Διεύρυνση συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας στον τομέα της υγείας

16:06 19/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Τα θέματα που αφορούν στην περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδα στον τομέα της υγείας, στη βάση της φιλοσοφίας ενός ενιαίου ιατρικού χώρου, συζήτησαν σήμερα οι αρμόδιοι Υπουργοί των δύο χωρών, Σταύρος Μαλάς και Ανδρέας Λοβέρδος.

Μιλώντας σε κοινή δημοσιογραφική

διάσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, μετά από συνάντηση που είχαν, ο Κύπριος Υπουργός Υγείας είπε ότι συζήτησαν για τη διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας στον τομέα της υγείας και ειδικότερα στα θέματα της εκπαίδευσης γιατρών όσο και της παραπομπής Κυπρίων ασθενών σε ελληνικά εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα για νοσηλεία.

Ο κ. Μαλάς τόνισε ότι δεν πρόκειται για ακόμη μια εθιμοτυπική συνάντηση, αλλά περί μιας ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο Υπουργείων.

Η Κύπρος και η Ελλάδα, πρόσθεσε, θα πρέπει να συνεργαστούν πολύ στενά στον τομέα της υγείας στη βάση της φιλοσοφίας ενός ενιαίου ιατρικού χώρου.

Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, είπε, έχει αποφασιστεί όπως οι Κύπριοι ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας στο εξωτερικό, η οποία δεν παρέχεται στην Κύπρο, να παραπέμπονται κατά προτεραιότητα σε εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα της Ελλάδας, ιδιωτικά ή δημόσια.

Σε πρώτη φάση, είπε, έχει ήδη αρχίσει η παραπομπή παιδοκαρδιοχειρουργικών και παιδοογκολογικών περιστατικών στην Ελλάδα.

Αυτή η συνεργασία, συνέχισε, θα διευρυνθεί με παραπομπή ασθενών σε εξειδικευμένα ορθοπεδικά κέντρα ενώ στην Ελλάδα θα παραπέμπονται και ασθενείς που πάσχουν από λευχαιμία, συμπλήρωσε.

Ο κ. Μαλάς είπε, επίσης, ότι μέσα στα πλαίσια της αδελφοποίησης των νοσοκομείων Λευκωσίας και Λεμεσού με νοσοκομεία της Ελλάδας θα επιδιωχθεί η ανάπτυξη μιας εξειδικευμένης συνεργασίας μεταξύ των νοσηλευτηρίων των δύο χωρών.

Ανακοίνωσε επίσης την απόφαση για αδελφοποίηση του Μακάρειου Νοσοκομείου με το Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» στην Ελλάδα, στο οποίο θα παραπέμπονται παιδάκια από την Κύπρο για νοσηλεία.

Όσον αφορά στο θέμα της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στην εκπαίδευση γιατρών, είπε ότι η Ελλάδα παρέχει τη δυνατότητα σε Κύπριους γιατρούς που εκπαιδεύονται στην Κύπρο να αποκτήσουν ειδικότητα μέσω του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αυτή η συνεργασία, είπε, έχει αναβαθμιστεί με τη δημιουργία Ιατρικού Συμβουλίου «το οποίο και θα αξιολογεί τις κλινικές οι οποίες παρέχουν αυτές τις ειδικότητες στην Κύπρο».

Επιπλέον, ανέφερε ότι Ελληνες ειδικευόμενοι γιατροί έχουν τη δυνατότητα να έρχονται στην Κύπρο για να εκπαιδεύονται και ευχήθηκε αυτή η ροή των ελλήνων ειδικευόμενων γιατρών να αυξηθεί.

Ο κ. Μαλάς ανέφερε ακόμη ότι «από τούδε και στο εξής οι μεταμοσχεύσεις ύπατος θα γίνονται στην Ελλάδα και όλα τα μοσχεύματα ύπατος τα οποία συγκεντρώνονται στην Κύπρο θα αποστέλλονται και στην Ελλάδα».

Ανέφερε, τέλος, ότι κατά τη συνάντηση τους συζήτησαν και θέματα που αφορούν στην Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ.

Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ελλάδας Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και υιοθέτησε την αναφορά του

Keywords
Τυχαία Θέματα