Ξεκινά αύριο εντατικός διάλογος με την Noble, δήλωσε ο Υπ. Εμπορίου

16:57 2/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ξεκινά από αύριο εντατικός διάλογος της Ομάδας Επαφής, η οποία έχει οριστεί, με την εταιρεία Noble, για να διαπιστωθεί σύντομα πως και πότε μπορεί να έρθει φυσικό αέριο στην Κύπρο, ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης.

Ο Υπουργός Εμπορίου είχε σήμερα, στο γραφείο του, συνάντηση

με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΑΗΚ και αξιωματούχους της Αρχής.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι κατά τη συνάντηση συζήτησαν το θέμα της έλευσης φυσικού αερίου για να μπορέσει η Κύπρος να παράγει ηλεκτρική ενέργεια με λιγότερο κόστος.

Ανέφερε, επίσης, ότι ενημέρωσε την ΑΗΚ ότι ξεκινά ένας εντατικός διάλογος με την Noble, ο οποίος αρχίζει αύριο «για να διαπιστωθεί σύντομα πως και πότε μπορεί να έρθει φυσικό αέριο στην Κύπρο», όπως είπε.

«Εφόσον διαπιστώσουμε αυτό το πράγμα, θα πάρουμε και τις τελικές αποφάσεις. Υπάρχει και το δάνειο που υπογράφτηκε τελευταία από τον Υπουργό Οικονομικών με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων», πρόσθεσε.

Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι ήδη η ΑΗΚ έχει μονάδες που μπορούν να δεχτούν φυσικό αέριο και έχει στο πρόγραμμα της και την εγκατάσταση ακόμα μιας μονάδας.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι κατά τη συνάντηση συζήτησαν και τα θέματα της εναρμόνισης με τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία ηλεκτρισμού, που μπαίνουν καινούργια δεδομένα.

Είπε, επίσης, ότι η ΑΗΚ ενημέρωσε για το θέμα της ενεργειακής κρίσης. «Το πρόγραμμα, δηλαδή, που υπάρχει, για να υπάρχει επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος, ιδιαίτερα, στις περιόδους αιχμής που είναι το καλοκαίρι. Και από την ενημέρωση που έχω είναι ότι θα είναι έτοιμες αρκετές από τις μονάδες και η πέντε και μέρος της τέσσερα, ώστε να μπορέσει να εξασφαλιστεί αυτή η επάρκεια», συμπλήρωσε.

Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι συζήτησαν και ζητήματα που αφορούν το τερματικό πετρελαιοειδών.

«Ενημέρωσα για τις διαδικασίες που προχωρούμε για να μπορέσει να βγούμε σε προσφορές απέναντι στους ενδιαφερόμενους για το κρατικό τερματικό πετρελαιοειδών και άλλα θέματα που προκύπτουν. Ο διάλογος θα συνεχιστεί. Η ΑΗΚ είναι ο μόνος παροχέας σήμερα ηλεκτρικής ενέργειας. Εχει μεγάλη σημασία να διασφαλίσουμε και την επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά να δούμε και με ποιο τρόπο και μέτρα παίρνουμε, ώστε να παρέχεται φθηνή ηλεκτρική ενέργεια στους καταναλωτές. Και δεν είναι μόνο στους καταναλωτές, αλλά το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας επηρεάζει και μια σειρά άλλων καταναλωτικών προϊόντων», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ Χάρης Θράσου, σε δηλώσεις του, είπε ότι ενημέρωσαν τον Υπουργό Εμπορίου για τις ενέργειες που κάνουν για να λυθεί το θέμα της επάρκειας της ενέργειας για το καλοκαίρι, για την αποκατάσταση των ζημιών στο Βασιλικό, αλλά και άλλες ενέργειες που κάνει η ΑΗΚ, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα κατά την χρονική αυτή περίοδο.

Ερωτηθείς αναφορικά με τις εργασίες διασφάλισης παροχής ενέργειας το καλοκαίρι, ο κ. Θράσου είπε ότι οι εργασίες διεξάγονται πολύ εντατικά, μέρα και νύχτα, ούτως ώστε να υπάρχει επάρ

Keywords
Τυχαία Θέματα