Αβ. Νεοφύτου: Θέλουμε μια Ευρώπη που στέκεται με σεβασμό απέναντι στην Κύπρο και τους πολίτες της

14:42 29/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Για το ΔΗΣΥ δεν υπάρχει δίλημμα μαζί ή χωρίς την Ευρώπη, γιατί το μέλλον της Κύπρου είναι αταλάντευτα ευρωπαϊκό, όμως θέλουμε μία Ευρώπη που στέκεται με σεβασμό απέναντι στην Κύπρο και στους πολίτες της, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σε ομιλία το Σάββατο στο Ανώτατο Συμβούλιο του κόμματος,

όπου παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι του κόμματος για τις ευρωεκλογές.

Ανέφερε ακόμη ότι αναλαμβάνουμε την ευθύνη να νοικοκυρέψουμε το κράτος μας, να κάνουμε αυτά που οι συγκυρίες επιβάλλουν ώστε να πάει μπροστά ο τόπος μας, προσθέτοντας ότι αυτές οι Ευρωεκλογές σηματοδοτούν την ευρωπαϊκή επιλογή για αλλαγές, οριοθετούν τη σκληρή μας προσπάθεια να φτιάξουμε μια καλύτερη Κύπρο και αποτελούν μια ευκαιρία να στείλουμε μήνυμα στην Ευρώπη ότι προχωρούμε στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η οικονομία μας και θα έπρεπε να είχαμε κάνει από μόνοι μας.

Στην ομιλία του ο κ. Νεοφύτου έκανε μια αναδρομή από τις προεδρικές εκλογές και τα γεγονότα του Eurogroup έως σήμερα, για να τονίσει ότι διανύουμε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο και οφείλουμε όλοι να διδαχθούμε από τα λάθη μας, να εγκαταλείψουμε πρακτικές και νοοτροπίες που μας οδήγησαν στην κρίση και μας εγκλώβισαν σε αδιέξοδα, υπενθυμίζοντας ότι ο ΔΗΣΥ είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους και είχε επισημάνει την ανάγκη για μέτρα αλλά δεν εισακούστηκε.

Είπε ότι “επικράτησε ο λαϊκισμός, τα δραματικά λάθη της περασμένης διακυβέρνησης, τα εγκλήματα στον τραπεζικό τομέα, μαζί με τις διαχρονικές παθογένειες για τις οποίες όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης, μας οδήγησαν στη σημερινή δυσχερή οικονομική πραγματικότητα».

Αναφερόμενος στις αποφάσεις που κλήθηκε να λάβει ο Νίκος Αναστασιάδης πριν από ένα χρόνο, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι έλαβε γενναίες αποφάσεις κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, σημειώνοντας ότι στο σημείο που είχαμε φτάσει, ήταν ο μόνος τρόπος να παραμείνουμε στην ΕΕ και να αποφύγουμε τη χρεοκοπία.

Απευθυνόμενος σε όσους ισχυρίζονται, όπως είπε, ότι υπάρχει άλλος δρόμος, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ διερωτήθηκε αν προτείνουν να φύγουμε από την Ευρώπη και το ευρώ και γιατί δεν το λένε ευθαρσώς.

“Η χρεοκοπία, η έξοδος από το ευρώ, η απώλεια της ασφάλειας που μας προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι για μας επιλογή. Γιατί όσα προβλήματα και αν έχει σήμερα η Ένωση, θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι στην Ευρώπη δεν είμαστε φιλοξενούμενοι, να πάρουμε το καπέλο μας και να φύγουμε», είπε ο κ. Νεοφύτου.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι εδώ που φτάσαμε, δεν χωρούν συμβιβασμοί και ότι η σωτηρία της Κύπρου «δεν παζαρεύεται για χάρη κανενός κόμματος, ούτε και παζαρεύεται για χάρη οποιασδήποτε κοινωνικής ή επαγγελματικής τάξης. Ούτε για χάρη κανενός επωνύμου ή ανώνυμου. Δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά σκοπιμοτήτων».

«Από το μνημόνιο θα βγούμε, εάν κάνουμε τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές που θα έπρεπε να είχαμε κάνει από μόνοι μας εδώ και χρόνια. Οι αλλαγές που χρειάζεται η Κύπρος σε όλα τα επίπεδα, δεν είναι απλά μία υποχρέωση που έχουμε αναλάβει έναντι των δανειστών μας. Είναι για μας μονόδρομος. Είναι προϋπόθεση επιβίωσης», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Ανέφερε ακόμη ότι είναι αδήριτη ανάγκη να ανακτήσουν οι θεσμοί την αξιοπιστία τους, να υπάρχει κοινωνική συνοχή κάτι που προϋποθέτει όπως είπε, τη συνεργασία πολιτικής και κοινωνίας.

“Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε προτάσεις, αξιόπιστες και ρεαλιστικές, απ’ όπου και αν προέρχονται. Ο αντίπαλος όλων των Κυπρίων πρέπει να είναι ο λαϊκισμός. Απ’ όπου και εάν εκφράζεται. Εντός ή εκτός κομμάτων», συμπλήρωσε ο κ. Νεοφύτου.

Τόνισε ακόμη ότι οφείλουμε να βάλουμε την Κύπρο πάνω από τις κομματικές ιδεολογίες, προσθέτοντας ότι χρειαζόμαστε ενότητα, μετριοπάθεια και πραγματισμό και όχι διχασμό, φανατισμό και κούφιες υποσχέσεις.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι στο ραντεβού με την Κύπρο του αύριο, ο ΔΗΣΥ απευθύνει σε όλους προσκλητήριο ευθύνης.

«Κάποια κόμματα όμως και πολιτικοί επιμένουν ακόμη στον ανέξοδο λαϊκισμό. Σε άλλα επικρατεί το σύνδρομο της αυτό-δικαίωσης πάνω από τα ερείπια των πολιτικών τους. Kαι κάποιες αντιδράσεις, δεν ήταν όσο υπεύθυνες θα έπρεπε υπό τις περιστάσεις. Υπήρξε απολυτότητα. Δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι επικρατούν προσωπικές και κομματικές στρατηγικές. Σημειώθηκαν βιαστικές κινήσεις και ακούστηκαν υπερβολές. Δεν υπηρετείται η κοινή προσπάθεια με αυτούς τους τρόπους. Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε αυτές τις λογικές», ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, για να προσθέσει ότι το κόμμα του έχει υπερβεί τέτοιες πεποιθήσεις και δεν γκρεμίζει αλλά κτίζει γέφυρες.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που επέφερε η κρίση και κυρίως στην ανεργία, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και ότι νέες δουλειές θα ανοίξουν εφόσον καταφέρουμε να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις και νέα κεφάλαια.

«Δυστυχώς, μεγάλες αυταπάτες επικράτησαν στον τόπο μας. Ενοχοποιήθηκαν το κέρδος και η επιχειρηματικότητα, την ώρα που λατρεύτηκε ο κρατισμός και τα υπερπρονόμια. Χάθηκε η αίσθηση της αξίας και της ευθύνης διαχείρισης του χρήματος των φορολογουμένων. Δοξάστηκαν και εμπεδώθηκαν στρεβλώσεις, που συντηρούν ακόμη και σήμερα βασίλεια, στις πλάτες των πολιτών και καταναλωτών. Αυτό που εντελώς χρεοκόπησε είναι το κίβδηλο κυπριακό όνειρο», σημείωσε.

«Χωρίς επενδύσεις και αύξηση της επιχειρηματικότητας, θέσεις εργασίας δεν δημιουργούνται. Και αν οι επιχειρήσεις δεν κερδίζουν, ούτε η ανάπτυξη θα έρθει, ούτε το κράτος θα έχει τα φορολογικά έσοδα που χρειάζεται, για να μπορεί να ασκήσει τον κοινωνικό και ρυθμιστικό του ρόλο», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Ανέφερε ακόμη ότι «το κέρδος και η επιχειρηματικότητα είναι ευλογία. Ανάθεμα, είναι η ζημιά, οι στρεβλώσεις, η αισχροκέρδεια», προσθέτοντας ότι ο ΔΗΣΥ στηρίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία, δεν θέλει ένα κράτος επιχειρηματία αλλά ένα κράτος αυστηρό επόπτη ώστε να ελέγχει τη σωστή λειτουργία του ανταγωνισμού.

Είπε ότι το κόμμα του είναι ενάντια σε όλα τα μονοπώλια και πολύ περισσότερο στα ιδιωτικά, λέγοντας ότι έχουμε υποχρέωση να παράσχουμε κάθε δυνατό εφόδιο στη μεσαία τάξη και τους νέους μας, για να μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν δημιουργικά γιατί είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας.

Ο κ. Νεοφύτου επανέλαβε ότι οι πολίτες ζητούν να αποδοθούν το ταχύτερο οι όποιες ευθύνες και να υπάρξουν κυρώσεις, σημειώνοντας ότι η δικαιοσύνη πρέπει να αφεθεί ελεύθερη από οποιεσδήποτε πολιτικές επιρροές.

«Στο επίπεδο της δικαιοσύνης και της απόδοσης ευθυνών ήδη, ως συντεταγμένη πολιτεία, έχουμε δραματικά καθυστερήσει», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Αναφέρθηκε και στο θέμα των υδρογονανθράκων για να τονίσει ότι η ενέργεια ανοίγει ένα κεφάλαιο για το οποίο επιβάλλεται να είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι, με πραγματισμό αλλά και με όραμα για να καταστεί η Κύπρος ενεργειακό κέντρο.

Προειδοποίησε για τους κινδύνους να θεωρήσουμε την ενέργεια ως το όχημα για να δραπετεύσουμε από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που το ξέρουμε καλά πως πρέπει να γίνουν.

«Θα πρέπει να συνεχίσουμε πιστά στο δρόμο της δημοσιονομικής εξυγίανσης χωρίς να υπολογίζουμε μελλοντικά έσοδα από τους υδρογονάνθρακες. Εγκληματήσαμε ως πολιτικό σύστημα απέναντι στον τόπο μία φορά. Δεν επιτρέπεται άλλη», σημείωσε.

Σε άλλο σημείο ο κ. Νεοφύτου είπε ότι η ενωμένη Κύπρος μπορεί να συμβάλει σε ένα καλύτερο μέλλον για όλο το λαό μας, αλλά και για την οικονομική ανάκαμψη του τόπου μας και μπορεί να δημιουργήσει μια νέα προοπτική για όλη την ευρύτερη περιοχή.

Αναφερόμενος στο κοινό ανακοινωθέν για το Κυπριακό, είπε ότι παρέχει ένα καλό υπόβαθρο για να μπορέσει η προσπάθεια να τελεσφορήσει και απηύθυνε έκκληση στην άλλη πλευρά “να μπει στην άκρη η μάχη των εντυπώσεων και της απόδοσης ευθυνών, να διαπραγματευτούμε με ορίζοντα το κοινό μας μέλλον και της μεγάλης ευκαιρίας που μπορούμε να δημιουργήσουμε”.

Πρόσθεσε ότι εάν πράγματι η Τουρκία θέλει τη λύση του Κυπριακού, η πρόκληση είναι μπροστά μας και αυτή είναι ένας ουσιαστικός και ειλικρινής διάλογος με θέσεις εντός των αρχών του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, αλλά και η παράλληλη υιοθέτηση ουσιαστικών και χειροπιαστών μέτρων, που θα φέρνουν πραγματικά κοντά τις δύο κοινότητες.

Αναφερόμενος στις επικείμενες ευρωεκλογές, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι αυτό που ενδιαφέρει την αγορά και την οικονομία είναι το πώς η Κύπρος μπορεί να αξιοποιήσει ευρωπαϊκά κονδύλια και προγράμματα στήριξης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.

Πρόσθεσε ότι πολίτες νομιμοποιούνται να ασκούν κριτική στο πολιτικό σύστημα ωστόσο πρέπει όλοι να υπερβούμε μαζί, ιδεολογικές και κομματικές διαφορές και αντιλήψεις και να ενωθούμε σε μια κοινή διεκδίκηση για το καλό της πατρίδας μας.

Ανέφερε ότι το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ για τις ευρωεκλογές είναι πολύ ισχυρό “με όλα τα χαρακτηριστικά που σήμερα ζητά από εμάς η κοινωνία, τη σύνθεση, την εμπειρία, την ανανέωση, το κύρος και τη γνώση, τη σωστή ισορροπία της πολιτικής ικανότητας και της τεχνοκρατικής επάρκειας”.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ακόμη ότι ο ΔΗΣΥ εισέρχεται σε μια κρίσιμη εκλογική μάχη συγκλονισμένος από την απώλεια του Τάσου Μητσόπουλου, “ενός υπέροχου ανθρώπου και ενός πολιτικού που είχε πολλά ακόμα να δώσει στην πατρίδα και πολλή ακόμη ποιότητα να προσδώσει στην παράταξή μας”.

Ανέφερε ότι ο Τάσος Μητσόπουλος άφησε κληρονομιά την πολιτεία και τα υψηλά ιδανικά του και ότι ο ΔΗΣΥ δίνει υπόσχεση να έχει έγνοια τους δικούς του ανθρώπους και να υπηρετήσει και να αναδείξει το παράδειγμά του.

Keywords
Τυχαία Θέματα