Αποκάλυψη στοιχείων Νορβηγού υπόπτου για την επίθεση στο Ναϊρόμπι

16:10 18/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο 23χρονος Χασάν Αμπντί Ντουχουλόου είναι ο ύποπτος δράστης της πολύνεκρης ένοπλης επίθεσης στο εμπορικό κέντρο Westgate του Ναϊρόμπι, που ανακρίνουν οι νορβηγικές Αρχές.

Τα στοιχεία του υπόπτου αποκάλυψε η εκπομπή Newsnight του BBC, συνεργάτης της οποίας επικοινώνησε με συγγενή του 23χρονου. Ο Ντουχουλόου έχει νορβηγική υπηκοότητα και καταγωγή από τη Σομαλία. Φέρεται να έφυγε το 2009 από την πόλη Λάρβικ της Νορβηγίας, όπου ζούσε, με προορισμό τη χώρα καταγωγής του.

Την περασμένη εβδομάδα οι νορβηγικές Αρχές

είχαν επιβεβαιώσει την αποστολή κλιμακίου στην Κένυα για την επαλήθευση αναφορών περί ανάμιξης ενός Νορβηγού στην επίθεση που ξεκίνησε στις 21 Σεπτεμβρίου και διήρκησε τέσσερις μέρες. Ο Ντουχουλόου πιστεύεται ότι είναι ένας από τους τέσσερις δράστες που έχουν μέχρι στιγμής εμφανιστεί στα πλάνα από κάμερες ασφαλείας που έχουν δημοσιοποιήσει οι κενυατικές Αρχές.

Στη Νορβηγία ζουν 23.000 κάτοικοι με καταγωγή από τη Σομαλία, αποτελώντας τη μεγαλύτερη κοινότητα προσφύγων στη σκανδιναβική χώρα. Εκτιμάται ότι 20 με 30 εξ αυτών έχουν φύγει από τη Νορβηγία για να πολεμήσουν στη Σομαλία.

Η σομαλική οργάνωση αλ Σαμπάμπ, που πραγματοποίησε την επίθεση με τους τουλάχιστον 67 νεκρούς, πιστεύεται ότι έχει στενότερες σχέσεις με τη Νορβηγία από ό,τι με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Εν τω μεταξύ, οι δύο σοροί που εντοπίστηκαν σε συντρίμμια στο εμπορικό κέντρο Westgate την Πέμπτη είναι «πολύ πιθανό» να ανήκουν σε δύο εκ των συνολικά περίπου 15 δραστών, σύμφωνα με δήλωση Κενυάτη βουλευτή στο BBC.

Keywords
Τυχαία Θέματα