Οι άσχημες ειδήσεις μας «ανοίγουν» την όρεξη

Μπορεί κάποιοι να χάνουν την όρεξη τους για φαγητό όταν είναι στενοχωρημένοι, ωστόσο αυτό δεν ισχύει σε όλους τους ανθρώπους.

Σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Psychological Science», υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που ψάχνουν σε φαγητά με υψηλή θερμιδική αξία την ευχαρίστηση που τους λείπει.

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου του Miami, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όταν οι άνθρωποι είναι υποσυνείδητα εκτεθειμένοι σε μηνύματα όπως «ζήστε το σήμερα», καταναλώνουν περίπου 40% περισσότερη ποσότητα φαγητού, συγκρινόμενοι

με μια ομάδα ανθρώπων που εκτέθηκε σε πιο ουδέτερες φράσεις.

Επίσης, όταν οι εθελοντές λάμβαναν μηνύματα που έδειχναν ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά στη συνέχεια ενημερώνονταν ότι το φαγητό που έτρωγαν ήταν χαμηλής θερμιδικής αξίας, κατανάλωναν 25% λιγότερη ποσότητα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές όταν θεωρούμε ότι το φαγητό μας είναι δυσεύρετο, ενστικτωδώς αναζητούμε τροφή μεγαλύτερης θερμιδικής αξίας, που θα μπορέσει να «ηρεμήσει» το αίσθημα της πείνας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ακριβώς, λοιπό, το ίδιο ισχύει και όταν μαθαίνουμε κάποια άσχημη ιστορία: «ενεργοποιείται» το αίσθημα της επιβίωσης και ο άνθρωπος αναζητά τροφές που θα τον κάνουν να «ξεχαστεί» και να νιώσει –έστω και προσωρινά- καλύτερα!

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας ο Dr Laran αναφέρει ότι: «Τα ευρήματα της έρευνας μπορεί να έχουν θετική επίδραση στο άτομο στον τομέα της υγείας, στις κυβερνητικές ή στις καμπάνιες που κάνουν οι εταιρείες τροφίμων, αλλά και στις καμπάνιες που προωθούν την ευεξία».

Keywords
Τυχαία Θέματα