ΕΔΕΚ: Το νομοσχέδιο για διορισμό μελών ΔΣ Ημικρατικών Οργανισμών να τεθεί ενώπιον της Επ. Νομικών

16:53 6/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Α΄ Αντιπρόεδρος και βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα σε δηλώσεις του σήμερα είπε πως μετά και από την χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να προχωρήσει σε κατάθεση νομοσχεδίου για διαφοροποίηση του τρόπου διορισμού των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Ημικρατικών Οργανισμών, θεωρούμε άμεση αναγκαιότητα την συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της πρότασης νόμου την οποία καταθέσαμε ως κοινοβουλευτική ομάδα Κ.Σ ΕΔΕΚ

και έχει άμεση σχέση με την διαφάνεια και την εξυγίανση της όλης διαδικασίας διορισμού από τον στενό, κομματικό χαρακτήρα που είχε μέχρι σήμερα.

Επειδή, συνέχισε, η πρόταση νόμου έχει κατατεθεί από τον Φεβρουάριο του 2012 χωρίς να τεθεί ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής, με πρόσφατη επιστολή μου προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών, ζητώ εκ μέρους του Κ.Σ ΕΔΕΚ όπως άμεσα τεθεί προς συζήτηση ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής πριν την διακοπή των εργασιών της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις θερινές διακοπές.

Θέλω να καταστήσω σαφές, πρόσθεσε, ότι το Κ.Σ ΕΔΕΚ θα επιμένει σε μια Νομοθεσία που θα εκδημοκρατικοποιεί και θα εκσυγχρονίζει τον τρόπο διορισμού και διοίκησης των ημικρατικών οργανισμών.

“Αυτοί που θα διορίζονται πρέπει να διαθέτουν τα επιστημονικά προσόντα που απαιτεί ο κάθε ημικρατικός οργανισμός, οι θέσεις θα πρέπει να είναι ανοικτές σε κάθε πολίτη για υποβολή αίτησης και να υπάρχει διαδικασία δημόσιας ακρόασης ενώπιον της Βουλής. Σε αντίθετη περίπτωση η ΕΔΕΚ δεν πρόκειται να συναινέσει σε μια Νομοθεσία που θα αναπαράγει ένα απλό σύστημα κομματοκρατίας, αδιαφάνειας και χειραγώγησης των ημικρατικών οργανισμών”, κατέληξε.

Απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για κατάργηση του ΙΔΑΒΕΠ

———————-

Ο Α΄ Αντιπρόεδρος και βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα είπε πως με την πρόσφατη απόφαση του το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει στην κατάργηση του ΙΔΑΒΕΠ (Ίδρυμα Διαχείρισης Απογευματινών και Βραδινών Επιμορφωτικών Προγραμμάτων) και την προκήρυξη των θέσεων με την μέθοδο της αγοράς υπηρεσιών, καταργεί, το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας, εντελώς την κυπριακή νομοθεσία που κατοχυρώνει τις εργασιακές σχέσεις μεταξύ εργοδότη και εργοδοτουμένου που εκφράζεται διαμέσου των συλλογικών συμβάσεων.

Ανέφερε ότι στις σημερινές του δηλώσεις ο Υπουργός Παιδείας προσπάθησε, περίπου, να παρουσιάσει το όλο θέμα με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργηθεί η εικόνα ότι η απόφαση αυτή είναι προς όφελος των εκπαιδευτών αλλά και του εκπαιδευτικού συστήματος.

“Ο κος. Υπουργός δήλωσε ότι με την κατάργηση του ΙΔΑΒΕΠ επανέρχεται το όλο σύστημα στην πρότερα κατάσταση και τίθεται κάτω από την ομπρέλα του Υπουργείου Παιδείας, που αυτό μας βρίσκει σύμφωνους αφού, είχαμε διαφωνήσει κατά την διάρκεια της συζήτησης για την ίδρυση του ΙΔΑΒΕΠ προ 10 μηνών, όμως, απέφυγε να πει ότι με την πρόσφατη του απόφαση πλέον οι θέσεις θα προκηρύσσονται με αγορά υπηρεσιών, που αυτό εξυπακούει ότι, οι εκπαιδευτικοί θα υποχρεώνονται να καταβάλλουν από μόνοι τους τις κοινωνικές τους ασφαλίσεις, οι μισθοί, βάση των όρων απασχόλησης στην προκήρυξη θα μειωθούν κατά πολύ, μισθοί οι οποίοι σήμερα κυμαίνονται μεταξύ 800-1000 ευρώ το μήνα θα φτάσουν στα 500-600 ευρώ το μήνα και εξαιτίας του γεγονότος ότι οι καθηγητές αυτοί θα εργάζονται 5-6 μήνες το χρόνο δεν θα έχουν, οι πλείστοι, το δικαίωμα, αφού δεν θα έχουν συμπληρώσει τους 6 μήνες εργασίας, για ανεργιακό επίδομα”, σημείωσε.

Αν είναι με αυτόν τον τρόπο που το Υπουργείο Παιδείας πιστεύει ότι θα εξοικονομήσει χρήματα, είπε ο κ. Βαρνάβα, αυτό θα είναι εις βάρος του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Γι αυτό τον λόγο ως Κ.Σ ΕΔΕΚ θεωρούμε, ανέφερε πλήρως λανθασμένη την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, και καλούμε τον Υπουργό Παιδείας να επανεξετάσει αυτήν την απόφαση.

Επίσης, ως ΕΔΕΚ, πρόσθεσε, προχωρούμε στην συνυπογραφή και εγγραφή του θέματος στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ.

Keywords
Τυχαία Θέματα