Την ανάγκη να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά, τόνισαν στην Τρόικα ΟΕΒ-ΚΕΒΕ

21:18 3/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Την ανάγκη σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος για να διοχετευθεί περισσότερη ρευστότητα στην αγορά ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους, τόνισε στους επικεφαλής της Τρόικας η ηγεσία της ΟΕΒ σε συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Δευτέρας στο Γραφείο Προγραμματισμού.

Εξάλλου από πλευράς ΚΕΒΕ τονίστηκε και η ανάγκη αναδιάρθρωσης του δημοσίου

τομέα με έμφαση στην εναλλαξιμότητα και την σωστή αξιολόγηση των υπαλλήλων.

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Φίλιος Ζαχαριάδης ανέφερε ότι στην συνάντηση τονίστηκε ακόμη η ανάγκη να περιοριστεί η γραφειοκρατία, ώστε οι διαδικασίες να συμπληρώνονται πιο γρήγορα.

«Εισηγηθήκαμε και την δημιουργία ‘one stop shop’ για επιχειρήσεις ώστε να διεκπεραιώνονται γρήγορα οι διαδικασίες», είπε ο κ. Ζαχαριάδης.

Εξάλλου ο ΓΔ της ΟΕΒ Μιχάλης Πήλεικος ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον μέσα στο οποίο οι επιχειρήσεις, οι τράπεζες και γενικά όλοι μας να λειτουργούμε.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε και την παραμικρή δουλειά, είτε για λόγους γραφειοκρατίας, είτε για οποιουσδήποτε άλλους λόγους για τους οποίους μέχρι τώρα δεν μπορέσαμε να λειτουργήσουμε», ανέφερε.

Ο κ. Πήλεικος ανέφερε ότι οι επικεφαλής της Τρόικας άκουσαν τι είχε να πει η ΟΕΒ και έκαναν και κάποιες ερωτήσεις , προσθέτοντας ότι ούτε και από αυτές τις ερωτήσεις δεν μπορεί κάποιος να τοποθετηθεί ή να συμπεράνει «προς τα πού σκέφτονται».

Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης ανέφερε μετά τη συνάντηση ότι αξιολογήθηκε η κατάσταση, πώς προχωράμε και εκφράστηκαν οι απόψεις του επιμελητηρίου για το τι πρέπει να γίνει μελλοντικά.

Για τον δημόσιο τομέα τονίστηκε , είπε ο κ. Πηλείδης ότι αντιλαμβανόμαστε πως έγιναν αρκετές μειώσεις και εξοικονομήσεις, «αλλά εμείς εκείνο που θέλουμε να δούμε είναι αναδιάρθρωση του συστήματος, δηλαδή κάτι που θα μείνει μόνιμα και όχι απλώς προσωρινές εξοικονομήσεις, όπως είναι εναλλαξιμότητα, η σωστή αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων κτλ.

Για τον τραπεζικό τομέα είπε ότι τονίστηκε στην συνάντηση πως υπάρχει παντελής έλλειψη ρευστότητας «και πρέπει να βοηθήσουν να βρεθεί τρόπος εάν θέλουν να πετύχει το πείραμα με την Κύπρο, να μπει καινούργιο χρήμα στην αγορά για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να επεκταθούν, να επιβιώσουν, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας».

«Εμείς στηρίζουμε την απόφαση της Τράπεζας Κύπρου για απελευθέρωση των καταθέσεων ύψους 950 εκ και υποστηρίζουμε ότι όλοι οι εσωτερικοί περιορισμοί για μετακίνηση κεφαλαίων θα πρέπει να αρθούν, συμφωνούμε ότι όσον αφορά την εξαγωγή κεφαλαίων υπάρχει ακόμη η ανάγκη να διατηρηθούν οι περιορισμοί για κάποιο χρονικό διάστημα», είπε ο κ. Πηλείδης.

Είπε ότι οι Τροικανοί ήταν πολύ φιλικοί και εξέφρασαν τις απόψεις τους και ότι με ειλικρίνεια συζήτησαν μαζί τους.

«Και νομίζω ότι έχουν πεισθεί ότι γίνονται όλες οι προσπάθειες που πρέπει να γίνουν και η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί αρκετά», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα