Ανησυχία για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς εκφράζει η ΟΠΟΚ

19:57 7/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ανησυχία για ενδεχόμενο εφησυχασμού των πολιτών από νομοθετήματα που δεν μειώνουν τον κίνδυνο να καλλιεργηθούν γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (ΓΤΟ) στην Κύπρο, εκφράζει η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ).

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ΟΠΟΚ, εκφράζοντας τις απόψεις της κατά τη συζήτηση του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος την Παρασκευή, δήλωσε ότι διατηρεί την πάγια θέση της για καθολική

απαγόρευση των ΓΤΟ στην Κύπρο και χαιρετίζει κάθε προσπάθεια που γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ΟΠΟΚ θεωρεί ότι οι ισχύοντες κανονισμοί για την καλλιέργεια των ΓΤΟ είναι αποτρεπτικοί και τίποτα ουσιαστικό δεν πρόκειται να αλλάξει με τη σχετική τροπολογία που συζητείται στην Επιτροπή, όσον αφορά στη δυνατότητα και τον κίνδυνο να καλλιεργηθούν ΓΤΟ στην Κύπρο.

Αντίθετα, προστίθεται, το μόνο που μπορεί να επιτύχει η τροπολογία αυτή είναι ο εφησυχασμός των πολιτών προς τα προϊόντα που καταναλώνονται.

Η ΟΠΟΚ ανέφερε κατά τη συνεδρία ότι η Κύπρος πρέπει να θωρακιστεί έναντι του κινδύνου καλλιέργειας των ΓΤΟ, μέχρις ότου γίνει κατορθωτό να κηρυχθεί νομότυπα ως χώρα ελεύθερη από ΓΤΟ.

Ένα τέτοιο εγχείρημα μπορεί να επιτευχθεί μέσω της αύξησης της επαγρύπνησης και του ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες στους εισαγόμενους σπόρους, καταλήγει η ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα