Αρνητική για την Τουρκία η Έκθεση Προόδου της Τουρκίας

21:03 10/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στις απειλές της Τουρκίας σε ό,τι αφορά το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, στην άρνηση της Αγκυρας να αποδεχθεί την Κύπρο ως προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της ΕΕ, καθώς και στις τουρκικές ‘εναλλακτικές λύσεις’ για το Κυπριακό και την μη εκπλήρωση των υποχρεώσεών της προς την Κύπρο, αναφέρεται η έκθεση προόδου

για την Τουρκία που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα η Κομισιόν.

Στο κεφάλαιο της έκθεσης υπό τον τίτλο «περιφερειακά θέματα και διεθνείς υποχρεώσεις’ υπογραμμίζεται ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο ΕΕ – Τουρκίας και αφορούν την Κύπρο, όπως η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας, η ομαλοποίηση των σχέσεών της με την Κύπρο, η άρση του βέτο για ένταξη της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς και η ενεργός στήριξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Η έκθεση προόδου, που αποτελείται από σχεδόν 100 σελίδες, αναφέρεται και στο θέμα της τουρκικής αντίδρασης μετά την ανακοίνωση της Κύπρου ότι προτίθεται να ξεκινήσει το δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Η Κομισιόν επισημαίνει ότι η Τουρκία και εκπρόσωποι της τουρκοκυπριακής κοινότητας υπέγραψαν μια «συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας» και ότι η τουρκική εταιρεία TPAO στήριξε τις ερευνητικές γεωτρήσεις σε μια περιοχή κοντά στην Αμμόχωστο.

Η Τουρκία, αναφέρει η Κομισιόν, συνέχισε να προβαίνει σε δηλώσεις κατά των γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, απειλώντας με αντίποινα κατά των εταιρειών πετρελαίου που θα συμμετείχαν στις έρευνες.

Στην έκθεση υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ τόνισε πως τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη σύναψη διμερών συμφωνιών για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων, σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η Κομισιόν σημειώνει το γεγονός ότι η Τουρκία πριν την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου από την ΕΕ είχε διακηρύξει πως δεν θα συμμετέχει σε συναντήσεις που θα πραγματοποιούνται υπό την Προεδρία της Κύπρου.

Υπενθυμίζει ακόμη ότι η τουρκική Κυβέρνηση κυκλοφόρησε εγκύκλιο δίνοντας εντολή σε όλους τους Τούρκους δημοσίους υπαλλήλους να απέχουν από συναντήσεις και επαφές με την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Κάνει, επίσης, αναφορά στις σοβαρές ανησυχίες που εξέφρασε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσον αφορά τουρκικές δηλώσεις και απειλές και στην έκκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για πλήρη σεβασμό του ρόλου της Προεδρίας, η οποία αποτελεί θεσμικό χαρακτηριστικό της ΕΕ που προβλέπεται από τη Συνθήκη.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό σημειώνει ότι η Τουρκία συνέχισε να εκφράζει δημόσια τη στήριξή της προς τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων υπό τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Αυτή η στήριξη, αναφέρει, έχει εκφραστεί σε διάφορες περιπτώσεις και γ

Keywords
Τυχαία Θέματα