Διεξάγεται και φέτος στη Λάρνακα το 7ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού

19:07 12/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Για έβδομη συνεχή χρονιά η Κύπρος ετοιμάζεται να γιορτάσει το Μεσογειακό Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού, που θα πραγματοποιηθεί από τις 14 μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου 2012 στη Λάρνακα.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Νικολαϊδειο Αρχονικό, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Λαογραφικού Ομίλου Λευκωσίας Ρέα Μαδέλλα – Ιωαννίδου ανέφερε πως «οι προετοιμασίες ξεκίνησαν, η επιλογή των συγκροτημάτων ολοκληρώθηκε και η Λάρνακα, το Γέρι και η Λευκωσία ετοιμάζονται να υποδεχτούν το μεγαλύτερο φεστιβάλ παράδοσης

της Μεσογείου».

Σύμφωνα με την κ. Μαδέλλα-Ιωαννίδου, το 7ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού, που διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Όμιλο Λευκωσίας σε συνεργασία με το Δήμο Λάρνακας, «έχει γίνει πλέον ο πιο πετυχημένος θεσμός σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Φέτος, είπε, θα φιλοξενήσει συγκροτήματα από Ελλάδα, η οποία θα είναι και η τιμώμενη χώρα, Κροατία, Ουκρανία, Λιθουανία, Γεωργία, Λετονία, Τσεχία, την Αρμενική Κοινότητα Κύπρου και άλλα εκλεκτά συγκροτήματα από την Κύπρο.

Σημείωσε ταυτόχρονα πως «παρ’ όλες τις οικονομικές δυσκολίες, που αφορούν τη διοργάνωση και τα έξοδα φιλοξενίας, εμείς προχωράμε και φέτος στην διοργάνωση του γιατί πιστεύουμε ότι αυτές οι εκδηλώσεις αναδεικνύουν την πατρίδα μας».

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα, η κ. Ιωαννίδου είπε πως το Φεστιβάλ θα ξεκινήσει φέτος με τα εγκαίνια της Έκθεσης «Παραδοσιακή Φορεσιά της Μεσογείου», που θα πραγματοποιηθούν από το Δήμαρχο Λάρνακας την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου στις 4 το απόγευμα, στο Μουσείο Ιστορικού Αρχείου Δήμου Λάρνακας. Στις 7.30 το βράδυ της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί παρέλαση των συγκροτημάτων στους κύριους δρόμους στο Γέρι, ενώ στις 8.30 θα ακολουθήσει παράσταση στην πλατεία Ηρώων και πάλι στο Γέρι.

Το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη έναρξη  του Φεστιβάλ στην εξέδρα των Φοινικούδων, στις 9 το βράδυ, ενώ της τελετής έναρξης και του προγράμματος θα προηγηθεί μεγάλη παρέλαση των συγκροτημάτων, με αφετηρία την Αστυνομία Λάρνακας, Λεωφόρο Αθηνών (παραλιακή οδό) και τέρμα την εξέδρα όπου θα γίνουν οι παραστάσεις.

Οπως ανέφερε, κατά την τελετή έναρξης θα τιμηθούν οι χορηγοί. Η τελετή έναρξης, είπε, «θα είναι φαντασμαγορική όπως κάθε χρόνο θα έχει ως θέμα τη δύναμη της παράδοσης και την εξύμνηση της ως ο δεσμός αδελφοποίησης, σύμπραξης και συνεργασίας μεταξύ των διαφορετικών λαών και πολιτισμών, ενώ η τελετή λήξης θα διεξαχθεί την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου στις 8.30 το βράδυ στην εξέδρα της παραλίας των Φοινικούδων.

Στο δικό του χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης ανέφερε ότι «μια προτροπή και ένα σύνθημα που ακούγεται τα τελευταία χρόνια είναι «επιστροφή στην παράδοση». Αυτό φανερώνει έναν προβληματισμό κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου σχετικά με ποιο τρόπο η παράδοση θα συμβάλει στη βελτίωση μας ως άτομα και ως κοινωνία». Το σύνθημα αυτό, πρόσθεσε, «παίρνει νόημα και περιεχόμενο, όχι με την αντιγραφική τήρηση των παραδοσιακών αξιών, αλλά με την αναγνώριση και εμπέδωση των καλών τους στοιχείων, που θα συ

Keywords
Τυχαία Θέματα