Η Κυβέρνηση αδιαφορεί για την προστασία της κύριας κατοικίας, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

13:57 29/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Για αδιαφορία της Κυβέρνησης στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας μίλησε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και κάλεσε την Κυβέρνηση να αρχίσει διάλογο για την εξεύρεση αποδεχτής λύσης υπέρ του συνόλου της κοινωνίας.

Σε ημερίδα που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ με θέμα: «Ο χρηματοπιστωτικός τομέας σήμερα, προβλήματα και προοπτικές», στην οποία παρέστη και μίλησε, μεταξύ άλλων, και ο Υπουργός Οικονομικών

Χάρης Γεωργιάδης, ο Άντρος Κυπριανού ζήτησε την παρέμβαση της πολιτείας για το θέμα των επιτοκίων, καθώς και λήψη συγκεκριμένων δράσεων για το θέμα των αναδιαρθρώσεων των δανείων για το οποίο, όπως είπε, το ΑΚΕΛ μελετά προτάσεις.

Στην ομιλία του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι «χωρίς βελτίωση της εποπτείας και του τρόπου λειτουργίας, αλλά και της κατάστασης του τραπεζικού τομέα, χωρίς αποκατάσταση της ρευστότητας προς την οικονομία, τα όσα λέγονται για ανάκαμψη και ανάπτυξη είναι ευσεβείς πόθοι», προσθέτοντας ότι «η παρατεταμένη ύφεση και η αύξηση της ανεργίας σε πρωτόγνωρα επίπεδα, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με συνταγές λιτότητας και περιορισμού των επενδύσεων».

Αυτό, ανέφερε, «δικαιώνει τις θέσεις που έθετε το ΑΚΕΛ όλο το προηγούμενο διάστημα για την προέλευση της κρίσης στην κυπριακή οικονομία».

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι πέραν από την άποψη που έχει καταθέσει το ΑΚΕΛ για την ανάγκη εξόδου από το μνημόνιο, το τελευταίο διάστημα επιδίωξε να θέσει στη δημόσια σφαίρα, προτάσεις και απόψεις για το πώς μπορούν να περιοριστούν οι δυσβάστακτες συνέπειες της κρίσης στην κοινωνία.

«Σε αυτά τα πλαίσια θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε με θέρμη την ανάγκη προστασίας της κύριας κατοικίας», είπε και πρόσθεσε ότι η πρόταση νόμου που το ΑΚΕΛ έχει επεξεργαστεί με την ΕΔΕΚ είναι στο τελικό στάδιο, ενώ βρίσκεται ενώπιον της Κυβέρνησης εδώ και καιρό.

«Διερωτώμαι λοιπόν γιατί η Κυβέρνηση συνεχίζει να αδιαφορεί την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δηλώνει σε ΜΜΕ του εξωτερικού ότι η κύρια κατοικία έχει κατοχυρωθεί» είπε.

Ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι «η απαγόρευση λήψης οποιωνδήποτε μέτρων που να περιορίζουν το εύρος των εκποιήσεων προστέθηκε από την Κυβέρνηση και ενώ η κοινωνία άρχισε ήδη να διαμορφώνει κοινωνικό μέτωπο ενάντια στην εκποίηση της κύριας κατοικίας» και διερωτήθηκε «γιατί μια τέτοια ρύθμιση αποτελεί casus belli για την Κυβέρνηση τη στιγμή που η Τρόικα συζητά το θέμα».

Παράλληλα κάλεσε την Κυβέρνηση να αρχίσει διάλογο για την εξεύρεση αποδεχτής λύσης υπέρ του συνόλου της κοινωνίας, λέγοντας ότι «εμείς έτσι και αλλιώς θα προχωρήσουμε».

Αναφερόμενος στα δανειστικά επιτόκια, τα οποία, όπως σημείωσε, είναι τα ψηλότερα στην Ευρωζώνη, είπε πως δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της κρίσης αλλά και απότοκο της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι τράπεζες. «Δεν μπορούν οι τράπεζες από θέση ισχύος να συνεχίσουν την εκμετάλλευση, με αυτό τον τρόπο, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Τόσο σε σχέση με τα επιτόκια όσο και σε σχέση με τις επιπλέον χρεώσεις, η οργανωμένη πολιτεία έχει υποχρέωση να παρέμβει» ανέφερε, προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ δεν δέχεται την άποψη «τίποτα δεν μπορεί να γίνει».

«Είναι με δυσφορία που είδαμε την Κυβέρνηση να προτρέχει εκ νέου σε εισαγωγή απαγορεύσεων στη λήψη μέτρων στο μνημόνιο, τη στιγμή μάλιστα που η Τρόικα στις μεταξύ μας συζητήσεις έδειξε να είναι ουδέτερη για το θέμα» είπε.

Σε σχέση με τις αναδιαρθρώσεις δανείων αλλά και τις επιπλέον χρεώσεις και έξοδα μελετών που τις συνοδεύουν, η κατάσταση «είναι ακόμη χειρότερη», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, σημειώνοντας την «αναγκαιότητα λήψης συγκεκριμένης δράσης».

Το ΑΚΕΛ, είπε, μελετά σχετικές προτάσεις.

Ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι «δεν νοείται να υπάρχει, σε αυτές τις συνθήκες, προσπάθεια αναδιάρθρωσης των δανείων και την ίδια ώρα οι τράπεζες να βρίσκουν την ευκαιρία να επωφεληθούν με αύξηση του κόστους δανεισμού» και κάλεσε τη νέα Διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας και τον Υπουργό Οικονομικών «να δείξουν ανάλογη θέρμη στις συστάσεις που απευθύνουν προς τις Διοικήσεις των τραπεζών, όπως με τις συστάσεις που απευθύνουν προς την κοινωνία για εγκράτεια και περισυλλογή».

Τέλος, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα είναι θεμελιακή αρχή. «Ενόσω δεν υπάρχει κοινωνική πίστη δεν μπορεί να υπάρξει και εμπορική, τραπεζική πίστη» είπε, «γι’ αυτό οι τράπεζες θα πρέπει να αναγνωρίσουν τις αδυναμίες του παρελθόντος και να στρέψουν το βάρος τους στη διοχέτευση κεφαλαίων στην οικονομία με στόχο την ανάπτυξη και την παραγωγή θέσεων εργασίας, μακριά από στρατηγικές εύκολου, βραχυπρόθεσμου κέρδους που σε βάθος χρόνου θα επαναλάβουν φαινόμενα του πρόσφατου παρελθόντος».

Keywords
Τυχαία Θέματα