Αρχίζει η ανοικτή διαπραγμάτευση επί του ΠΔΠ στη βάση κειμένου της Κυπριακής Προεδρίας

17:22 20/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων πάνω στο νέο αναθεωρημένο διαπραγματευτικό πλαίσιο για τον επόμενο προϋπολογισμό της Ενωσης, το οποίο ετοίμασε η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ, έγινε την Πέμπτη σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων (ΚΟΡΕΠΕΡ ΙΙ) υπό την Προεδρία του Μόνιμου Αντιπρόσωπου της Κύπρου στην ΕΕ, Πρέσβη Κορνήλιου Κορνηλίου.

Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, το έγγραφο αποτελεί ένα συγκερασμό των θέσεων των κρατών μελών της ΕΕ πάνω στο προτεινόμενο από την Κομισιόν Πολυετές

Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020.

Η ουσιαστική συζήτηση επί του νέου διαπραγματευτικού πλαισίου σε πολιτικό επίπεδο θα γίνει τη Δευτέρα στη διάρκεια του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.

Αναμένεται ότι η συζήτηση θα είναι έντονη, καθώς το κάθε κράτος μέλος επιθυμεί να προστατεύσει τα δικά του συμφέροντα.

Στόχος της Κυπριακής Προεδρίας αλλά και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ είναι η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας πάνω στο ΠΔΠ μέχρι το τέλος του χρόνου, ούτως ώστε να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2014.

Ωστόσο, οι διαφορετικές απόψεις που επικρατούν ανάμεσα στα κράτη μέλη σε ό,τι αφορά το ύψος του προϋπολογισμού καθιστά το έργο της Κυπριακής Προεδρίας ακόμη πιο δύσκολο, ο ρόλος της οποίας είναι να καταφέρει να βρει τη χρυσή τομή σε συνεννόηση και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το αναθεωρημένο κείμενο που κατατέθηκε στην ΚΟΡΕΠΕΡ λαμβάνει υπόψη τις θέσεις όλων των κρατών μελών στη βάση των επαφών της Κυπριακής Προεδρίας με όλα τα κράτη μέλη και των αποτελεσμάτων του Ατυπου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει συγκαλέσει έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 22 και 23 Νοεμβρίου με μοναδικό θέμα στην ατζέντα το ΠΔΠ. Στόχος του κ. Ρομπέι είναι η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας πάνω στο ΠΔΠ το διήμερο αυτό.

Εξάλλου, χθες, οι Πρόεδροι των θεσμικών οργάνων της Ενωσης και ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασαν τη δέσμευσή τους για την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας πάνω στον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους.

Σε κοινή γραπτή τους δήλωση μετά τη λήξη της συνάντησης που είχαν χθες στις Βρυξέλλες, οι τέσσερις Πρόεδροι υπογράμμισαν την ανάγκη όπως ο επόμενος προϋπολογισμός της Ενωσης να αντανακλά τους γενικούς στόχους της Ενωσης για ανάπτυξη και απασχόληση.

Το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (2014-2020) θα πρέπει να συμβάλλει σημαντικά στην επίλυση της οικονομικής κρίσης, ανέφεραν.

Στην κοινή τους δήλωση σημείωσαν ακόμη ότι ενόψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 22-23 Νοεμβρίου, θα κατευθύνουν τις προσπάθειές τους προς την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας μεταξύ όλων των θεσμικών οργάνων μέχρι το τέλος του έτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα