ΑΣΥΔΟΤΑ δάνεια από την Τράπεζα Κύπρου σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις – Δείτε ονόματα

19:25 24/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τα ονόματα των εταιρειών τα οποία αναφέρονται σε δημοσίευμα κυπριακής εφημερίδας με τίτλο «Ασύδοτη δανειοδότηση στις επιχειρήσεις – Σωρηδόν χορηγήσεις στην Τρ. Κύπρου» ημερομηνίας 20/7/13 αποκαλύφθηκαν κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία της Επιτροπής για την Οικονομία από τον Υπεύθυνο της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Πιστωτικού Κινδύνου της Τράπεζας Κύπρου Ηράκλης Ηρακλέους.

Ο

κ. Ηρακλέους αποκάλυψε επίσης ότι υπήρξαν περιπτώσεις όπου μετά από πιέσεις εγκρίνονταν δάνεια τα οποία είχαν αρχικά απορριφθεί.

Ενώπιον της επιτροπής παρουσιάστηκε σήμερα και ο Υπεύθυνος της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Ανάκτησης Χρεών της Τράπεζας Κύπρου Βύρωνας Βύρωνος ο οποίος κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για συγκεκριμένες υποθέσεις καταγραφής χρεών.

Στην αρχή της διαδικασίας, ο κ. Ηρακλέους ανέπτυξε ενώπιον της Επιτροπής τη δανειοδοτική πολιτική της τράπεζας και παρουσίασε τα κριτήρια που τίθενται για την χορήγηση δανείων. Σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια μεγάλη αύξηση των χορηγήσεων δανείων στον τομέα της ανάπτυξης γης.

Όπως είπε, την περίοδο 2006-2007 και μέχρι τα μέσα του 2008, λίγο προτού αρχίσουν οι συνέπειες της κρίσης, υπήρξε μια υπερθέρμανση της οικονομίας στον τομέα της ανάπτυξης γης.

Ο κ. Ηρακλέους είπε ότι δεν δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην αξιολόγηση του τομέα ανάπτυξης γης με αποτέλεσμα να μην τεθούν κάποια όρια και κάποιοι φραγμοί σε ότι αφορά τις χρηματοδοτήσεις της τράπεζας προς τον συγκεκριμένο τομέα.

Ο κ. Ηρακλέους απεκάλυψε επίσης ότι υπήρξαν περιπτώσεις όπου μετά από πιέσεις εγκρίνονταν δάνεια τα οποία είχαν αρχικά απορριφθεί. Διευκρίνισε ότι οι πιέσεις αυτές προέρχονταν είτε από τις ίδιες τις μονάδες, οι οποίες υπέβαλλαν τις αιτήσεις για χορήγηση δανείων αλλά και από ανώτατα κλιμάκια.

Είπε, επίσης, ότι δεν δόθηκε η ανάλογη έμφαση στα θέματα που αφορούν τους πιστωτικούς κίνδυνους σε σχέση με τις χρηματοδοτήσεις.

Ερωτηθείς εάν υπήρξαν παραβιάσεις της πιστωτικής πολιτικής της τράπεζας προς όφελος εκτελεστικών μελών του ΔΣ της Τράπεζας ή προσώπων συνδεδεμένων όσον αφορά δανειοδοτήσεις, ο κ. Ηρακλέους είπε ότι τα αιτήματα για χορήγηση δανείων που αφορούσαν τα μέλη της εκτελεστικής ομάδας ή συνδεόμενα μ’ αυτά πρόσωπα υποβάλλονταν προς το Διοικητικό Συμβούλιο για έγκριση.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της επιτροπής κάλεσε τον κ. Ηρακλέους να σχολιάσει το άρθρο της εφημερίδας, ημερομηνίας 20 Ιουλίου του 2013 με τίτλο «Ασύδοτη δανειοδότηση στις επιχειρήσεις – Σωρηδόν χορηγήσεις στην Τρ. Κύπρου», το οποίο κατατέθηκε ως τεκμήριο στην επιτροπή.

Ο κ. Ηρακλέους είπε πως το δημοσίευμα βασίζεται σε έκθεση του εσωτερικού ελέγχου, προσθέτοντας ότι είναι γεγονός ότι λόγω της σημερινής κατάστασης με την οικονομία πολλά προβλήματα παρουσιάζουν προβλήματα.

Στη συνέχεια ο κ. Ηρακλέους απεκάλυψε ποίες είναι οι εταιρείες στις οποίες κάνει λόγο το δημοσίευμα χωρίς ωστόσο να τις κατονομάζει.

Ερωτηθείς αναφορικά με την κατασκευαστική εταιρεία, η οποία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το 2006 είχε υπόλοιπο δανείου €1,47 εκατ. και το 2011 έφθασε στα €10,50 εκατ. ενώ οι προβλέψεις ήταν €1,56 εκατ., ο κ. Ηρακλέους είπε ότι αφορά το συγκρότημα «Δ. Μιχαήλ Κατασκευές».

Όσον αφορά το δάνειο που δόθηκε σε γνωστή κατασκευαστική εταιρεία το οποίο ανερχόταν το 2006 στα €24,54 εκατ. και έφθασε στα €198,58 εκατ. το 2011 ενώ δεν έχουν ληφθεί προβλέψεις, ο κ. Ηρακλέους είπε ότι πρόκεται για το συγκρότημα «Aristo Developers».

Ερωτηθείς εάν πρόκεται για το συγκρότημα στο οποίο έχει ανάμειξη ο πρώην Πρόεδρος της τράπεζας Κύπρου, απάντησε καταφατικά.

Ερωτηθείς στη συνέχεια να αποκαλύψει ποίο είναι το γνωστό group εταιρειών, που έχει σχέση με ακίνητα και ξενοδοχεία του οποίου το υπόλοιπο του δανείου ήταν €16,96 εκατ. τέλος του 2006 και έφθασε στα €114 εκατ. το 2011, είπε ότι πρόκεται για το συγκρότημα Libra του επιχειρηματία Ανδρέα Δράκου.

Σε ότι αφορά τον γνωστό όμιλο του τουριστικού κλάδου, ο οποίος σύμφωνα με το δημοσίευμα, είχε δανεισμό €31 εκατ. το 2006, τέλος του 2011 ήταν €114,41 εκατ. και οι προβλέψεις της Τράπεζας το 2012 ήταν €38 εκατ., είπε ότι πρόκεται για το συγκρότημα Louis.

Ακολούθως και κληθείς να πει ποία είναι η εταιρεία του κατασκευαστικού τομέα η οποία, με βάση το δημοσίευμα, αύξησε τον δανεισμό της από €5 εκατ. το 2006 στα €14,95 εκατ. το 2011 και μέχρι το τέλος του 2012 δεν υπάρχουν προβλέψεις, ο κ. Ηρακλέους είπε ότι πρόκεται για την εταιρεία του Μιλτιάδη Νεοφύτου.

Ο κ. Πικής ανέγνωσε στη συνέχεια μέρος της έκθεσης του εσωτερικού ελεγκτή γι αυτή την περίπτωση σύμφωνα με το οποίο «σημαντικό μέρος των κεφαλαίων της εταιρείας διοχετεύθηκε σε αθλητικό σωματείο επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τη ρευστότητα της εταιρείας».

Ερωτηθείς σε ποίο σωματείο αναφέρεται η έκθεση, ο κ. Ηρακλέους είπε ότι ο κ. Νεοφύτου ήταν Πρόεδρος του Σωματείου της Ομόνοιας.

Στη συνέχεια και ερωτηθείς να πεί ποία είναι η εταιρεία του κατασκευαστικού κλάδου η οποία αύξησε τον δανεισμό της από €5,6 εκατ. το 2006 στα €130,07 εκατ. το 2011 και οι προβλέψεις είναι €44,58 εκατ, είπε ότι πρόκεται για το συγκρότημα Χασάπης developers.

Αναφορικά, με την εταιρεία η οποία είχε δάνειο €1,8 εκατ. το 2006 και έφθασε τα €38,93 εκατ. το 2001 ενώ μέχρι το 2012 δεν υπήρχαν προβλέψεις, ο κ. Ηρακλέους είπε ότι πρόκειται για την SZ Eliades στην Πάφο.

Ερωτηθείς να πει ποία είναι η εταιρεία η οποία είχε δάνεια €33.500 το 2006 και έφθασε τα €35,74 εκατ. το 2011 και μέχρι τέλους του 2012 δεν υπάρχουν προβλέψεις, είπε ότι πρόκεται για την Primetel.

Σε ότι αφορά τον όμιλο, που σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει υπόλοιπο δανείων €80,68 εκατ. το 2011 από €48,87 εκατ. το 2006 ενώ οι προβλέψεις είναι €8,82 εκατ., είπε ότι πρόκειται για το συγκρότημα SFS που ασχολείται με τα χρηματιστηριακά.

Κληθείς να αναφερθεί στην περίπτωση κατά την οποία εταιρεία η οποία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το 2008 πήρε δάνειο προς εξόφληση άλλης τράπεζας με το υπόλοιπο του δανείου να ανέρχεται στο τέλος του 2011 στα €7,03 εκατ. και οι προβλέψεις που λήφθηκαν στα €4,49 εκατ., είπε ότι πρόκεται στο συγκρότημα Σταμπουλή.

Ερωτηθείς ποία είναι η εταιρεία, η οποία έχει δανεισμό €31,18 εκατ. και δεν υπάρχουν προβλέψεις, είπε ότι πρόκεται για το συγκρότημα ξενοδοχείων Χατζηγιάννης στην περιοχή Πρωταρά.

Όσον αφορά την εταιρεία η οποία το 2006 είχε υπόλοιπο δανείων €2,83 εκατ. και το 2011 ανέβηκε στα €73,59 εκατ. και οι προβλέψεις είναι €27,85 εκατ., είπε ότι πρόκεται για το συγκρότημα Quality Group.

Σε ότι αφορά την εταιρεία η οποία τέλος του 2011 είχε δανεισμό €51,02 εκατ. και μέχρι το τέλος του 2012 δεν είχαν γίνει καθόλου προβλέψεις, είπε δεν έχει στοιχεία για τη συγκεκριμένη περίπτωση όπως ούτε και για την περίπτωση που αφορά την έγκριση δανείου ύψους €15,1 εκατ. για αγορά γης από εταιρεία το 2008.

Στη συνέχεια, ενώπιον της επιτροπής παρουσιάστηκε ο Υπεύθυνος της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Ανάκτησης Χρεών της Τράπεζας Κύπρου Βύρωνας Βύρωνος.

Κληθείς να σχολιάσει το συγκεκριμένο δημοσίευμα είπε ότι δεν έχει δει την έκθεση του εσωτερικού ελεγκτή προσθέτοντας ότι στο δημοσίευμα «γίνεται αποσπασματική αναφορά σε κάποια πράγματα που ενδεχομένως να το διαπιστώσετε και εσείς και μπορεί να στέλλει και λανθασμένα μηνύματα»

Στη συνέχεια κλήθηκε να αναφερθεί σε συγκεκριμένες υποθέσεις όπου υπήρξε διαγραφή χρεών και να δώσει εξηγήσεις.

Ερωτηθείς σχετικά με την διαγραφή που έγινε 5/1/12 χρέους ύψους 2,8 εκ. ευρώ περίπου της εταιρίας Tamasos Hotel Enterprices, είπε ότι κύριος μέτοχος της εταιρείας ήταν η ΠΕΟ.

Όπως είπε «οι υποχρεώσεις, όταν μεταφέρθηκαν στην υπηρεσία recoveries ήταν περίπου γύρω στις 850 χιλιάδες που ήταν αποτέλεσμα ενός υπολοίπου που είχε μείνει όταν πωλήθηκαν δύο ξενοδοχεία που ανήκαν στο συγκρότημα».

«Οι πελάτες τότε προσέφεραν για κάλυψη του συγκεκριμένου υπολοίπου που έμεινε προσέφεραν τις εγγυήσεις 4 ατόμων» συγκεκριμένα του ΓΓ της ΠΕΟ Χαράλαμπου Κυρίτση, των στελεχών του ΑΚΕΛ και της ΠΕΟ Κλεάνθη Κλεάνθους και Σωτήρη Φελλάς και του στελέχους του ΑΚΕΛ Χρήστου Αλέκου.

Όπως είπε, «εκτός από τις προσωπικές τους εγγυήσεις είχαν δεσμεύσει 1,5 εκ. ευρώ μετοχές της New Marathon Tours».

Σε ότι αφορά το θέμα της Ταμασού παραπέμφθηκε στο ΔΣ της τράπεζας το οποίο καλείτο να αποφασίσει κατά πόσον η τράπεζα μπορούσε να αναγνωρίσει την ευθύνη της ότι όταν είχαν δεσμευτεί οι μετοχές υπερκάλυπταν το χρέος και άρα έπρεπε να είχαν πωληθεί και άρα να υποστεί τη ζημία ή να επιμένει στην έγερση αγωγών εναντίον των 4 εγγυητών.

Ο κ. Βύρωνος συμφώνησε με τη διαπίστωση της επιτροπής ότι η τράπεζα αποποιήθηκε του δικαιώματος να κινηθεί εναντίον των εγγυητών και αποφάσισε τη διαγραφή του ποσού αναγνωρίζοντας ως δικό της λάθος το γεγονός ότι δεν προχώρησε στην πώληση των μετοχών.

«Εάν πωλούνταν οι μετοχές τότε το δάνειο θα εξοφλείτο πλήρως», είπε.

Για το δάνειο της ΠΕΟ, είπε ότι, συμφωνήθηκε όπως πληρωθεί κεφάλαιο και μέρος των τόκων και το ποσό που αφορούσε πέραν του 6% το οποίο ανερχόταν στις 193 χιλιάδες ευρώ διαγράφηκε.

Όπως είπε η διαγραφή έγινε μέσα στα πλαίσια της τραπεζικής πρακτικής που αφορά μη εξυπηρετούμενα δάνεια και στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης που έγινε για είσπραξη όχι μόνο του ποσού που δάνεισε η τράπεζα αλλά και μέρος των τόκων.

«Δεν θεωρούμε ότι ήταν μια κακή διαπραγμάτευση η αφαίρεση μέρος των τόκων. Είναι πρακτική την οποία ακολουθούμε σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις», είπε.

Σε ότι αφορά τη διαγραφή χρέους της εταιρείας Cycan Industries συνιδιοκτησίας των Αχιλλέα Κυπριανού, υιού του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Λούις Λουίζου ύψους 1,2 εκ. ευρώ, είπε ότι μετά από διευθέτηση συμφωνήθηκε όπως ο κ. Κυπριανού καταβάλει 170 χιλιάδες ευρώ και ο κ. Λοΐζου 207 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό να διαγραφεί.

Είπε ότι ο κ. Κυπριανού τήρησε τη δέσμευση του και η τράπεζα των απάλλαξε το 2009 ενώ ο κ. Λοίζου αδυνατούσε να πληρώσει το δικό του μέρος με αποτέλεσμα η τράπεζα να προχωρήσει με αγωγές εναντίον του.

Κατά τη διαδικασία της αίτησης πτώχευσης του κ. Λοίζου μεσολάβησε η οικογένεια και ζήτησε να βοηθήσει. Έγινε μια διευθέτηση και πληρώθηκε ένα ποσό της τάξης των 140 χιλιάδων ευρώ και το υπόλοιπο ποσό διαγράφηκε».

Όσον αφορά την υπόθεση της εταιρείας Αtrotos Ltd του Βουλευτή του ΔΗΣΥ Σωτήρη Σαμψών στην οποία έγινε διαγραφή χρέους ύψους 502 χιλιάδες ευρώ στις 8/3/10, είπε ότι το ποσό αφορούσε τόσο την εταιρεία όσο και κάποιες προσωπικές υποχρεώσεις του Νίκου και Βέρας Σαμψών.

Η υπόθεση παρουσιάστηκε ενώπιον του ΔΣ της τράπεζας και αποφασίστηκε να καταβληθεί ένα ποσό της τάξης των 769 χιλιάδων ευρώ που αντιστοιχούσε περίπου στο ύψος των εξασφαλίσεων που είχε η τράπεζα τότε και να παραχωρηθούν και κάποιες διαφημίσεις στον έντυπο τύπο έναντι του χρέους με αποτέλεσμα να εισπραχθούν 50 χιλιάδες ευρώ περίπου. Το υπόλοιπο ποσό διαγράφηκε.

Σε ότι αφορά τη διαγραφή ποσού ύψους 347 χιλιάδων ευρώ μέρος του δανείου που δόθηκε στην κα. Ξενοφώντος Μαρία, συγγενή μέλους του ΔΣ της τράπεζας, είπε ότι το ποσό της διαγραφής αφορούσε καθαρά μη δικαστικά εισπράξιμα ή και μη δικαστικά διεκδικήσιμα.

Σε ότι αφορά τη διαγραφή ποσού του Τίμη Ευθυμίου, πρώην υπουργού και βουλευτή, ύψους 199 χιλιάδων, είπε ότι ούτε αυτή η υπόθεση προχώρησε δικαστικώς διότι έγινε διευθέτηση του χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα