Αντίθεση ΕΠΟΕΤ για στήριξη της Κυβέρνησης από τη CYTA

19:22 11/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ) εκφράζει «τη δυσαρέσκειά της και την έντονη διαφωνία της για την πρόθεση της Κυβέρνησης να ζητήσει οικονομική στήριξη από τα αποθεματικά της CYTA και από το Ταμείο του Σχεδίου Σύνταξης των υπαλλήλων, με την αγορά χρεογράφων του δημοσίου».

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΠΟΕΤ αναφέρει πως «το πλέον απαράδεκτο από πλευράς Κυβέρνησης είναι η πρόθεσή της να αφαιμάξει και το Ταμείο Σύνταξης των εργαζομένων της CYTA,

προκειμένου να καλυφθούν τα ελλείμματα του κράτους, ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του Ταμείου».

«Φαίνεται ότι η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA να μην προχωρήσει με δανεισμό του κράτους από τα αποθεματικά του Ταμείου Σύνταξης, δεν ήταν αρκετή και η Κυβέρνηση με νέα επιστολή της ζητά δανεισμό του κράτους και από το Ταμείο Σύνταξης ενέργεια που μας βρίσκει κάθετα αντίθετους», αναφέρει η ΕΠΟΕΤ.

Προσθέτει ότι «η πρακτική της Κυβέρνησης να αποτείνεται επιλεκτικά και μεμονωμένα προς την πλευρά της CYTA για κάλυψη των δικών της οικονομικών ελλειμμάτων δημιουργεί κινδύνους και συμπαρασύρει τον Οργανισμό σε περιπέτειες με απρόβλεπτες οικονομικοκοινωνικές συνέπειες για το σύνολο της οικονομίας αλλά και της κυπριακής κοινωνίας».

Η ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ) δηλώνει πως «δεν θα μείνει απαθής στην εφαρμογή τέτοιων πολιτικών που θέτουν σε κίνδυνο από τη μια την ευρωστία του Οργανισμού και από την άλλη τη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών ταμείων των εργαζομένων της CYTA».

Αναφέρει πως «με τη χθεσινή απόφαση του ΔΣ της CYTA για δανεισμό του κράτους με επιπλέον 101 εκατομμύρια το τελικό ποσό άμεσης εκταμίευσης από τα αποθεματικά της CYTA προς το κράτος θα ανέλθει στα 152 εκατομμύρια (€101 εκ. για δανεισμό + €37 εκ. μέρισμα του 2012 + €14 εκ. ΦΠΑ του τριμήνου που έληξε το Μάιο του 2012)».

Προσθέτει ότι «προβληματισμός δημιουργείται και από το γεγονός πως για να υλοποιηθεί η απόφαση του ΔΣ σε σχέση με το δανεισμό του κράτους με 101 εκατομμύρια η CYTA θα πρέπει να αποπληρώσει δάνεια θυγατρικών της, προκειμένου να αποδεσμευτούν καταθέσεις της, που έχουν δοθεί ως εξασφάλιση για σύναψη των εν λόγω δανείων, ενέργεια η οποία υπολογίζεται ότι θα έχει πρόσθετη επίπτωση μερικών εκατομμυρίων».

Η ΕΠΟΕΤ αναφέρει πως «είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η CYTA εδώ και μια δεκαετία έχει συνεισφέρει στα Κρατικά Ταμεία πέραν των 600 εκατομμυρίων ευρώ υπό μορφή μερισμάτων, πράγμα που δεν έχει γίνει για κανένα άλλο Ημικρατικό Οργανισμό».

Επίσης, σύμφωνα με την ΕΠΟΕΤ, «μέχρι και πρόσφατα η CYTA όπως και όλοι οι Ημικρατικοί Οργανισμοί κατέβαλλαν φορολογία επί των κερδών 25% αντί 10% που πλήρωναν οι υπόλοιπες εταιρείες προς το κράτος, μια στρέβλωση διορθώθηκε μετά από δικές μας παρεμβάσεις».

Καταλήγοντας η ΕΠΟΕΤ αναφέρει ότι η CYTA, «εφαρμόζοντας τη νομοθεσία για τη μερισματική πολιτική, θα δώσει μέρισμα και για το 2012 ύψους 37 εκατομμυρίων ευρώ ωστόσο δεν μπορεί να θεωρείται αποκλειστικός αρωγός της Κυβέρνησης, η οποία όφειλε να προϋπολογίσει και να προγραμματίσει ορθά τις δημοσιονομικές της ανάγκες».<

Keywords
Τυχαία Θέματα