Νερό και κλιματικές αλλαγές συζήτησαν ΟΠΟΚ-Υπουργοί ΕΕ

18:32 11/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ), σε συνάντηση που είχε με τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής των κρατών – μελών της Ε.Ε. και των Ευρωπαίων Επιτρόπων Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, παρουσίασε τις θέσεις της σε θέματα που αφορούν το νερό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Σε ανακοίνωσή της, η ΟΠΟΚ αναφέρει πως τη συνάντηση διοργάνωσε το Υπουργείο Γεωργίας με σκοπό να συζητηθούν οι εισηγήσεις των ΜΚΟ

σχετικά με τα δύο θέματα που θα απασχολούσαν το Άτυπο Συμβούλιο Περιβάλλοντος στις 7-8 Ιουλίου 2012 και τα οποία είναι το νερό, με έμφαση στο υπό προετοιμασία «Blueprint to the Preservation of the European Waters» και η Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, με έμφαση στη χρηματοδότηση των μέτρων που απαιτούνται.

Στη συνάντηση παρευρέθηκε και αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος Jeremy Wates, ο οποίος εκπροσώπησε τις ΜΚΟ στο Άτυπο Συμβούλιο Περιβάλλοντος που ακολούθησε τις επόμενες ημέρες.

Η εκπρόσωπος της ΟΠΟΚ Ανθούλα Ιωαννίδου εισηγήθηκε την προώθηση μη ενεργοβόρων καλλιεργειών, την προώθηση ξηρικών καλλιεργειών, την προώθηση βιολογικών καλλιεργειών, την εξοικονόμηση νερού με υδατοστεγανά αυλάκια και την προστασία εύφορης γης, την προστασία εδαφών που απειλούνται με απερήμωση και την ανάγκη για αυστηρά πρόστιμα στην υπεράντληση υφάλμυρου νερού από διατρήσεις για προστασία του υδροφορέα.

Σχετικά με την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, τονίστηκε η αναγκαιότητα Εθνικής Στρατηγικής λόγω και του γεγονότος ότι η Κύπρος, ήδη, βιώνει τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή γι’ αυτό και οι όποιες ενέργειες για την προσαρμογή πρέπει να είναι άμεσες και σαφείς.

Επίσης, όπως ανέφερε, θα ήταν καθοριστικής σημασίας ένα στρατηγικό σχέδιο για το συντονισμό όλων των κυβερνητικών τμημάτων αλλά και των ιδιωτικών οργανισμών που ασχολούνται σε τομείς όπως είναι τα χερσαία και υδάτινα οικοσυστήματα, η προστασία της φύσης, η ενέργεια, οι υποδομές, η ανθρώπινη υγεία και ο τουρισμός.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η ΟΠΟΚ θεωρεί ότι συγκεκριμένες ενέργειες για την προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές είναι η αειφόρος διαχείριση των υδάτινων πόρων, η διαχείριση των απερημωμένων περιοχών, λόγω εντατικής γεωργικής δραστηριότητας, η διαφύλαξη της βιοποικιλότητας από την κλιματική αλλαγή με τη βοήθεια έρευνας, αειφορικής διαχείρισης περιοχών του δικτύου Natura 2000, ελέγχου των ξενικών ειδών, προσοχής στην εκπόνηση Τοπικών Σχεδίων για μείωση κατακερματισμού των βιοτόπων και η προστασία και σωστή διαχείριση των παράκτιων περιοχών με αντιπλημμυρικά μέτρα, μείωση της διάβρωσης, κλπ.

Επίσης, κρίνεται απαραίτητη η αναθεώρηση των προτεραιοτήτων σε όλους τους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς προγραμμάτων στις προαναφερθείσες θεματικές ενότητες έτσι ώστε να μπουν σε πρώτη προτεραιότητα έργα που αφορούν την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Η ΟΠΟΚ κρίνει αναγκαία τη θέσπιση θεσμικών πλαισίων που να καλύπτουν όλες τις θεματικές που προαναφέρθηκα

Keywords
Τυχαία Θέματα