Ο Σ. Ευαγόρου σχολίασε τις θέσεις Αναστασιάδη για την οικονομία και τις δηλώσεις Ομήρου

19:02 11/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τις θέσεις του υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για την οικονομία, σχολίασε το ΑΚΕΛ, διά του Αναπληρωτή Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου Σταύρου Ευαγόρου, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα σε δύο σημεία. Πρώτον, το γεγονός, όπως είπε, ότι ο Νίκος Αναστασιάδης

δεν έκανε καμία αναφορά στη φύση της κρίσης, και δεύτερον, στο ερώτημα αν ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ θα υλοποιήσει το όραμα του για ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας με πολιτικές τύπου Μέρκελ.

Ο Σταύρος Ευαγόρου σχολίασε επίσης τις σημερινές δηλώσεις του Προέδρου της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου για την οικονομία, λέγοντας πως ο κ. Ομήρου αποφεύγει επιλεκτικά να φωτογραφίσει ως τον υπαίτιο της σημερινής κατάστασης τις τράπεζες, και πως για αντιπολιτευτικούς λόγους ο κ. Ομήρου, ιδεολογικά, βάζει πολύ νερό στο κρασί του.

Σε δηλώσεις του στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο κ. Ευαγόρου αναφέρθηκε αρχικά στις θέσεις του Νίκου Αναστασιάδη για την οικονομία, λέγοντας ότι δεν έκανε καμία αναφορά στο γεγονός ότι η μεγάλη καπιταλιστική κρίση έπληξε πρώτα τις μητροπόλεις του συστήματος, δημιουργώντας εκατομμύρια άνεργους, άστεγους, θύματα τις ασυδοσίας των τραπεζών και των μονοπωλίων.

«Η κρίση δεν είναι ενδημικό φαινόμενο της Κύπρου. Ούτε ευθύνεται η Κυβέρνηση για το ξέσπασμα της. Αντίθετα έχει τα γενεσιουργά της αίτια στο σύστημα και στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές τις οποίες πρεσβεύει ο ΔΗΣΥ και όμορες με αυτόν δυνάμεις», είπε και διερωτήθηκε πως όταν κάποιος δεν αντιλαμβάνεται τα πραγματικά αίτια της κρίσης, μπορεί ν’ αντιμετωπίσει τις συνέπειες της με αποτελεσματικότητα.

Ο κ. Ευαγόρου συνέχισε το σχολιασμό των θέσεων Αναστασιάδη λέγοντας πως παρουσιάζεται «ως διαπρύσιος κήρυκας της πολιτικής λιτότητας και σιδηράς πειθαρχίας εις βάρος της ανάπτυξης και των δικαιωμάτων των εργαζομένων». Ταυτόχρονα, διερωτήθηκε πόσες πιθανότητες υπάρχουν να αλλάξει προς το καλύτερο η κατάσταση προς όφελος των ανέργων, των νέων και των φτωχών στρωμάτων, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, όταν στην ΕΕ περικόπτεται η ανάπτυξη, και αν είναι με αυτό το όραμα που θέλει ο Νίκος Αναστασιάδης να κυβερνήσει την Κύπρο. «Με πολιτικές τύπου Μέρκελ», διερωτήθηκε επίσης.

Όσο αφορά στην Κύπρο, ο κ. Ευαγόρου είπε πως ο κ. Αναστασιάδης συνεχίζει να υποβαθμίζει πλήρως και συνειδητά το γεγονός ότι η Κύπρος κτυπήθηκε όπως και άλλες χώρες από μια διεθνή κρίση και ότι οι συνέπειες της έγιναν χειρότερες από την έκθεση των Τραπεζών της Κύπρου στα ελληνικά ομόλογα και δάνεια. Μια έκθεση, όπως είπε, που ξεπερνά τα 25 δις και η οποία στράγγισε την αγορά της χώρας μας από ρευστότητα σε βάρος της ανάπτυξης και της κατανάλωσης.

Ο κ. Ευαγόρου επανέλαβε τη θέση του ΑΚΕΛ ότι έκθεση των τραπεζών είναι ο κύριος λόγος των υποβαθμίσεων της οικονομίας από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης και επέκρινε τον τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για τον εποπτικό του ρόλο. «Και ενώ στην Ιρλανδία για παράδειγμα ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ανέλαβε τουλάχιστον τις ευθύνες του παραιτούμενος, στην Κύπρο, ο ΔΗΣΥ και άλλοι εξακ

Keywords
Τυχαία Θέματα