Διαβήματα Κύπρου για την τουρκική άσκηση

18:22 12/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προβεί σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα όσον αφορά την άσκηση που διεξάγει η Τουρκία ανοικτά της Κύπρου, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι αυτή διεξήχθη σήμερα σε διεθνή ύδατα, αλλά η Αγκυρα δεν ενημέρωσε γι’ αυτό τη Λευκωσία, όπως όφειλε να κάνει.

Κληθείς να σχολιάσει τις ασκήσεις που διεξάγονται στην ανατολική Μεσόγειο από Τουρκία, Ισραήλ και Βρετανία και ειδικά πόσο ανησυχεί η κυβέρνηση από τις ασκήσεις

των Τούρκων, ο Στέφανος Στεφάνου είπε πως με βάση πληροφόρηση που έχουν, η ναυτική άσκηση σήμερα διεξήχθη από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι και έλαβαν μέρος δύο τορπιλάκατοι και μια κορβέτα. «Η άσκηση έγινε νοτίως της Κύπρου σε διεθνή ύδατα, σε τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ στα οικόπεδα 2,3,8,9,12 και 13».

Μετά το τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, σημείωσε ότι όπως γίνεται κάθε φορά, η κυβέρνηση προέβη σε ανάλογες ενέργειες και διαβήματα αναφορικά με τις ενέργειες της Τουρκίας να μην ενημερώνει την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεύτερον, πρόσθεσε, είμαστε σε μια περίοδο που τα ΗΕ ζητούν να μην προκαλείται ένταση στην περιοχή σε μια προσπάθεια ειρηνικής επίλυσης προβλημάτων, όπως του Κυπριακού. «Όμως βλέπουμε ότι η Τουρκία στις εκκλήσεις του ΓΓ να απαντά με την διεξαγωγή τέτοιων ασκήσεων».

Σε αντίθεση με την Τουρκία, η Βρετανία έχει ενημερώσει και συνεννοηθεί με την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και το Ισραήλ «όποιες ενέργειες και όποια συνεννόηση πρέπει να γίνει με βάση και τους κανόνες και τους διεθνείς νόμους, είναι πάντοτε συνεργάσιμο με την Κυπριακή Δημοκρατία».

Ερωτηθείς προς τα πού έγιναν τα διαβήματα, απάντησε προς τα ΗΕ.

Παράνομο αεροδρόμιο Ερτζιάν
—————————————-

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα τουρκικού Τύπου για την περιουσία του Μάικ Τύμβιου πάνω στην οποία θα επεκταθεί το παράνομο αεροδρόμιο Ερτζιάν και πως αυτό εξανεμίζει το επιχείρημα των Ε/κ ότι το αεροδρόμιο είναι παράνομο επειδή είναι χτισμένο σε ε/κ περιουσία, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι το εν λόγω δημοσίευμα κατασκευάζει λόγους γιατί είναι παράνομο το αεροδρόμιο.

Δεν είναι παράνομο γιατί βρίσκεται σε ε/κ ή τ/κ γη, όπως ανέφερε, αλλά γιατί ο έλεγχος του εναέριου χώρου, η ασφάλεια πτήσεων και τα αεροδρόμια, χειρίζεται το κράτος. «Και από κει δεν υπάρχει κράτος. Δεν μπορούν να λειτουργούν είτε αεροδρόμια, είτε λιμάνια, τα οποία είναι υπό τον έλεγχο των κρατών». Είναι παράνομο με βάση το διεθνές δίκαιο, σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα