Δίκη για φόνο Α. Χατζηκωστή: Απορρίφθηκαν νομικά ερωτήματα της υπεράσπισης

17:07 2/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Με την απόρριψη από το δικαστήριο της κατάθεσης των νομικών ερωτημάτων που υπέβαλε ο συνήγορος υπεράσπισης του 1ου κατηγορούμενου Ανδρέας Γρηγορίου, Μιχάλης Πικής για γνωμοδότηση από το Ανώτατο Δικαστήριο, συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας η ακροαματική διαδικασία, για την υπόθεση της δολοφονίας του Διευθύνοντος Συμβούλου του συγκροτήματος «Δίας» και της τηλεόρασης «Σίγμα» Αντη Χατζηκωστή.

Τα νομικά ερωτήματα, που ήγειρε ο κ. Πικής, αφορούσαν το αίτημα της κατηγορούσας Αρχής για κατάθεση ως τεκμήριο της τηλεφωνικής συσκευής και της κάρτας μνήμης

του κινητού τηλεφώνου του Ανδρέα Γρηγορίου, όπου απεικονίζεται φωτογραφικό υλικό με οπλισμό.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας, ο κ. Πικής υπέβαλε τρία ερωτήματα, όπως κατά πόσον το ένταλμα έρευνας που εκδόθηκε από Ανώτερο Επαρχιακό Δικαστή για τη διερεύνηση των τηλεφωνικών επικοινωνιών του Ανδρέα Γρηγορίου, δεδομένα που ανευρίσκονται στην τηλεφωνική του συσκευή και συνακόλουθα, κατάσχεση της με σκοπό την προσαγωγή μαρτυρίας αντίκειται προς άρθρα του συντάγματος που κατοχυρώνουν το απαραβίαστο της ιδιωτικής ζωής και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Επίσης, το δεύτερο ερώτημα που κατάθεσε η υπεράσπιση αναφέρει κατά πόσο το φωτογραφικό υλικό στην κατοχή προσώπου και στην προκείμενη περίπτωση οι φωτογραφίες εντός της κατασχεθείσας τηλεφωνικής συσκευής του 1ου κατηγορούμενου, ανάγεται και εμπίπτει στην ιδιωτική ζωή προσώπου που κατοχυρώνει τα άρθρα του συντάγματος και το άρθρο 8 της ευρωπαϊκής σύμβασης για την προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ως εκ τούτου η προσαγωγή των φωτογραφιών ως μαρτυρία αποκλείεται ως αντικείμενη προς το δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής.

Τρίτο ερώτημα ήταν κατά πόσο ήταν παραδεκτή η συλλογή φωτογραφικού υλικού από την κατασχεθείσα τηλεφωνική συσκευή, δοθέντος ότι η έκδοση του εντάλματος έρευνας για την κατάσχεση της ζητήθηκε για τον αποκλειστικό λόγο αναζήτησης των τηλεφωνικών του επικοινωνιών ως προκύπτει αβίαστα από απόσπασμα όρκου προς την υποστήριξη της αίτησης για την έκδοση του εντάλματος έρευνας.

Η εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής Ελενα Κλεόπα υπέβαλε ένσταση στην παραπομπή των νομικών ερωτημάτων για γνωμοδότηση από το Ανώτατο Δικαστήριο, αναφέροντας ότι στο πρώτο ερώτημα ζητείται από το Ανώτατο να αποφανθεί περί της νομιμότητας του εντάλματος σύλληψης, κάτι που δεν συνιστά νομικό ερώτημα.

Υπό τον μανδύα νομικού ερωτήματος, ανέφερε η Κατηγορούσα Αρχή, επιζητείται στην ουσία η ακύρωση ενός εντάλματος, νόμιμα εκδοθέντος.

«Το δεύτερο ερώτημα είναι ακαδημαϊκό», είπε, «αφού δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι φωτογραφίες στην κατοχή ενός προσώπου προστατεύονται από συγκεκριμένο άρθρο του συντάγματος και ως εκ τούτου το συγκεκριμένο ερώτημα είναι και παραπλανητικό».

Συνέχισε υποστηρίζοντας πως ούτε το τρίτο ερώτημα χρήζει απάντησης από το Ανώτατο Δικαστήριο, διότι τίποτα δεν απαγορεύει την χρήση ως μαρτυρικού υλικού κατασχεθέντος τεκμηρίου με νόμιμο εκδοθέν και εκτελεσθέν ένταλμα στα πλαίσια διερεύνησης μια υπόθεσης.<

Keywords
Τυχαία Θέματα