Αντίδραση Νταβούτογλου στις ανακοινώσεις ανησυχίας των ΗΠΑ

18:05 6/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του John Kerry, χθες το απόγευμα εξέφρασε την αντίδρασή του έναντι των διαδοχικών ανακοινώσεων των ΗΠΑ, στις οποίες εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις στην Τουρκία.

Παρόμοιες διαμαρτυρίες με αυτές που συμβαίνουν στην Τουρκία, συνέβησαν και στις

ΗΠΑ, με το κίνημα “Occupy Wall Street”, υπενθύμισε στον κ. Κέρι ο κ. Νταβούτογλου. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι ενώ παρόμοιες διαμαρτυρίες σε άλλες δημοκρατικές χώρες εκλαμβάνονται ως μια φυσιολογική κατάσταση, στην περίπτωση της Τουρκίας, ο τρόπος που προβάλλονται οι διαδηλώσεις στα ΜΜΕ, απεικονίζουν την Τουρκία ως «δημοκρατία δεύτερης κατηγορίας».

Η Τουρκία σέβεται το δικαίωμα των πολιτών στη διαμαρτυρία, σημείωσε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν περιθωριακές ομάδες που θέλουν να επισκιάσουν τις διαμαρτυρίες για το περιβάλλον. Πρόσθεσε ότι ο Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν είναι σε θέση να διακρίνει μεταξύ των ειρηνικών διαδηλώσεων και των περιθωριακών ομάδων.

Στο μεταξύ, ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Guido Westerwelle ζήτησε από την κυβέρνηση της Τουρκίας να σεβαστεί την πολυφωνία και να αναγνωρίσει τον πλουραλισμό και τα δικαιώματα των πολιτών, καθώς για την οικοδόμηση μιας ισχυρής Τουρκίας δεν επαρκεί μόνο η οικονομική ανάπτυξη.

Σχετικά με τα επεισόδια, ο Westerwelle θεωρεί ότι σηματοδοτούν τη γέννηση μιας ισχυρής κοινωνίας πολιτών στην Τουρκία. «Η Κοινωνία Πολιτών υψώνει τη φωνή της, διεκδικεί και υπερασπίζεται τα δικαιώματά της» δήλωσε, και κάλεσε την τουρκική Κυβέρνηση να αποδείξει το σεβασμό της στην Κοινωνία Πολιτών, ως προϋπόθεση για τον εκσυγχρονισμό της Τουρκίας.

Στην Κωνσταντινούπολη αναμενόταν σήμερα ο Επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Στέφαν Φούλε, προκειμένου να συμμετάσχει σε συνέδριο με τίτλο «Επανεξετάζοντας τις διεθνείς προκλήσεις : Κατασκευάζοντας ένα κοινό μέλλον για την Τουρκία και τη Διάσκεψη της ΕΕ», η διεξαγωγή του οποίου είχε προγραμματιστεί πριν από μήνες. Δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί η συνάντηση του Φούλε με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα συμμετάσχει επίσης στο διεθνές συνέδριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα