Δικαίωμα εκλογής και σε πολίτες κρατών – μελών της ΕΕ που διαμένουν στην Κύπρο

22:26 21/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε το απόγευμα της Πέμπτης σε νόμους το κυβερνητικό νομοσχέδιο και τις προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών και τον Γενικό Γραμματέα του Κινήματος Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών Γιώργο Περδίκη, περί της εκλογής μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, περί Δήμων και περί Κοινοτήτων που προβλέπουν δικαίωμα εκλογής σε πολίτες κρατών – μελών της ΕΕ που διαμένουν στην Κύπρο

καθώς και μείωση του ορίου ηλικίας στο 21ο αντί του 25ου που ίσχυε έως σήμερα.

Με το νέο νόμο περί της εκλογής μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επέρχεται εναρμόνιση της κυπριακής νομοθεσίας με την Οδηγία 2013/1/ΕΕ του Συμβουλίου της 20ής Δεκεμβρίου για την τροποποίηση της Οδηγίας 93/109/ΕΚ σχετικά με τις λεπτομέρειες άσκησης του δικαιώματος του εκλέγεσθαι κατά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τους πολίτες της Ένωσης που κατοικούν σε ένα κράτος – μέλος, του οποίου δεν είναι υπήκοοι.

Παράλληλα, ο χρόνος ψηφοφορίας κατά τις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθορίζεται μεταξύ των ωρών 07:00. και 18:00, όπως ισχύει και για τις υπόλοιπες εκλογικές διαδικασίες που διενεργούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία, με απώτερο στόχο την ομοιόμορφη ρύθμιση των ωρών ψηφοφορίας για κάθε εκλογική διαδικασία.

Πιο αναλυτικά, επέρχεται κατάργηση νομοθετικής διάταξης, σύμφωνα με την οποία κοινοτικός εκλόγιμος οφείλει να προσκομίσει βεβαίωση από την αρμόδια Αρχή του κράτους – μέλους καταγωγής του ότι δεν έχει εκπέσει του δικαιώματος του εκλέγεσθαι.

Επίσης, υπάρχει νέα πρόνοια για τη διαμόρφωση διατάξεων που προβλέπουν την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης από κάθε κοινοτικό εκλόγιμο κατά την υποβολή της υποψηφιότητάς του, έτσι ώστε η αναφερόμενη πληροφόρηση, σε σχέση με το κατά πόσο αυτός έχει κηρυχθεί έκπτωτος του δικαιώματος του εκλέγεσθαι στο κράτος – μέλος καταγωγής του, να περιλαμβάνεται στην υπεύθυνη δήλωση και, επίσης, να περιλαμβάνεται και σχετική πληροφόρηση αναφορικά με την ημερομηνία και τον τόπο γέννησης του κοινοτικού εκλόγιμου, καθώς και η τελευταία διεύθυνση αυτού στο κράτος – μέλος καταγωγής του.

Ακόμα, εισάγεται πρόνοια, με την οποία προβλέπεται ότι, σε περίπτωση κατά την οποία πολίτης της Δημοκρατίας πρόκειται να ασκήσει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι σε άλλο κράτος – μέλος στο οποίο κατοικεί, η αρμόδια Αρχή, που είναι ο Υπουργός Εσωτερικών ή οποιοδήποτε άλλο γενικά ή ειδικά προς τούτο εξουσιοδοτημένο από αυτόν πρόσωπο, πληροφορεί την αρμόδια Αρχή του κράτους – μέλους εντός πέντε εργάσιμων ημερών, έπειτα από σχετικό αίτημα, αν το υπό αναφορά πρόσωπο έχει εκπέσει του δικαιώματος του εκλέγεσθαι.

Προβλέπεται δε και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών – μελών για σκοπούς διαπίστωσης έκπτωσης κοινοτικού εκλόγιμου από το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.

Με την πρόταση νόμου του κ. Περδίκη, τροποποιείται η υφιστάμενη νομοθεσία, έτσι ώστε το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Δημοκρατία να έχουν οι πολίτες της Δημοκρατίας και οι υπήκοοι άλλων κρατών – μελών, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους, αντί του 25ου που ισχύει σήμερα.

Η τροποποίηση του περί Δήμων νόμου, προβλέπει ότι το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στη θέση του Δημάρχου στις δημοτικές εκλογές στη Δημοκρατία θα έχουν οι πολίτες της Δημοκρατίας και υπήκοοι άλλων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι, μεταξύ άλλων προϋποθέσεων που καθορίζονται στη βασική νομοθεσία, έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους, αντί του 25ου που ισχύει σήμερα.

Ανάλογη είναι και η τροποποίηση του περί Κοινοτήτων νόμου, προκειμένου το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στη θέση του Κοινοτάρχη στη Δημοκρατία να έχουν τόσο οι πολίτες της Δημοκρατίας όσο και οι υπήκοοι άλλων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι, μεταξύ άλλων προϋποθέσεων, έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους, αντί του 25ου που ισχύει σήμερα.

Οι τροποποιήσεις αυτές κρίθηκαν αναγκαίες, αφ` ενός μεν για σκοπούς συμμόρφωσης με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή Οδηγία, η οποία στοχεύει στην ευχερέστερη άσκηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι στις εκλογές για τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αφ` ετέρου για το λόγο ότι διαπιστώθηκε πως η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των εκλογικών κέντρων κατά τις Ευρωεκλογές που διεξήχθησαν το 2009 δεν επέφερε θετικά αποτελέσματα σε σχέση με τον περιορισμό της αποχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα