Ελληνικά προϊόντα στην Ολλανδία

Συνεχίζει και ενδυναμώνει -και το 2012- η τάση περιορισμού του διμερούς εμπορίου της χώρας μας με την Ολλανδία, εξαιτίας όχι μόνον του περαιτέρω περιορισμού των ολλανδικών εξαγωγών στην Ελλάδα, αλλά και αντιστροφής της ανοδικής τάσης των, ήδη περιορισμένων, ελληνικών εξαγωγών στην Ολλανδία. Αυτά αναφέρονται στην ετήσια έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στην Ολλανδία, ενώ το γραφείο σημειώνει ότι «χάρη στον επανεξαγωγικό χαρακτήρα του ολλανδικού
εμπορίου, στην ανάδειξη της Ολλανδίας σε κέντρο logistics και στην κινητικότητα των Ολλανδών επιχειρηματιών κρίνουμε ως ιδιαίτερα αποτελεσματική την οργανωμένη συμμετοχή της χώρας μας (εθνική συμμετοχή) στις κλαδικές εκθέσεις που πραγματοποιούνται στην Ολλανδία».

Το α' πεντάμηνο του 2012, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2011, ο όγκος του διμερούς εμπορίου μειώθηκε κατά 9,1%, οι εισαγωγές κατά 10,3%, οι εξαγωγές κατά 3,2% και το εμπορικό έλλειμμα με την Ολλανδία κατά 11,9%. Η μείωση των ελληνικών εξαγωγών στη Ολλανδία, που εμφανίζεται στα προσωρινά στοιχεία του 2012, αν και περιορισμένη, συμβαδίζει με την τάση μείωσης των ενδοκοινοτικών εξαγωγών της Ελλάδας (26,3%), που οφείλεται, κυρίως, στον προσανατολισμό του ελληνικού εξαγωγικού εμπορίου προς τις αγορές τρίτων χωρών, με συνέπεια τη σημαντική αύξηση (44,1%) των εξωκοινοτικών εξαγωγών της χώρας, το α' πεντάμηνο του 2012.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η Ολλανδία είναι ο 7ος κυριότερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας, που συμμετέχει στον όγκο των ελληνικού εξωτερικού εμπορίου με 4,2%. Αντίθετα, για την Ολλανδία, η Ελλάδα είναι ο 40ός εμπορικός εταίρος της, που συμμετέχει στον όγκο του ολλανδικού εξωτερικού εμπορίου με μόλις 0,3%.

Η Ολλανδία είναι ο 14ος καλύτερος πελάτης της Ελλάδας, απορροφώντας το 2,0% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών. Αντίθετα, η Ελλάδα είναι ο 26ος καλύτερος πελάτης της Ολλανδίας, απορροφώντας το 0,5% των ολλανδικών εξαγωγών.

Η Ολλανδία είναι ο 5ος κυριότερος προμηθευτής της Ελλάδας, παρέχοντας το 5,4% των συνολικών ελληνικών εισαγωγών. Αντίθετα, η Ελλάδα είναι ο 67ος προμηθευτής της Ολλανδίας, παρέχοντας μόλις το 0,1% των συνολικών ολλανδικών εισαγωγών.

Τέλος, η Ολλανδία για την Ελλάδα είναι ο 5ος κυριότερος ελλειμματικός εταίρος, καθώς συμβάλλει στο έλλειμμα του ελληνικού εμπορικού ισοζυγίου με 7,0%. Αντίθετα, η Ελλάδα είναι πλεονασματικός εταίρος για την Ολλανδία. Είναι ο 14ος πλεονασματικός της εταίρος, συμβάλλοντας με 1,1% στο πλεόνασμα του ολλανδικού εμπορικού ισοζυγίου.

Keywords
Αναζητήσεις
ellinika proionta ollandia, ollandia ellinika
Τυχαία Θέματα