Άτυπο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας ΕΕ στη Λευκωσία

15:22 17/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι τομείς της επιχειρηματικότητας και της έρευνας θα βρεθούν στο επίκεντρο Ατυπης Συνόδου του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα της κυπριακής Προεδρίας, την Πέμπτη, της Ατυπης Συνόδου θα προεδρεύσει ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης ενώ το παρών του θα δώσει και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος για τη Βιομηχανία και την Ανταγωνιστικότητα Αντόνιο Ταγιάνι.

Την Παρασκευή, η συνάντηση

θα επικεντρωθεί σε θέματα ευρω-μεσογειακής συνεργασίας στους τομείς της Ερευνας και Καινοτομίας, υπό την προεδρία του Υπουργού Υγείας Σταύρου Μαλά.

Την Πέμπτη οι Υπουργοί «θα συζητήσουν τον ρόλο της επιχειρηματικότητας ως μοχλού για την οικονομική ανάπτυξη, με ιδιαίτερη αναφορά στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις».

Θα παρουσιαστούν εισηγητικές δηλώσεις τεσσάρων επαγγελματιών για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μέσα από την εκπαίδευση ως λύση για την ανεργία των νέων, για την προώθηση της επιχειρηματικότητας σε ομάδες στόχους, όπως οι γυναίκες, για την καινοτομία ως μοχλού ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας σε έντιμους επιχειρηματίες που είχαν την ατυχία να βιώσουν πτώχευση.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση της Ολομέλειας τύπου ‘Νταβός’, όπου οι Υπουργοί θα εξετάσουν τις εισηγητικές δηλώσεις.

Κατά την απογευματινή συζήτηση, θα λειτουργήσουν τέσσερις παράλληλες ομάδες εργασίας, όπου οι παραπάνω εισηγητικές δηλώσεις θα εξετασθούν λεπτομερώς.

Η Ατυπη Σύνοδος θα ολοκληρωθεί με την κατάρτιση των συνολικών συμπερασμάτων στο πλαίσιο της τελικής συνάντησης της Ολομέλειας.

Εξάλλου, την Παρασκευή στη Συνάντηση για την Ερευνα, θα συμμετέχουν οι Υπουργοί Ερευνας ΕΕ και των χωρών της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών, καθώς και η Επίτροπος για την Ερευνα, την Καινοτομία και την Επιστήμη Μόιρα Γκένκεν – Κουίν.

Κατά την πρωινή συνεδρίαση, οι Υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την προώθηση της Ευρω-Μεσογειακής Συνεργασίας στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, στα πλαίσια μιας ανανεωμένης εταιρικής σχέσης, βασισμένη στις αρχές της συνιδιοκτησίας και της κοινής ωφέλειας.

Τρεις ομιλητές, ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών Καθηγητής Εντουαρντ Βρεζάν, ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας Ισμαΐλ Σεραγκελντίν και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Ενωσης για τη Μεσόγειο Ιλαν Τσετ θα παρουσιάσουν τις απόψεις τους για τα θέματα.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια γεύματος δύο Κύπριοι υπότροφοι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ΕΣΕ) θα παρουσιάσουν στους Υπουργούς τα έργα τους, και θα συζητήσουν το ρόλο του ΕΣΕ στην ενθάρρυνση υψηλής ποιότητας ερευνητικών ιδεών από τους επιστήμονες και μελετητές.

Τέλος, στην απογευματινή συνεδρίαση, οι Υπουργοί θα συζητήσουν και θα ανταλλάξουν απόψεις για το θέμα της απλούστευσης των μοντέλων χρηματοδότησης, στη βάση σχετικού εγγράφ

Keywords
Τυχαία Θέματα