Απάντηση Αν. Προέδρου ΔΗΣΥ σε ΓΓ ΑΚΕΛ για συνταξιοδοτικό και Τρόικα

17:37 19/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου με ανακοίνωσή του αναφέρεται στην ομιλία ενώπιον της Ολομέλεια της Βουλής του ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, ο οποίος είπε, πως η επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης μέχρι και το 67ο έτος ήταν θέση, τόσο του ΔΗΣΥ, όσο και της Τρόικας και παραθέτει αποσπάσματα από άρθρο στον ημερήσιο τύπο στις 17 Απριλίου 2012, το οποίο αναφέρει ότι «το 2009 η προσδοκώμενη διάρκεια ζωής έφτασε τα 78χρόνια για τους άντρες και τα 82 χρόνια

για τις γυναίκες, δηλαδή το προσδόκιμο ζωής σε μια εξηκονταετία αυξήθηκε κατά 15 χρόνια για τους άντρες και 13 χρόνια για τις γυναίκες».

Ο κ. Νεοφύτου αναφέρει ότι «η αλλαγή της αναλογίας εισφορέων προς εργαζομένους στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων μεταξύ 2010 και 2060» αναλύεται με τον τρόπο ότι «το 2010 υπήρχαν 3.6 εισφορείς /εργαζόμενοι για κάθε συνταξιούχο ενώ το 2060 η αναλογία αυτή θα αλλάξει δραματικά και θα υπάρχουν μόλις 1.2 εισφορείς / εργαζόμενοι για κάθε συνταξιούχο».

Προσθέτει ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ήδη συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους μας πως το όριο συνταξιοδότησης θα πρέπει να διασυνδεθεί με το προσδόκιμο ζωής, ως μέρος ευρύτερης συμφωνίας για καλύτερη δημοσιονομική διαχείριση των πόρων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό γιατί το συνταξιοδοτικό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών που επιχειρείται να επιβληθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο».

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Νεοφύτου αναφέρεται στο γεγονός ότι «η Τρόικα στις προτάσεις της προτείνει όπως το όριο αφυπηρέτησης αυξηθεί κατά 2 χρόνια σταδιακά τα επόμενα 2 χρόνια και ακολούθως το όριο αφυπηρέτησης να συνδεθεί με το προσδόκιμο ζωής και να αναθεωρείται αυτόματα κάθε 5 χρόνια όπως θα αλλάζει το προσδόκιμο ζωής, με πρώτο χρόνο εφαρμογής το 2018 και αυτό είναι και το συμφωνηθέν μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας».

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρει ότι με βάση έκθεσή της η Κομισιόν εκτιμά πως «οι δημόσιες δαπάνες για τις συντάξεις την περίοδο 2010 – 2060 θα αυξηθούν κατά 8.7 ποσοστιαίες μονάδες έναντι 1.4 ποσοστιαίων μονάδων που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ και ως εκ τούτου, το δημόσιο χρέος της χώρας μας υπολογίζεται να ανέλθει στο 172% του ΑΕΠ μέχρι το 2030».

«Άρα είναι εμφανές πως οι αλλαγές στο όριο συνταξιοδότησης είναι επιβεβλημένες για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, τόσο για το βραχυπρόθεσμό, αλλά και με μακροπρόθεσμο ορίζοντα», καταλήγει ο κ. Νεοφύτου.

Keywords
Τυχαία Θέματα