Ανησυχία για την οικονομία των ΗΠΑ εκφράζει ο Μπερνάνκι

18:56 31/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάνκι εξέφρασε βαθειά ανησυχία για την οικονομία της χώρας την Παρασκευή, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση μη ικανοποιητική και λέγοντας ότι η στασιμότητα της αγοράς εργασίας προκαλεί «σοβαρή ανησυχία».

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε μια πολύ-αναμενόμενη ομιλία του σε Κεντρικούς Τραπεζίτες στο Τζάκσον Χολ στο Ουαϊόμινγκ, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας

των ΗΠΑ δεν έδωσε νέες υποσχέσεις για παρέμβαση που θα ωθήσει την ανάπτυξη, αλλά έστειλε ισχυρό μήνυμα ότι κλίνει προς εκείνη την κατεύθυνση.

«Είναι φανερό πως η οικονομική κατάσταση είναι μακράν από ικανοποιητική», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «η ανάπτυξη στα τελευταία τρίμηνα ήταν χλιαρή και για αυτό, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι δεν έχουμε δει ακόμη καθαρή βελτίωση στα ποσοστά ανεργίας από τον Ιανουάριο».

«Αν δεν αρχίσει να αναπτύσσεται πιο γρήγορα απ’ ό, τι έχει αναπτυχθεί πρόσφατα η οικονομία, το ποσοστό ανεργίας πιθανόν να παραμείνει σε κατά πολύ πιο ψηλά επίπεδα από αυτά που θεωρούνται σε γραμμή σύμφωνη με την πλήρη εργασία για αρκετό χρονικό διάστημα», είπε.

Ο κ. Μπερνάνκι ξεκαθάρισε ότι το ποσοστό ανεργίας των ΗΠΑ που βρίσκεται στο 8,3% αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πηγές ανησυχίας του ως επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, της οποίας ο κύριος στόχος είναι η μείωση της ανεργίας.

«Η στασιμότητα στην αγορά εργασίας αποτελεί πηγή σοβαρής ανησυχίας, όχι μόνο λόγω του ότι προκαλεί τεράστια δεινά και της ελλιπούς εκμετάλλευσης του ανθρώπινου δυναμικού που υπάρχει, αλλά επίσης επειδή τα συνεχόμενα ψηλά επίπεδα ανεργίας θα προκαλέσουν διαρθρωτικές βλάβες στην οικονομία μας που μπορεί να διαρκέσουν για πολλά χρόνια», σημείωσε.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις αβεβαιότητες και τους περιορισμούς των εργαλείων πολιτικής που διαθέτει, η Φέντεραλ Ριζέρβ θα προσφέρει επιπρόσθετες πολιτικές διευκόλυνσης όταν χρειάζεται για να προωθήσει μια πιο ισχυρή οικονομική ανάκαμψη και βιώσιμη βελτίωση των συνθηκών της αγοράς εργασίας σε ένα πλαίσιο σταθερότητας τιμών», ανέφερε.

Προειδοποίησε, όπως έχει ήδη πράξει κατά τη διάρκεια του χρόνου, ότι η δράση της Φέντεραλ δεν είναι πανάκεια στη θέση της πολιτικής που ακολουθείται από πολιτικούς ηγέτες.

Είπε πως η οικονομία συγκρατείται από την αδύναμη στεγαστική αγορά αλλά και από τις μεγάλες περικοπές δαπανών από την ομοσπονδιακή, τις πολιτειακές και τις τοπικές κυβερνήσεις. Επιπρόσθετα, ανέφερε, υπάρχουν οι αβεβαιότητες, συμπεριλαμβανομένων των διαφορών για την αύξηση ή όχι του ανώτατου ορίου χρέους και την αναμενόμενη δημοσιονομική πολιτική που έχει ονομαστεί ως «δημοσιονομικός γκρεμός» (fiscal cliff) που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής ανισορροπίας και μπορεί να προκαλέσει μια απότομη συρρίκνωση της οικονομίας από την 1η Ιανουαρίου αν δεν τροποποιηθεί.

«Είναι κρίσιμο οι φορείς χάραξης δημοσιονομικής πολιτικής να θέσουν σε εφαρμογή ένα αξιόπιστο σχέδιο που θα βάζει τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό σε μια βιώσιμη τροχιά μεσοπρόθεσμα

Keywords
Τυχαία Θέματα