Αποπληθωρισμό και το 2012 παρουσίασε η Ιαπωνία

10:46 25/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Αρνητικό πληθωρισμό παρουσίασε και το 2012 η Ιαπωνία, σύμφωνα τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, λίγες μόνο μέρες μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας να θέσει νέο στόχο για αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού, ο οποίος στοιχειώνει για πολλά χρόνια την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Τα στοιχεία της ιαπωνικής Κυβέρνησης, τα οποία κατέδειξαν μείωση 0,1% στις τιμές καταναλωτή

το 2012, σηματοδότησαν την τέταρτη συνεχόμενη ετήσια πτώση στο ποσοστό του δομικού πληθωρισμού.

Ο δείκτης, από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές των νωπών τροφίμων, υποχώρησε 0,2% το Δεκέμβριο σε ετήσια βάση και ήταν σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς.

Ο αποπληθωρισμός είναι μια άσχημη εξέλιξη για την οικονομία, διότι ενθαρρύνει τους καταναλωτές να αναβάλλουν δαπάνες με την πεποίθηση ότι τα προϊόντα που προτίθενται να αγοράσουν θα είναι φθηνότερα στο μέλλον, περιορίζοντας έτσι τη ζήτηση και πλήττοντας τους παραγωγούς και τα επενδυτικά τους σχέδια.

Την Τρίτη, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε το στόχο της για πληθωρισμό 2% και καθόρισε σχέδια για χωρίς χρονικό πλαίσιο χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την οικονομία, με τους αναλυτές να είναι μοιρασμένοι σε σχέση με το χρόνο επιστροφής της ιαπωνικής οικονομίας στην ανάπτυξη.

Η αλλαγή του προηγούμενου στόχου για τον πληθωρισμό σε ένα πιο σαφή “στόχο” προήλθε από τη “σημασία της ευελιξίας στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής στην Ιαπωνία», ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα