Δεν δικαιούμαστε να χάσουμε το στοίχημα, δηλώνει ο Μ. Σαρρής παραλαμβάνοντας τα ηνία του ΥΠΟΙΚ

16:29 1/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Για το καλό αυτής και της επόμενης γενιάς δεν δικαιούμαστε καν να διανοηθούμε ότι μπορεί να χάσουμε το στοίχημα της οικονομίας, δήλωσε ο νέος Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, παραλαμβάνοντας το Υπουργείο κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής. Σημείωσε πως το Υπουργείο πρέπει να πείσει ότι είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τα συμφωνηθέντα, απαντώντας παράλληλα σε παράλογες απαιτήσεις και κατηγορίες για το κυπριακό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος Υπουργός Βάσος Σιαρλή εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου ο νέος

Υπουργός Οικονομικών θα πετύχει την υπογραφή της δανειακής σύμβασης με την Τρόικα.

Παραδίδοντας τα ηνία του Υπουργείου, ο κ. Σιαρλή ευχαρίστησε τους υπαλλήλους του Υπουργείο για τη βοήθεια που του προσέφεραν και τους συνεχάρη για ότι έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.

«Να είστε σίγουροι ότι η υπομονή και η επιμονή είναι απαραίτητο και ανεξάντλητο στοιχείο για να πετύχεις στον στόχο που έχεις θέσει, και δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούμε τον στόχο ή να παραπλανούμεθα από άλλες κατευθύνσεις που μπορεί κατά καιρούς κάποιοι να μας προκαλούν», είπε, προσθέτοντας πως είμαστε σε ακτίνα επίτευξης του τελικού στόχου που δεν είναι άλλος από την δανειακή σύμβαση, η οποία θα φέρει λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε.

Ο κ. Σιαρλή είπε πως αυτή τη μέρα που παραδίδει το Υπουργείο αισθάνεται ωραία γιατί έχει εμπιστοσύνη στον Μιχάλη Σαρρή, ο οποίος μπαίνοντας στο Υπουργείο, πριν ακόμα αναλάβει έχει ήδη προσφέρει. «Σημαντική θα είναι και η προσφορά του και στις Βρυξέλλες, όπου ο ίδιος γνωρίζει τους διαδρόμους πάρα πολύ καλά, γνωρίζει τους ανθρώπους και γνωρίζει το διεθνές πεδίο μέσα στο οποίο μπορεί να κινηθεί και να πετύχει», είπε, σημειώνοντας πως ο δρόμος είναι δύσκολος και μετ’ εμποδίων.

«Αγαπητέ Μιχάλη», είπε απευθυνόμενος στον κ. Σαρρή, «σου προσφέρω τη σκυτάλη, ελπίζω ότι μέχρι το τέλος του μηνός θα φτάσεις στο τέρμα νικητής και εγώ θα είμαι ο πρώτος που θα έρθω στο αεροδρόμιο να σε υποδεχτώ και μαζί σου και μαζί με όλη την Κύπρο να χαρούμε την επιτυχία».

Ο κ. Σιαρλή, αφού είπε συγνώμη στους υπαλλήλους για τις περικοπές σε μισθούς και επιδόματα, τους είπε πως αυτή η συνεισφορά τους είναι απόλυτα αναγκαία και είναι ένα από τα χαλικάκια που έχουν τεθεί για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο ποθητό που είναι η δανειακή σύμβαση, η οποία θα φέρει ανάπτυξη, σταθερότητα και ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Τέλος, ευχήθηκε κάθε επιτυχία στον Μιχάλη Σαρρή στο πολύ δύσκολο έργο το οποίο αναλαμβάνει.

Ο νέος Υπουργός Μιχάλης Σαρρής, στο δικό του χαιρετισμό, είπε πως είναι με πολλή συγκίνηση και χαρά που επέστρεψε στο Υπουργείο Οικονομικών, βρίσκοντας και πάλιν φίλους που είχε συνεργαστεί κατά την προηγούμενη του θητεία. «Οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές», είπε προσθέτοντας πως αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα καθώς «οι φίλοι της Κύπρου έχουν λιγοστέψει και οι προκλήσεις έχουν πολλαπλασιαστεί».

Ωστόσο, ανέφερε, έχουμε χαράξει ένα δρόμο, έχουμε συμφωνήσει σε ορισμένες διαρθρωτικές και δημοσιονομικές αλλαγές που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την επάνοδο στην ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας και την επαναφορά της Κύπρου στους γνώριμους καιρούς ευημερίας.

Ο κ. Σαρρής σημείωσε πως το Υπουργείο Οικονομικών καλείται να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο. «Να πείσουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τα συμφωνηθέντα, να απαντήσουμε παράλογες απαιτήσεις και παράλογες κατηγορίες όσον αφορά το κυπριακό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης. Πιστεύω ότι μαζί, δουλεύοντας με το σκληρό τρόπο που ξέρω ότι δουλεύετε, θα οδηγήσουμε αυτό το πλοίο που λέγεται Κύπρος σε ένα ασφαλές λιμάνι, όπου όλοι μας θα αισθανόμαστε καλύτερα», σημείωσε.

Ο κ. Σαρρής είπε στη συνέχεια πως έχουμε θετικές εξελίξεις που έχουν σχέση με φυσικούς πόρους, αλλά έχουμε και σοβαρές προκλήσεις. «Αν μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε καλά το πρώτο και να διαχειριστούμε καλά το δεύτερο, πιστεύω μπορεί να είμαστε αισιόδοξοι», είπε.

Ευχαρίστησε, επίσης, τον κ. Σιαρλή για τη δουλειά που έχει επιτελέσει στο Υπουργείο και την καταρχήν συμφωνία που έχει πετύχει με την Τρόικα, σημειώνοντας πως αυτή η δουλειά διευκολύνει και το δικό του έργο. Τέλος, διαβεβαίωσε το προσωπικό ότι η πόρτα του θα είναι πάντα ανοικτή και ο ίδιος θα είναι έτοιμος να ακούσει ιδέες. «Προσβλέπω και στη δική σας συνεργασία ώστε να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα, το οποίο σας διαβεβαιώνω, δεν είναι σχήμα λόγου, ότι είναι στοίχημα το οποίο για το καλό αυτής και της επόμενης γενιάς δεν δικαιούμαστε καν να διανοηθούμε ότι μπορεί να το χάσουμε», τόνισε.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Χρίστος Πατσαλίδης, στο δικό του χαιρετισμό, ευχαρίστησε εκ μέρους των υπαλλήλων του Υπουργείου τον απερχόμενο Υπουργό για τις άοκνες προσπάθειες να προωθήσει, με υπομονή και επιμονή, τους στόχους του Υπουργείου Οικονομικών. «Εκείνο που χαρακτηρίζει τον κ. Σιαρλή είναι η υπομονή και η απίστευτη επιμονή. Τίποτα δεν τον άλλαζε από τον αρχικό του στόχο, και εκείνο που πέτυχε, να βρισκόμαστε σε ακτίνα συμφωνίας με την Τρόικα για την επίτευξη της δανειακής σύμβασης, θεωρείται μεγάλη επιτυχία, είπε ο κ. Πατσαλίδης.

Παράλληλα, ο κ. Πατσαλίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι όλοι στο Υπουργείο θα στηρίξουν και το νέο Υπουργό. Ανέφερε, πως ο Μιχάλης Σαρρής είναι γνώστης των όλων καταστάσεων, «έτοιμος από καιρό να αναλάβει το Υπουργεί, έτοιμος από καιρό να προωθήσει το καλύτερο δυνατό για τον τόπο. Όλοι μας κ. Υπουργέ, όχι ως βιοποριστικό επάγγελμα αλλά πατριωτικό καθήκον θα σας συμπαρασταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις», είπε απευθυνόμενος στον κ. Σαρρή, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει η επιλογή της αποτυχίας.

Ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού Γιώργος Γεωργίου ευχαρίστησε θερμά τον απερχόμενο Υπουργό κ. Σιαρλή για την εξαίρετη συνεργασία που είχαν κατά τη διάρκεια της θητείας του. Απευθυνόμενος στον κ. Σιαρλή, εξέφρασε την εκτίμησή του για το συστηματικό τρόπο «με τον οποίο εκτέλεσες το δύσκολο έργο που σου είχε ανατεθεί κάτω από τις παρούσες δύσκολες και εξαιρετικά πιεστικές συνθήκες».

Ο κ. Γεωργίου καλωσόρισε στη συνέχεια τον Μιχάλη Σαρρή, εκφράζοντας, παράλληλα, τη βεβαιότητα ότι οι γνώσεις, οι ικανότητες, η πείρα του και η αποδεδειγμένη αξιοπιστία του, θα είναι καθοριστικές στην αντιμετώπιση των κρίσιμων ζητημάτων που καλείται να διαχειριστεί.

Η Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας Ρέα Γεωργίου, αφού ευχαρίστησε τον κ. Σιαρλή, είπε πως όταν είχε αναλάβει τα ηνία του Υπουργείου είχε πλήρη επίγνωση ότι αναλάμβανε στην πιο δύσκολη περίοδο για την Κυπριακή Δημοκρατία. «Εργάστηκε ακούραστα, με ανιδιοτέλεια, χωρίς να λογαριάζει αν είναι μέρα ή νύκτα, με μοναδική έγνοια το καλό του τόπου», είπε, και πρόσθεσε πως ο κ. Σιαρλή όταν ανάλαβε ζήτησε από το Γενικό Λογιστήριο να μην αμείβεται ούτε με μισθό, ούτε με επιδόματα. «Σας διαβεβαιώνω ότι όχι μόνο δεν έλαβε οτιδήποτε από το δημόσιο, αλλά πολλές φορές επωμιζόταν ο ίδιος διάφορα υπηρεσιακά έξοδα», πρόσθεσε.

Η κ. Γεωργίου είπε, αναφερόμενος στον κ. Σαρρή, ότι έχει επιλεγεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις κρισιμότερες στιγμές της πατρίδας μας, «και ασφαλώς είναι ο κατάλληλος άνθρωπος, στην κατάλληλη θέση, στον κατάλληλο χρόνο».

Keywords
Τυχαία Θέματα