Ενώπιον της τρίτης κατά σειρά ύφεσης η Βρετανία

15:37 1/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Αυξήθηκε την Παρασκευή ο κίνδυνος η Βρετανία να εισέλθει στην τρίτη της ύφεση στα τελευταία τέσσερα χρόνια με τα στοιχεία να καταδεικνύουν ότι η παραγωγή συρρικνώθηκε απροσδόκητα τον Φεβρουάριο, ενώ μείωση παρουσίασαν τον Ιανουάριο οι εγκρίσεις ενυπόθηκων δανείων για τους εγχώριους αγοραστές.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μειώθηκε στο τέλος του 2012, οδηγώντας τη Βρετανία ενώπιον νέας ύφεσης, με τα τελευταία στοιχεία να παρουσιάζουν το ενδεχόμενο η Κεντρική Τράπεζα

να χρειαστεί να κάνει ακόμη περισσότερα για ανάκαμψη της οικονομίας.

Η στερλίνα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο, έναντι του δολαρίου, των τελευταίων 30 και πλέον μηνών, ενώ οι τιμές των βρετανικών κρατικών ομολόγων – τις αγορές των οποίων θα μπορούσε να επαναρχίσει η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας – αυξήθηκαν μετά την ανακοίνωση των στοιχείων.

Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών για τον μεταποιητικό τομέα (PMI) που καταρτίζει η Markit /CIPS, υποχώρησε το Φεβρουάριο στο 47,9 από το αναθεωρημένο προς τα κάτω 50,5 τον Ιανουάριο, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις για την αύξηση του δείκτη στο 51,0.

Είναι η πρώτη φορά από τον περασμένο Νοέμβριο που ο δείκτης υποχωρεί κάτω από το όριο του 50, το οποίο διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Άλλα στοιχεία έδειξαν ότι οι εγκρίσεις ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων μειώθηκαν απροσδόκητα, παρά τις προσπάθειες των αρχών για ενίσχυση της δανειοδότησης.

Τα στοιχεία είναι τα τελευταία σε μια σειρά από άσχημες ειδήσεις για την Συντηρητική Κυβέρνηση συνασπισμού και τον Υπουργό Οικονομικών George Osborne.

Ο οίκος Moody`s υποβάθμισε την περασμένη εβδομάδα την κορυφαία αξιολόγηση της Βρετανίας ΑΑΑ, λόγω των αδύναμων προοπτικών ανάπτυξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα