Λιλλήκας: Επικίνδυνη η πρόταση Προέδρου για Αμμόχωστο

14:48 8/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την Αμμόχωστο είναι “άκρως επικίνδυνη για το Κυπριακό” και “θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε έμμεση αναγνώριση χωριστής κυριαρχίας στο ψευδοκράτος, ενώ ταυτόχρονα θα άρει κάθε κίνητρο για την τουρκική πλευρά, ιδιαίτερα για την τουρκοκυπριακή, για να επιδιώκει λύση του Κυπριακού”, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Πρόσθεσε ότι το μοντέλο που προτείνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Νίκος Αναστασιάδης “θα οδηγήσει σε ένα είδος σαλαμοποίησης του Κυπριακού και θα επιτρέψει αυτή η μεθοδολογία να εφαρμοστεί ένα παρόμοιο μοντέλο αύριο ή να μας προταθεί παρόμοιο μοντέλο για το ζήτημα του φυσικού αερίου και τη μεταφορά του ή μέρους αυτού με αγωγό μέσω της Τουρκίας”.

Όπως είπε, “νομιμοποίηση του αεροδρομίου της Τύμπου με αυτούς τους όρους θα δημιουργήσει και σοβαρά οικονομικά προβλήματα, αφού θα δημιουργήσει κίνητρο στις ξένες αερογραμμές να χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο της Τύμπου αντί το Αεροδρόμιο Λάρνακας”.

“Πρόκειται για υιοθέτηση από πλευράς του Προέδρου της πάγιας τουρκικής απαίτησης. Υπενθυμίζω ότι κάθε φορά που συζητούσαμε το πακέτο για την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου και το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου, η τουρκική πλευρά προσπαθούσε να ενσωματώσει στο πακέτο τη νομιμοποίηση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου”, είπε.

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι “αποτελεί μεγάλη διολίσθηση από δικής μας πλευράς να υιοθετήσουμε την τουρκική θέση και να την υποβάλουμε ως δική μας πρόταση”.
“Η πρόταση του Προέδρου αποτελεί παραχώρηση και στο ζήτημα της ίδιας της επιστροφής της πόλης της Αμμοχώστου. Με βάση την πρόταση του Προέδρου, δεν θα επιστραφεί η πόλη της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, αλλά θα επιστρέψουν οι κάτοικοι της Αμμοχώστου σε καθεστώς ομηρίας”, είπε.

Πρόσθεσε ότι “δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι με την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αν γίνει αποδεκτή από την Τουρκία, η Τουρκία θα πάρει όλα όσα ζητούσε διαχρονικά και ταυτόχρονα δεν θα επιστρέψει την πόλη της Αμμοχώστου, αλλά θα δημιουργήσει ένα ιδιότυπο καθεστώς, το οποίο θα μπορεί να αναιρέσει ανά πάσα στιγμή”.

Όπως είπε, “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει, στο ζήτημα της Αμμοχώστου, να επαναφέρει το προηγούμενο πακέτο που είχε διαμορφωθεί το 2004 και το οποίο είχε συμφωνηθεί αρχές Δεκεμβρίου του 2006 με τον κ. Ταλάτ, συμφωνία την οποία αναίρεσε δύο ημέρες μετά ο κ. Ερντογάν”, προσθέτοντας ότι “σε αυτό το πακέτο πρέπει να επιμένει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σαφέστατα δεν θα πρέπει να νομιμοποιείται το αεροδρόμιο της Τύμπου”.

Keywords
Τυχαία Θέματα