Έρχεται στην Κύπρο αποστολή της Αρχής Επενδύσεων του Κατάρ

15:57 27/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Θετικά αποτιμά μέχρι στιγμής την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κατάρ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης ο οποίος σε δηλώσεις του σήμερα το απόγευμα ανέφερε ότι η επίσκεψη όντως «άξιζε τον κόπο», σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν θα δοθούν ψηλότερες προσδοκίες απ` ό,τι η ίδια η πραγματικότητα επιτρέπει.

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, τις επόμενες εβδομάδες και μετά από εντολή που δόθηκε από πλευράς του Εμίρη του Κατάρ, έρχεται στην Κύπρο

αποστολή της Αρχής Επενδύσεων του Κατάρ για διερεύνηση και επιτόπου αξιολόγηση των ευκαιριών που υπάρχουν.

Ειδική αναφορά έκανε στις δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στο πόσο υποβοηθητική είναι η επίσκεψη του Προέδρου για κυπριακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, τα μνημόνια συναντίληψης και η συμφωνία που υπογράφηκαν νωρίτερα σήμερα, είναι γενικά στην ορολογία τους έτσι ώστε να υπάρχει έδαφος για συγκεκριμενοποίηση τους όταν και αν αυτό αποφασιστεί. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι εκφράστηκε ενδιαφέρον και για τις αποκρατικοποιήσεις, ειδικότερα για την ΑΗΚ, καθώς και για συνεργασία στον τομέα της υγείας, αλλά ακόμη και του αθλητισμού. Ενδιαφέρον φαίνεται να υπάρχει και από το Επενδυτικό Ταμείο που ειδικεύεται στα ακίνητα για εννέα αναπτυξιακά του ιδιωτικού τομέα. Σημειώνεται ότι συνάντηση με το Επενδυτικό αυτό Ταμείο θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αύριο.

«Οι συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Υπουργικής αποστολής ξεκίνησαν σήμερα με την καθαυτό συνάντηση και την πιο σημαντική με τον Εμίρη του Κατάρ», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι «είχαμε βέβαια και τη συνάντηση με την Αρχή Επενδύσεων και την Ισλαμική Τράπεζα».

Αποδεικνύεται, σημείωσε, «ότι αυτή η επίσκεψη όντως άξιζε τον κόπο». «Δεν θα δώσουμε ψηλότερες προσδοκίες απ` ό,τι η ίδια η πραγματικότητα μας επιτρέπει, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον».

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη το ενδιαφέρον αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι «ήδη έχει δοθεί εντολή από πλευράς του Εμίρη του Κατάρ στην Αρχή Επενδύσεων και σε άλλους τεχνοκράτες και εμπειρογνώμονες του Εμιράτου, όπως στις επόμενες εβδομάδες αποστολή έρθει στην Κύπρο για να διερευνήσει πιθανές επενδύσεις».

Είναι σκοπός αυτής της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, επεσήμανε, «να προσελκύσει επενδύσεις από μία χώρα, η οποία όπως είναι γνωστό είναι παγκόσμιος επενδυτικός παράγοντας, είναι οι γνωστές οι επενδύσεις του Κατάρ ανά τον κόσμο».

Ελπίζουμε, πρόσθεσε, «ότι έχουμε δώσει σαφώς τα συγκεκριμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει σήμερα η Κύπρος ως επενδυτικός προορισμός». Συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν και υπάρχει ενδιαφέρον στα θέματα τουρισμού, στα θέματα υπηρεσιών, στα θέματα της υγείας, της ιχθυοκαλλιέργειας, θα μπορούσα εδώ να παραθέσω πάρα πολλές τέτοιες πτυχές και τομείς όπου μπορούν να γίνουν επενδύσεις».

Επανέλαβε ότι οι επισημάνσεις του γίνονται «μακριά από οποιεσδήποτε ψευδαισθήσεις. Υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά η αξιολόγηση των επενδύσεων γίνεται ως γεγονός, γίνεται στην πράξη».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ακόμη ότι «η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Υπουργικής αποστολής έχει μία άλλη εξίσου σημαντική διάσταση: ότι με την προβολή της Κύπρου προωθούνται οι επιχειρηματικές δραστηριότητες κυπριακών εταιρειών στην περιοχή του Περσικού Κόλπου και ειδικά στο Κατάρ θα έλεγα».

Εξήγησε ότι «είναι πολλές οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή αυτή και στο Κατάρ και προσπαθούν με κάθε τρόπο να κυρώσουν συμβόλαια». Αυτά τα συμβόλαια, ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης «ο κάθε ένας αντιλαμβάνεται ότι θα βοηθήσουν ώστε να έχουμε νέες θέσεις εργασίας και για Κύπριους επιστήμονες, οι οποίοι όντως θα βρεθούν εκτός Κύπρου, αλλά τουλάχιστον θα μπορέσουν να έχουν δουλειά και να βοηθήσουν τις κυπριακές εταιρείες αυτές να έχουν το υψηλό επίπεδο απόδοσης και παρουσίας και πολύ σημαντικό κύρος και αξιοπιστία».

Η αξιολόγηση της επίσκεψης βέβαια αντιλαμβάνεστε θα γίνει αύριο, υπάρχουν και άλλα γεγονότα τα οποία γνωρίζεται

Καταγράφουμε ως τώρα ότι η Κύπρος αντιμετωπίζεται θετικά και αξιόπιστα ως επενδυτικός προορισμός, θα γίνει διερεύνηση των επενδυτικών δυνατοτήτων και ταυτόχρονα η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας βοηθά πάρα πολύ τις κυπριακές εταιρείες που βρίσκονται στην περιοχή και ειδικά στο Κατάρ να αυξήσουν τις πιθανότητές τους να κυρώσουν συμβόλαια.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι «και για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων υπήρξε ενδιαφέρον». Αντιλαμβάνεστε, πρόσθεσε, «ότι δεν μπορεί μέχρι τώρα να λεχθεί κάτι συγκεκριμένο γιατί θα έχουμε επίσκεψη από συγκεκριμένη ομάδα του Κατάρ στην Κύπρο για να διερευνήσει όλα – όλα τα ενδεχόμενα και όλες τις πιθανότητες».

Κληθείς να πει αν υπήρξε πολιτικό όφελος, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε «σαφέστατα» καθώς και ότι οι συναντήσεις έγιναν στο πιο ψηλό επίπεδο και σε φιλικό κλίμα.

Μνημόνια – Συμφωνία

Τα τρία Μνημόνια Συναντίληψης και η Συμφωνία που υπογράφηκαν σήμερα άπτονται στους τομείς ενέργειας, τον τομέα αφαλάτωσης και επεξεργασίας αστικών λυμάτων, στη συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης και των επιστημών καθώς και στην διεύρυνση της συνεργασίας στον τομέα νομικών θεμάτων.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στην ενέργεια οι κυριότεροι τομείς αφορούν στις ενεργειακές υποδομές και δίκτυα, στις τεχνολογίες εξερεύνησης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και την ασφάλεια και περιβαλλοντική προστασία από τις δραστηριότητες εξερεύνησης και εξόρυξης υδρογονανθράκων.

Η συνεργασία αυτή μπορεί να μετουσιωθεί στην πράξη με συναντήσεις, ανταλλαγή πρακτικών, πληροφοριών και προσωπικού, το σχεδιασμό και τη διαχείριση πολιτικών, κοινές πρωτοβουλίες εκπαίδευσης και κατάρτισης και άλλες δραστηριότητες αμοιβαίου συμφέροντος.

Το Μνημόνιο Συναντίληψης για τους υδάτινους πόρους, στοχεύει την προώθηση συνεργασίας στην αφαλάτωση και στην επεξεργασία αστικών λυμάτων και τη χρήση ανακυκλωμένου νερού. Η συνεργασία θα γίνει με την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρογνωμοσύνης, με τον καθορισμό ομάδας εργασίας και από τις δύο χώρες. Η υλοποίηση της συνεργασίας θα υλοποιηθεί με την ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων, ειδικών και εκπαιδευομένων, κοινών ερευνητικών έργων συνεδρίων, εργαστηρίων και άλλα μέτρα κοινού ενδιαφέροντος.

Όσον αφορά στην εκπαίδευση στόχος θα είναι η ενημέρωση για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην εκπαίδευση με την ανταλλαγή επισκέψεων, μαθητών και αθλητικών αποστολών, τη διοργάνωση εκπαιδευτικών εκθέσεων και την ανταλλαγή πληροφοριών για πιστοποιητικά και διπλώματα από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα των δύο χωρών.

Η Συμφωνία που σχετίζεται με τα νομικά θέματα έχει ως στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ νομικών συμβούλων, την ανταλλαγή εμπειριών, πληροφοριών και τεχνογνωσίας και νομοθεσιών. Η εφαρμογή της Συμφωνίας θα προωθηθεί η διοργάνωση εκπαιδευτικών συμποσίων, η ενθάρρυνση κοινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ο καθορισμός κοινής επιτροπής για εντοπισμό προγραμμάτων επί συγκεκριμένων νομικών θεμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα