφορά τους σε οικονομικότερο πρόγραμμα είναι ασύμφορη», υπογράμμισε η κ. Καλαποθαράκου.

Τηλεπικοινωνίες

Μικρότερος, αλλά αξιοσημείωτος, είναι ο όγκος των καταγγελιών, που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας, αποτελώντας το 34% του συνόλου των καταγεγραμμένων παραπόνων, στο πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος.

Οι καταγγελίες αυτές αφορούν σε ποσοστά:

- 40% καταχρηστικές/υπέρογκες χρεώσεις.

- 28% πλημμελή παροχή υπηρεσιών.

- 22% ελλιπή προσυμβατική ενημέρωση.

- 22% αδυναμία εξόφλησης λογαριασμών.

Επισημαίνεται ότι τα ποσοστά αυτά υπερβαίνουν το 100, δεδομένου ότι πολλές καταγγελίες αναφέρονται σε περισσότερες από μία κατηγορίες.

Ειδικότερα, στην κατηγορία των καταχρηστικών χρεώσεων, την πρώτη θέση καταλαμβάνουν οι χρεώσεις για το mobile internet με ποσοστό 40% επί του συνόλου των σχετικών με τις χρεώσεις καταγγελιών. Το ζήτημα αυτό, που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των συνδρομητών, τα τελευταία δύο έτη, έχει προβληθεί, ιδιαίτερα, από την ΕΚΠΟΙΖΩ και, όπως αναφέρθηκε, θεωρείται σημαντικό το γεγονός ότι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) επέβαλε προσφάτως πρόστιμα εκατομμυρίων σε όλες τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και ιντερνέτ για το θέμα αυτό.

Παρατηρήθηκε, επίσης, η συνέχιση του προβλήματος με τις χρεώσεις από υπηρεσίες πολυμεσικών μηνυμάτων (πενταψήφια νούμερα), αν και, όπως τόνισε η κ. Καλαποθαράκου, έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των σχετικών καταγγελιών, καταλαμβάνοντας πλέον το 15% των καταγγελιών για καταχρηστικές και αυθαίρετες χρεώσεις.

Εκτός των παραπάνω, έχουν καταγραφεί παράπονα για επιβολή χρεώσεων, με τη μορφή τελών ενεργοποίησης, ποινών διακοπής συμβολαίου, υψηλών παγίων και χρεώσεων εκτός παγίου, για τις οποίες δεν είχαν ενημερωθεί σωστά οι συνδρομητές.

Στο σημείο αυτό, η κ. Καλαποθαράκου ανέφερε ότι, μετά την αμφισβήτηση των χρεώσεων από το συνδρομητή, οι εταιρείες, στο 20% των περιπτώσεων, προχώρησαν σε φραγή της σύνδεσης, εφόσον ο συνδρομητής αρνήθηκε να πληρώσει τον λογαριασμό, πριν την επίλυση της διαφοράς.

«Περαιτέρω και αναφορικά με την πλημμελή παροχή υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας, προβλήματα καταγράφονται στην ποιότητα των υπηρεσιών, στις ταχύτητες του ίντερνετ, σε διακοπή της τηλεφωνικής σύνδεσης και σε καθυστερήσεις και προβλήματα στη φορητότητα των αριθμών.

Αντίστοιχα, στο προσυμβατικό στάδιο, παρουσιάζονται συχνά ελλείψεις στην ενημέρωση των καταναλωτών από τους εκπροσώπους των παρόχων. Ιδιαίτερα, κατά την προώθηση νέων συνδέσεων ή νέων πακέτων υπηρεσιών, έχει παρατηρηθεί ότι αποσιωπούνται σημαντικά στοιχεία της σύμβασης, όπως η επιβολή τελών ενεργοποίησης, η διάρκεια του συμβολαίου, οι παρεχόμενες υπηρεσίες, οι ελάχιστες χρεώσεις και άλλοι όροι σχετικά με την τιμολόγηση. Επομένως, είναι ορατή η ανάγκη των καταναλωτών για υποστήριξη και βοήθεια στο στάδιο, πριν τη σύναψη της σύμβασης, προκειμένου να αποφύγουν τα ψιλά γράμματα και άλλες αθέμιτες πρακτικές», υπογράμμισε η κ. Καλαποθαράκου.

Τέλος, είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό καταναλωτών, πάνω από ένας στους πέντε, βάσει των καταγγελιών, που επεξεργάστηκε η ΕΚΠΟΙΖΩ, αδυνατεί να πληρώσει τους λογαριασμούς σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως επισημάνθηκε, συναντάται η απροθυμία των εταιρειών να συναινέσουν στην τμηματική εξόφληση αυτών. Μάλιστα, στο 32% των περιπτώσεων, οι εταιρείες αγνοούν το αίτημα του συνδρομητή για διακοπή της σύνδεσης, αντιθέτως θέτουν φραγή σε αυτήν και συνεχίζουν να χρεώνουν πάγια, απαιτώντας την ολοσχερή εξόφληση των οφειλών, με αποτέλεσμα αφενός η οφειλή να διογκώνεται και αφετέρου να στερείται ο καταναλωτής τη χρήση της υπηρεσίας.

Στο πλαίσιο της ομιλίας της, η κ. Καλαποθαράκου δήλωσε ότι απαιτείται η αναμόρφωση και ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για την εξυγίανση της Υγείας, του ασφαλιστικού κλάδου, του θέματος της ακρίβειας, καθώς και του τραπεζικού τομέα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η προστασία του καταναλωτή πρέπει να είναι αποκλειστικά αρμοδιότητα ενός φορέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα