Εξαίρεση της ιδιοκατοίκησης στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για τα δάνεια επιδιώκει η Λευκωσία

21:03 10/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η προσπάθεια της κυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα είναι να πετύχει, μεταξύ άλλων, την εξαίρεση της ιδιοκατοίκησης από τη διαδικασία που προτείνει η Τρόικα για την εκποίηση περιουσιών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.

Η πρόταση της Τρόικας επί του θέματος είναι όπως υπολογίζονται ως επισφαλή τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται για 90 ημέρες και

όπως κινούνται οι διαδικασίες εκποίησης εντός 18 μηνών.

Τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα για τα θέματα των τραπεζών θα την αναλάβει η Κεντρική Τράπεζα, η οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, βρίσκεται στην ίδια γραμμή πλεύσης με την Κυβέρνηση σε αυτό το ζήτημα.

Στόχος, όπως αναφέρεται, είναι να επιτευχθεί η εξαίρεση της ιδιοκατοίκησης από αυτή τη διαδικασία, με απώτερο σκοπό να προστατευτεί η οικία που έχει αποκτήσει κάθε πολίτης μέσω δανεισμού.

Επίσης, η προσπάθεια είναι να επιτευχθεί και η επέκταση των χρονικών ορίων που προτείνει η Τρόικα σε σχέση με τα υπόλοιπα δάνεια που έχουν να κάνουν με εταιρείες ακινήτων, ανάπτυξης γης κ.α.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η κυπριακή πλευρά επιθυμεί να ληφθεί υπόψη και ο τρόπος με τον οποίον οι τράπεζες θα καταφέρουν να πάρουν το μερίδιό τους από δάνεια που έχουν δώσει και από τα κεφάλαια που έχουν βγάλει.

Σε ό,τι αφορά στην προσπάθεια για αποκόμιση κάποιων κεφαλαίων από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, ως φορολογική αποκοπή από καταθέσεις Κυπρίων στην Ελβετία, η κυπριακή πλευρά, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα επιδιώξει να αποκομίσει μεγαλύτερο μερίδιο από αυτό που λαμβάνει κάθε χρόνο από την Ελβετία.

Κάθε χρόνο η Ελβετία παρέχει ένα συγκεκριμένο ποσό στην Κυπριακή Δημοκρατία για καταθέσεις Κυπρίων στην Ελβετία με δηλωμένη ως φορολογική διεύθυνση την Κύπρο.

Το ύψος των καταθέσεων από Κύπριους στην Ελβετία, σύμφωνα με πληροφορίες, κυμαίνεται στα 100 εκ. ευρώ. Η κυπριακή πλευρά θεωρεί πως υπάρχουν περισσότερα χρήματα, και συνεπώς η Κύπρος θα πρέπει να λαμβάνει μεγαλύτερο μέρος ως φορολογική αποκοπή.

Keywords
Τυχαία Θέματα