Δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου , υποδεικνύει για την πρόταση των ΚΑ ο Πρόεδρος της εταιρείας

17:56 28/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η πρόταση των Κυπριακών Αερογραμμών για τα εργασιακά και τη μισθοδοσία πρέπει να εφαρμοστεί πριν την 1ηΦεβρουαρίου και δεν υπάρχει πολυτέλεια για το αντίθετο, υποδεικνύει ο Πρόεδρος της εταιρείας Σταύρος Σταύρου. Την ίδια ώρα τονίζει ότι ενώ υπάρχουν διαφωνίες και διαφορετικές προσεγγίσεις με τις συντεχνίες, υπάρχει χώρος για να βρεθεί η χρυσή τομή και ότι όλες οι πλευρές είναι προσανατολισμένες στον κοινό στόχο για το πώς θα καταστούν οι ΚΑ βιώσιμες και ανταγωνιστικές.

Σε ό, τι αφορά τους πλεονασμούς, ο κ. Σταύρου ανέφερε ότι δεν γνωρίζει από πού προήλθε ο αριθμός των

272 ατόμων τον οποίο επικαλούνται οι συντεχνίες , διευκρινίζει ότι δεν θα αυξηθεί το ωράριο των υπαλλήλων στις 40 ώρες ενώ για τις αποξενώσεις τμημάτων τονίζει ότι το μόνο τμήμα για το οποίο πάρθηκε απόφαση για μη αποξένωση είναι αυτό της μηχανολογίας και συντήρησης.

Σε δηλώσεις το απόγευμα στα γραφεία των ΚΑ, ο κ. Σταύρου ανέφερε ότι συνεχίζεται η εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης όπως έχει εκπονηθεί από την Air France/KLM Consulting και την ίδια ώρα συνεχίζονται και οι συνομιλίες με τις συντεχνίες, διευκρινίζοντας ότι «έχουμε καταλήξει σε ορισμένα σημεία με κάποιες συντεχνίες, υπάρχουν διαφωνίες σε κάποια άλλα σημεία με μια συγκεκριμένη συντεχνία, πιστεύουμε όμως ότι θα βρούμε τις χρυσές τομές για να πάμε παρακάτω».

Ο κ. Σταύρου ανέφερε ότι έχουν δει το φως της δημοσιότητας αρκετά τις τελευταίες μέρες για το κατά πόσον η εταιρεία προχωρεί με το σχέδιο αναδιάρθρωσης, σημειώνοντας κατηγορηματικά ότι «εμείς προχωρούμε με την εφαρμογή του σχεδίου όπως το εξηγήσαμε στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, είπαμε ότι αυτό το σχέδιο είναι μια καλή βάση για να πάμε παρακάτω, έχουμε πει ότι διαφωνούμε σε κάποια σημεία με την προσέγγιση της Air France, έχουμε θέσει κάποιες κόκκινες γραμμές σε άλλα σημεία του σχεδίου και με αυτό το σκεπτικό προχωρούμε».

Ο Πρόεδρος των ΚΑ ανέφερε ότι το ζήτημα της αποξένωσης του τμήματος της μηχανολογίας είναι κόκκινη γραμμή γιατί άπτεται θέματα ασφάλειας τα οποία και δεν είναι διαπραγματεύσιμα ενώ όσον αφορά την αποξένωση άλλων τμημάτων όπως αυτά της τροφοδοσίας και του cargo handling , «δουλεύουμε σε αυτά και συνομιλούμε με άτομα και με εταιρείες που ενδιαφέρονται να αναλάβουν αυτά τα τμήματα». Είπε ότι σε αυτή την προσπάθεια σκοπός της εταιρείας είναι να μειωθεί το κόστος στα επίπεδα που λένε και οι εμπειρογνώμονες και να διασωθούν όσο το δυνατό περισσότερες θέσεις εργασίας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Για το τμήμα πληροφορικής, το οποίο δεν επισημαίνεται στη μελέτη της συμβουλευτικής εταιρείας, ο κ. Σταύρου ανέφερε ότι η διεύθυνση και η διοίκηση θεωρεί ότι θα βοηθηθεί η εταιρεία αν αυτό αποξενωθεί, και για το λόγο αυτό γίνονται μελέτες για να καταλήξει η εταιρεία σε συμπεράσματα για το τι πρέπει να αποξενωθεί και τι πρέπει να μείνει στην εταιρεία.

Σε ερώτηση για τους πλεονασμούς και το κατά πόσο αυτό το ζήτημα θα καθοριστεί από τις αποξενώσεις που θα γίνουν καθώς και για τον αριθμό των 272 ατόμων που αναφέρεται ως πλεονάζον προσωπικό, ο κ. Σταύρου είπε ότι έχουν αναφερθεί τις τελευταίες μέρες διάφορα νούμερα τα οποία, όπως είπε, δεν γνωρίζει από πού προέκυψαν καθώς «ούτε εγώ ούτε και η διεύθυνση έχουν δώσει συγκεκριμένα νούμερα προς τα έξω».

«Υπάρχει ένα νούμερο το 407 που αναφέρεται στο σχέδιο της Air France, όπως είχαμε πει και στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, εμείς προχωρούμε βάση αυτού του σχεδίου και αριθμού, τώρα αν κάποια από τα τμήματα που θα αποξενωθούν , πετύχουμε στο σκοπό μας να διασφαλίσουμε κάποιες θέσεις εργασίας οι οποίες θα τις αναλάβουν οι άλλες εταιρείες που θα αναλάβουν αυτά τα τμήματα, τότε ναι αυτός ο αριθμός θα μειωθεί», ανέφερε.

Ο κ. Σταύρου διευκρίνισε ότι πέραν αυτού , η ίδια η εταιρεία δεν έχει αναφερθεί σε νούμερα και ούτε και γνωρίζει από πού προέρχονται ενώ σε σχόλιο ότι ο αριθμός αυτός αναφέρεται και από τους συντεχνιακούς, επανέλαβε ότι ούτε ο ίδιος, ούτε η διεύθυνση δεν έχουν δώσει κανένα νούμερο. «Αν είναι φανταστικό ( το νούμερο) ή αν το έβγαλε κάποιος από κάποιες πράξεις που έκανε από μόνος τους, ή κάποιους σχεδιασμούς, ότι θα φύγουν τόσο από το τάδε τμήμα που θα αποξενωθεί και τόσοι από το άλλο, αυτό δεν το γνωρίζω εγώ».

Σε άλλη ερώτηση για το πλεονάζον προσωπικό υπό το φως πληροφοριών ότι λήφθηκε απόφαση για να μην αποξενωθούν κάποια τμήματα, ο κ. Σταύρου ανέφερε ότι η μόνη απόφαση για μη αποξένωση αφορά το τμήμα μηχανολογίας και συντήρησης, ενώ για τα άλλα δεν έχει παρθεί απόφαση. «Την πολυτέλεια του χρόνου δεν την έχουμε σίγουρα, αυτό το είπαμε επανειλημμένα, θέλω να πιστεύω και πιστεύω ότι με την πρώτη Φεβρουαρίου που πιστεύουμε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί το σχέδιο, θα τα βρούμε», συνέχισε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος των ΚΑ είπε ότι η πρόταση προς τις συντεχνίες αφορά τα εργασιακά και την μισθοδοσία και οι συντεχνίες που έχουν απαντήσει θετικά, απάντησαν επί του συνόλου της πρότασης εκφράζοντας την ελπίδα «και με τη συντεχνία που δεν έχουμε καταλήξει ακόμα, θα καταλήξουμε, πιστεύω ότι όλοι μαζί, ασχέτως από τις οποιεσδήποτε διαφορές μπορεί να υπάρχουν ακόμη στις διαπραγματεύσεις, υπάρχει κοινή σκέψη ότι όλοι δουλεύουμε για να γίνουν οι ΚΑ βιώσιμες και ανταγωνιστικές και πιστεύω ότι θα το πετύχουμε».

«Υπάρχουν διαφορές, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά είμαι σίγουρος ότι στο τέλος θα τα βρούμε», ανέφερε.

Σε παρατήρηση ότι η ΠΑΣΥΠΙ που αντιδρά, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προσφύγει νομικά εναντίον του σχεδίου και ερωτηθείς κατά πόσο με αυτές τις προσεγγίσεις υπάρχει πρόσφορο έδαφος, ο κ. Σταύρου εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθούν οι χρυσές τομές για να πάμε παρακάτω.

« Δεν έχω μιλήσει κατ’ ιδίαν με την ηγεσία των πιλότων από την ώρα που πήρα την τοποθέτησή τους, αλλά εγώ πιστεύω ότι οι χρυσές τομές θα βρεθούν, τώρα αν θα προσφύγουν να διαφυλάξουν τα δικαιώματά τους, αυτό είναι δικαίωμά τους και δεν θα τους το στερήσει κανένας, αλλά θέλω να πιστεύω ότι δεν θα φτάσουμε εκεί», σημείωσε.

Σε άλλη ερώτηση για την ημερομηνία εφαρμογής του σχεδίου, ο κ. Σταύρου ότι άρχισε να εφαρμόζεται εδώ και καιρό και ότι δεν υπάρχει κανένα μαγικό ραβδί, αλλά γίνονται διαβουλεύσεις και διεργασίες σε πολλούς τομείς που θα φέρουν τα ποθητά αποτελέσματα.

« Το θέμα των εργασιακών και της μισθοδοσίας και πότε θα εφαρμοστεί το σχέδιο, αυτό θα το αποφασίσουμε εφόσον καταλήξουμε με όλες τις συντεχνίες και σκοπός μας είναι ναι να καταλήξουμε και να μπορέσει να εφαρμοστεί το σχέδιο όσο πιο γρήγορα γίνεται και αυτό είναι η πρώτη Φεβρουαρίου», διευκρίνισε.

Σε άλλη ερώτηση για το θέμα της αύξησης του ωραρίου στις 40 ώρες, ο κ. Σταύρου είπε ότι υπήρξε αυτή η εισήγηση για τις 40 ώρες αλλά έγινε παράκληση από τις συντεχνίες ότι ήταν σημαντικό ζήτημα και το ωράριο έπρεπε να παραμείνει στις 38 ώρες. «Το σκεφτήκαμε πολύ σοβαρά και καταλήξαμε –και στο κλίμα συναίνεσης που προσπαθούμε να κτίσουμε- ότι θα δεχθούμε τη θέση των συνομοσπονδιών γιατί δεν είναι τόσο σοβαρό το ζήτημα και καταλυτικό για να επιμένουμε σε αυτό», ανέφερε. Διευκρίνισε όμως ότι το ωράριο θα γίνει συνεχόμενο όπως προβλέπεται και στο σχέδιο.

Για την απογευματινή Γενική Συνέλευση είπε ότι ήταν προγραμματισμένη για τον περασμένο Αύγουστο και δεν έγινε λόγω της αλλαγής του Συμβουλίου και της νομοθεσίας της Βουλής για το μετοχικό κεφάλαιο και τα κονδύλια.

Keywords
Τυχαία Θέματα