Υπ. Εργασίας: Η αντιμετώπιση της ανεργίας ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης

15:28 18/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η αντιμετώπιση της ανεργίας βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης, η οποία μέσα από τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες προσπαθεί με όλα τα διαθέσιμα μέσα για την άμβλυνση της ανεργίας, ανέφερε η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου σε χαιρετισμό της στο 2ο Συνέδριο του Εθνικού Δικτύου ενάντια στη Φτώχεια.

Το χαιρετισμό διάβασε ο Α’ Λειτουργός στο Υπ. Εργασίας Ευτύχιος Χατζηχριστοδούλου.

« Η προσπάθεια του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων επικεντρώθηκε αμέσως στον περιορισμό των

επιπτώσεων της οικονομικής ύφεσης μέσα από την προώθηση μέτρων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την πρόληψη και περιορισμό των απολύσεων και τη βελτίωση της απασχολισημότητας των νέων μας και των ανέργων, γενικότερα, με στόχο την ένταξη/επανένταξη τους στην αγορά εργασίας», ανέφερε.

Ο σχεδιασμός και ανασχεδιασμός των σχεδίων επιδότησης της εργασίας είναι διαρκής, είπε και πρόσθεσε ότι δεν αμφιβάλλει κανείς ότι η εξάλειψη της ανεργίας μπορεί μόνο να επιτευχθεί μέσα από την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάπτυξη, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να γίνονται συνεχώς ενέργειες έτσι ώστε οι άνεργοι να μπορούν να απασχολούνται μέσα στα σημερινά δεδομένα.

Η Υπουργός ανέφερε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2013 ο ρυθμός αύξησης της ανεργίας ήταν 3 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ με την ανάληψη της σημερινής Κυβέρνησης ο ρυθμός αύξησης της ανεργίας υποχώρησε στις 1,5 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό, είπε, οφείλεται και στα σχέδια που εξαγγέλθηκαν εκ μέρους της Κυβέρνησης.

«Έχοντας υπόψη τις προβλέψεις του ΔΝΤ για το 2014 που μιλά για περαιτέρω αύξηση, το Υπουργείο θα συνεχίσει τις προσπάθειες του για συγκράτηση της αυξητικής τάσης και ταυτόχρονα θα επιδιώξει να καταρτίσει τους ανέργους σε τομείς της οικονομίας για τους οποίους οι προοπτικές είναι ευοίωνες», είπε.

Το Υπουργείο Εργασίας, ανέφερε η κ. Αιμιλιανίδου, καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για τη διευκόλυνση της ένταξης και επανένταξης των ανέργων στην απασχόληση, δίνοντας έμφαση στις ομάδες που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες μέσα από σχέδια και προγράμματα που προωθεί. Τα μέτρα, πρόσθεσε, έχουν σχεδιαστεί σε τρεις άξονες όσον αφορά στους στόχους τους: Δημιουργία θέσεων εργασίας, πρόληψη των απολύσεων και βελτίωση της απασχολησιμότητας για ένταξη και επανένταξη στην απασχόληση.

Ανέφερε επίσης ότι το Υπουργείο σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας ετοιμάζει αυτή τη στιγμή ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, η υλοποίηση του οποίου αναμένεται να αρχίσει εντός του πρώτου τριμήνου του 2014. Στο Σχέδιο Δράσης θα περιλαμβάνονται και μέτρα για υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Σύστασης «Εγγύηση για την Νεολαία» η οποία προβλέπει ότι η χώρα είναι υποχρεωμένη εντός τεσσάρων μηνών από την ημέρα που ένας νέος τελειώνει ή εγκαταλείπει το σχολείο/πανεπιστήμιο ή παραμένει άνεργος θα πρέπει να του δώσει τουλάχιστον μια ευκαιρία για απασχόληση ή μαθητεία ή περαιτέρω εκπαίδευση ή κατάρτιση.
Παράλληλα είπε ότι το Υπουργείο Εργασία επεξεργάζεται ένα ακόμα σχέδιο που έχει ως ομάδα στόχευσης τους απόφοιτους Μέσης εκπαίδευσης, οι οποίοι δεν έχουν εξειδικευμένα εφόδια και δεξιότητες.

Ακόμη, ένα τρίτο σχέδιο, ανέφερε η Υπουργός, αφορά τη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων μέσω της επιδότησης 70% του μισθολογικού κόστους του υφιστάμενου προσωπικού. Το σκεπτικό είναι η στήριξη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, που εργοδοτούν μέχρι και τέσσερις υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένου και του αυτοεργοδοτούμενου.

«Η συνολική μεταρρύθμιση της πολιτικής της Κοινωνικής Πρόνοιας αποτελεί μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Προέδρου. Η επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος και η αύξηση των αναγκών κοινωνικής στήριξης και αλληλεγγύης έχει θέσει τη μεταρρύθμιση αυτή σε άμεση προτεραιότητα», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι ένα εξορθολογισμένο και παραγωγικό σύστημα Κοινωνικής Πρόνοιας πρέπει να χαρακτηρίζεται από την άμεση και ουσιαστική στήριξη του πολίτη που πραγματικά έχει ανάγκη αυτής της στήριξης για τη διαβίωση του, ιδιαίτερα μέσα στις συνθήκες αυξημένης ανεργίας και στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε σήμερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα