Ο Έρογλου υπαναχώρησε από τις θέσεις Ταλάτ, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ στην Τζουμχουριέτ

19:53 10/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Με τίτλο  «Ο Έρογλου έμεινε πίσω από τον Ταλάτ» η τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ φιλοξένησε την Κυριακή συνέντευξη του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρου Κυπριανού στην δημοσιογράφο, Λεϊλά Ταφσιάνογλου.

Όταν ήταν ηγέτης της τ/κ κοινότητας ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ανέφερε ο κ. Κυπριανού, είχε σημειωθεί αρκετή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων και μάλιστα είχε επιτευχθεί συμφωνία σε ορισμένα σημεία. Ο κ. Έρογλου, πρόσθεσε, αν και αρχικά είπε

ότι θα συνεχίσει από το ίδιο σημείο, δεν τήρησε την υπόσχεση του.

«Μία λύση στο Κυπριακό σκέπτομαι ότι θα είναι προς όφελος και των ε/κ και των τ/κ και της Τουρκίας.  Η Τουρκία θα ξεπεράσει ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στο δρόμο της προς την ΕΕ.  Πέραν αυτού, θα έχει ένα σημαντικό ατού στο θέμα της αξιολόγησης του φυσικού αερίου.  Θα είμαστε σε θέση να συζητήσουμε με την Τουρκία τι είδους συνεργασία θα μπορέσουμε να έχουμε για την αξιολόγηση του φυσικού αερίου».

Ερωτηθείς εάν είχαν πληροφορίες ότι ο Ντερβίς Έρογλου είχε τη βούληση υποχώρησης σε ορισμένα θέματα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι αφού άρχισαν οι διαπραγματεύσεις, ο νυν Τ/κ ηγέτης έδειξε την τάση να αποσύρει από το τραπέζι ορισμένα από τα θέματα συμφωνίας. Ως παράδειγμα ανέφερε πως ο κ. Ταλάτ είχε συμφωνήσει με τις απόψεις του κ. Χριστόφια για την εκ περιτροπής προεδρία και τη διασταυρούμενη ψηφοφορία, όμως και οι δύο είχαν αποφασίσει να συζητήσουν τις λεπτομέρειες.  «Η πρόταση του Χριστόφια ήταν πρόταση πακέτο.  Δηλαδή,  αν δεν υπήρχε διασταυρούμενη ψηφοφορία δεν θα υπήρχε και εκ περιτροπής προεδρία. Όμως ο Έρογλου δεν θέλησε αυτές οι δύο προτάσεις να είναι υπό μορφή πακέτου».

Σε ερώτηση τι σημαίνει για τον ίδιο το γεγονός ότι η τουρκική πλευρά ψήφισε Ναι στο σχέδιο Ανάν, ενώ η ε/κ πλευρά είπε όχι με συντριπτική πλειοψηφία, ο Αντρος Κυπριανού είπε ότι όταν προέκυψε αρχικά το σχέδιο Ανάν, το ΑΚΕΛ είχε ζητήσει να γίνουν διαπραγματεύσεις ώστε να μετατραπεί σε ένα σχέδιο που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό και από τις δύο πλευρές.  «Το σχέδιο που ετέθη σε δημοψήφισμα ίσως να ανταποκρινόταν στις ανησυχίες της Τουρκίας και των τ/κ, αλλά δεν ανταποκρινόταν στις βασικές ανησυχίες των ε/κ.  Γι’ αυτό προέκυψε το αποτέλεσμα αυτό».

Κληθείς να σχολιάσει τις επικείμενες Προεδρικές εκλογές ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ και το ΔΗΣΥ  είναι τα δύο μεγάλα κόμματα και «τον Φεβρουάριο του 2013 δεν αμφιβάλλω ότι αυτό θα επιβεβαιωθεί». Το ΑΚΕΛ, είπε, πριν από τις εκλογές βρίσκεται αντιμέτωπο με ορισμένα προβλήματα με πρώτο την παγκόσμια οικονομική κρίση και τις επιδράσεις της στην οικονομία της Κύπρου.  Ένα άλλο θέμα είναι το γεγονός ότι βρέθηκε φυσικό αέριο στην ΑΟΖ της Κύπρου, όπως είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα