Αντιδράσεις κομμάτων στην Ελλάδα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

10:27 8/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Ανησυχία εκφράζουν τα πλείστα κόμματα στην Αθήνα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του Γραφείου Τύπου του κόμματος, για τις δηλώσεις στις οποίες προέβη χθες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μετά από συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά

αναφέρει ότι δεν θα συναινέσει σε λύσεις τύπου Ανάν, που απέρριψε ο κυπριακός λαός.

Οι χθεσινές κοινές δηλώσεις Α. Σαμαρά και Ν. Αναστασιάδη, για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, αναφέρει, «ενισχύουν τις ανησυχίες που διατύπωσε το ΚΚΕ, με αφορμή και τη δημοσίευση στον Τύπο σχεδίου κοινής ανακοίνωσης, που αναφέρεται σε δύο «συνιστώντα κράτη», στη λογική του σχεδίου Ανάν. Οι ισχυρισμοί Σαμαρά και Αναστασιάδη ότι μπορεί να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, σημειώνει, είναι αποπροσανατολιστικοί και επικίνδυνοι, αφού η ΕΕ όχι μόνο δε συνέβαλε στην επίλυση του Κυπριακού, αλλά αντίθετα με τις παρεμβάσεις της, από κοινού με τις ΗΠΑ, προωθεί σχεδιασμούς στη βάση της συνομοσπονδιακής, διχοτομικής λύσης, που νομιμοποιεί την εισβολή της Τουρκίας το 1974 και την κατοχή στο βόρειο τμήμα του νησιού».

«Το ΚΚΕ δε θα συναινέσει σε λύσεις τύπου Ανάν, που απέρριψε ο κυπριακός λαός και θα συνεχίσει να στηρίζει την πάλη του κυπριακού λαού για δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος, προς όφελος όλων των εργαζομένων, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, ενάντια στους σχεδιασμούς ΗΠΑ και ΕΕ», καταλήγει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του.

Την έντονη ανησυχία της για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, εκφράζει η συντονίστρια της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου (ΕΕΚΕ) στον τομέα της Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Σε δήλωσή της, η κ. Δούρου, με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στην Αθήνα και τη δημοσιοποίηση του προσχεδίου κοινού ανακοινωθέντος, αναφέρει ότι «τούτες τις ώρες που το Κυπριακό βρίσκεται στο επίκεντρο έντονης διπλωματικής κινητικότητας, ας μην ξεχνάει κανείς ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού σημαίνει να μπει τέλος στην τουρκική κατοχή και να δημιουργηθεί μια δικοινοτική- διζωνική ομοσπονδία, με μία ιθαγένεια, μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένη στρατιωτική παρουσία».

Η δε τήρηση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ οφείλει να είναι πραγματική και να μην περιορίζεται σε αναφορές κι επικλήσεις σε σχετικά δελτία Τύπου, σημειώνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κ. Δούρου εκφράζει τη δυσφορία της για το γεγονός ότι δεν υπήρξε πρόβλεψη για ενημέρωση της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον κ. Αναστασιάδη, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στην Αθήνα από την Πέμπτη το βράδυ,

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Χρήστος Μαχαίρας, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον ραδιοσταθμό Αθήνα 9,84 δήλωσε ότι «φαίνεται να ανοίγει πάλι ένα παράθυρο ελπίδας, ένα παράθυρο συνεννόησης, που η Κύπρος το έχει ανάγκη. Και το έχει ανάγκη διπλά, στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύει”.

Ο κ. Μαχαίρας ανέφερε ότι “στην Κύπρο οι φωνές της λογικής δεν έσβησαν ποτέ”.

Σε ανακοίνωση Τύπου, ο εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και Τομεάρχης Εξωτερικών, Τέρες Κουίκ, για την συνάντηση Αναστασιάδη – Σαμαρά αναφέρει ότι «μετά το ξεπούλημα του ονόματος Μακεδονία ετοιμάζουν δεύτερο σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό».

«Αποδέχονται ως συνομιλητή το ψευδοκράτος και μια τέτοια ενέργεια αποτελεί έμμεσο (αν όχι και άμεσο) βήμα για αναγνώριση. Το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής και βλέπουμε με την επερχόμενη διχοτόμηση, να μπαίνουν στην ίδια μοίρα εισβολείς και κατεχόμενοι», είπε ο κ. Κουίκ. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, πρέπει να κρατήσει εθνική στάση, στον δρόμο που χάραξε με την γενναία πατριωτική πολιτική του ο Τάσσος Παπαδόπουλος και να μην επιτρέψουμε να χαθεί εθνικό έδαφος. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ δεν θα δώσουμε καμιά συναίνεση σε ένα νέο σχέδιο Ανάν”, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα