Χωρίς μεγάλες προσδοκίες, οι συνομιλίες στη Νέα Υόρκη

12:05 28/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας μεταβαίνει σήμερα στη Νέα Υόρκη για τη συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, χωρίς μεγάλες προσδοκίες για το αποτέλεσμα των διήμερων συνομιλιών που θα γίνουν στις 30 και 31 του μηνός.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι ο στόχος που είχε τεθεί στην προηγούμενη συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα στη Γενεύη για συγκλίσεις στα βασικά θέματα δεν επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια των εντατικοποιημένων συνομιλιών.
Η

Τουρκική πλευρά, είπε, έχει υπαναχωρήσει σε ζητήματα στα οποία υπήρχε συμφωνία με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο θέμα της εκτελεστικής εξουσίας και ειδικότερα στο θέμα της σταθμισμένης ψήφου.
Ο κ. Στεφάνου, όταν ρωτήθηκε τι θα πράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε περίπτωση που ο Ντερβίς Ερογλου ζητήσει να συζητηθεί το θέμα των ερευνών για εντοπισμό φυσικού αερίου, τόνισε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν αποδέχθηκε να συζητηθεί αυτό το ζήτημα στις συνομιλίες, γιατί δεν πρόκειται για δικοινοτικό θέμα, αλλά για κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Από την πλευρά των Τουρκοκυπρίων δηλώθηκε ότι αναμένεται ένα “πολύ πιο διαφορετικό και πιο προχωρημένο αποτέλεσμα σε σύγκριση με τις προηγούμενες συναντήσεις”.
Ο Κουντρέτ Οζερσάι, σύμβουλος του Ντερβίς Ερογλου, υποστήριξε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά προέβη σε ένα σημαντικό άνοιγμα με το να αποδεχτεί τη διαπραγμάτευση του κεφαλαίου του Εδαφικού στην Γενεύη.
Επίσης υποστήριξε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά προέβη σε σειρά εποικοδομητικών προτάσεων και ανάγκασε με τον τρόπο αυτό την ελληνοκυπριακή πλευρά να μπει σε μια διαδικασία πάρε-δώσε, “με αποτέλεσμα να επιτευχθεί πρόοδος, η οποία δεν ήταν δυνατό να παραγνωριστεί”.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένεται να επιλυθούν όλα τα ζητήματα πριν το τελικό στάδιο.
“Και οι δύο πλευρές δεν θα επιδείξουν καμιά ελαστικότητα στις παρούσες θέσεις τους σχετικά με ορισμένα κρίσιμα ζητήματα και αυτό θα συνεχιστεί μέχρι να φθάσει η τελική διαπραγμάτευσή τους.
Δηλαδή δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός ότι οι δύο πλευρές δεν θα εισέλθουν σε διαδικασία πάρε δώσε σε ορισμένα ζητήματα πριν το τελικό στάδιο”, είπε ο τουρκοκύπριος αξιωματούχος.
Επίσης έκαμε αναφορά στις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού, λέγοντας ότι “υπάρχει και η πραγματικότητα ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη και αρκετοί άλλοι περιφερειακοί και διεθνείς παράγοντες”.
Ως προς το φυσικό αέριο, είπε ότι “ο τουρκοκυπριακός λαός δεν θα επιτρέψει σφετερισμό των δικαιωμάτων του”, αλλά δεν επεκτάθηκε περισσότερο.

Keywords
Τυχαία Θέματα