Χωρίς ηλεκτρισμό το 25% των νοικοκυριών στη Σλοβενία

22:28 3/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Το ένα τέταρτο των νοικοκυριών στη Σλοβενία εξακολουθεί να παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο κατά το οποίο οι σφοδρές χιονοθύελλες και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν χάος κι εκτεταμένες καταστροφές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και προβλήματα στους δρόμους, όπως μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων STA.

H καθημερινή

εφημερίδα Ντέλο περιέγραψε την κακοκαιρία που πλήττει την χώρα ως την χειρότερη καταστροφή στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Πάνω από το 40% των σχολείων δεν λειτούργησε σήμερα ενώ μόλις το ένα τρίτο αναμένεται να ανοίξει αύριο, ανέφερε το STA.

Οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση έχουν επηρεάσει περισσότερους από 250.000 ανθρώπους, ή μία στις 4 οικογένειες στην χώρα. Περίπου 100 χιλιόμετρα γραμμών ηλεκτροδότησης και πυλώνων κατά μήκος της χώρας έχουν καταστραφεί.

«Η Σλοβενία επλήγη από μια τεράστια φυσική καταστροφή» δήλωσε νωρίτερα ο Υπουργός Άμυνας Ρόμαν Γιάκιτς, ο οποίος ενημερώθηκε από τις υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Τα προβλήματα από την κακοκαιρία οδήγησαν την Κυβέρνηση να ζητήσει βοήθεια από την υπηρεσία Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παροχή γεννητριών ρεύματος που θα χρησιμοποιηθούν στις πληγείσες περιοχές, όπως ανακοινώθηκε σε επίσημο κυβερνητικό ιστότοπο.

Σύμφωνα με το STA στάλθηκαν επειγόντως γεννήτριες από την Αυστρία, την Τσεχία και τη Γερμανία.

Ο Υπουργός Γεωργίας Ντέγιαν Ζίνταν δήλωσε πως ο παγετός και το χιόνι έχουν καταστρέψει 500.000 εκτάρια δασικής έκτασης ή σχεδόν το 50% της συνολικής δασικής επιφάνειας της Σλοβενίας.

Ζημιές έχουν καταγραφεί και στο 50% των δασικών δρόμων, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Προβλήματα υπήρξαν και στις οδικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, καθώς και στα ασύρματα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, κυρίως στα βόρεια και στα νότια της χώρας.

Την ίδια ώρα στη βόρεια Σερβία οι παγωμένοι άνεμοι κόπασαν μετά από 4 ημέρες κατά τη διάρκεια των οποίων τα συνεργεία διάσωσης απεγκλώβισαν περισσότερους από 1000 ανθρώπους από τα ακινητοποιημένα στους παγωμένους δρόμους οχήματά τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα