Δήλωση Σ. Μαλά για την πολιτική αποστολής ασθενών στο εξωτερικό

16:03 8/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο τέως Υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς, σε γραπτή δήλωσή του, αναφέρει ότι «από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου (08/08/2011), εκχώρησα την εξουσία που είχα για να εγκρίνω την αποστολή ασθενών στο εξωτερικό και στο Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Υγείας γιατί αυτός είναι ο κατά Νόμο ελέγχων λειτουργός όλων των δαπανών του Υπουργείου Υγείας και λόγω αυτής της αρμοδιότητας αλλά και υπέρβασης δαπανών το 2010, υπήρξε και σχετική αλληλογραφία μεταξύ του Γενικού Διευθυντή και του Γενικού Εισαγγελέα».

Στην απαντητική προς τον Υπουργό Υγείας Πέτρο Πετρίδη γραπτή του δήλωση, ο κ.

Μαλάς αναφέρει ότι «από τον Αύγουστο του 2011 η πολιτική του κράτους αναθεωρήθηκε και προωθήθηκε η μετάκληση ειδικών ιατρών στην Κύπρο για να εκτελούν επεμβάσεις στη χώρα μας με σημαντικά μειωμένο κόστος».

Επίσης, «διασφαλίστηκε η πλήρης αξιοποίηση ικανότατων Κυπρίων γιατρών στα κρατικά νοσηλευτήρια, όπως η νευροχειρουργική, η χειρουργική ύπατος/παγκρέατος/εντέρου, η παιδοηπατολογία, παιδονευρολογία, παιδοκαρδιολογία, παιδοορθοπαιδική, ορθοπαιδική και άλλες».

Ο κ. Μαλάς αναφέρει ότι με την αναθεώρηση της πολιτικής αποστολής ασθενών στο εξωτερικό, «διασφαλίστηκε η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα της χώρας μας για εξειδικευμένες επεμβάσεις, όπως επεμβατική παιδο-καρδιολογία, προωθήθηκε συνεργασία και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως Ελλάδα, Γερμανία και Ελβετία και η χρέωση γίνεται στη βάση κοινοτικών νοσηλίων και επιδιώχθηκε απευθείας συνεργασία με νοσοκομεία χωρίς την παρεμβολή μεσαζόντων».

Προσθέτει ότι «δημιουργήθηκε η Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου που ήδη προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες στο Κράτος στη παιδο-χειρουργική με εξοικονομήσεις εκατοντάδων χιλιάδων κάθε χρόνο».

Ο κ. Μαλάς σημειώνει ότι «αυτή η πολιτική οδήγησε σε θεαματική μείωση των δαπανών χωρίς τη μείωση των υπηρεσιών ή της ποιότητας προς τον Κύπριο πολίτη με αποτέλεσμα το 2012 η δαπάνη να μειωθεί στα 25 εκατομμύρια από τα 42 εκατομμύρια που ήταν το 2010, ενώ για το 2013 ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η προηγούμενη κυβέρνηση προβλέπει δαπάνη 19 εκατομμυρίων».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρώην Υπουργού Υγείας «μέχρι τώρα, λόγω της συνέχισης αυτής της πολιτικής, έχουν δαπανηθεί μόνο 4.3 εκατομμύρια».

Ο κ. Μαλάς αναφέρει ότι «δυστυχώς η αποστολή ασθενών στο εξωτερικό υπήρξε ένα εργαλείο άσκησης ‘πολιτικής’ από τον εκάστοτε Υπουργό Υγείας για αυτό έκρινα ότι αυτή η πρακτική θα έπρεπε να αλλάξει άμεσα κατά τρόπο που να εφαρμόζεται και στο μέλλον ανεξαρτήτως ποιος είναι Υπουργός».

«Θεωρώ λοιπόν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση διόρθωσε μια διαχρονικά λανθασμένη πολιτική που εφαρμοζόταν για πολλά χρόνια και η οποία κόστισε στο κράτος πολλά εκατομμύρια», αναφέρει ο κ. Μαλάς.

Καταλήγοντας εύχεται όπως «η πολιτική που κληρονόμησε η παρούσα κυβέρνηση σε αυτό το θέμα να συνεχιστεί αυστηρά και χωρίς παρεκκλίσεις για να εμπεδωθούν τα σωστά μηνύματα αξιοκρατίας, διαφάνειας και χρηστής διοίκησης προς πάσα κατεύθυνση».

Keywords
Τυχαία Θέματα