ΚΣ ΕΔΕΚ: Αναθέρμανση της συζήτησης των νομοσχεδίων για εκσυγχρονισμό της ΤΑ

18:37 31/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την αναθέρμανση της συζήτησης των εκκρεμούντων νομοσχεδίων για τον εκσυγχρονισμό και την αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ζητά το ΚΣ ΕΔΕΚ, εκφράζοντας τη θέση ότι η δημιουργία συμπλεγμάτων των Δήμων και Κοινοτήτων είναι αναγκαία.

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο ΤΑ της ΕΔΕΚ σχολιάζει το αποτέλεσμα

της συνάντησης του Υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή με αντιπροσωπεία της Ενωσης Δήμων Κύπρου, αναφέροντας ότι από την πληροφόρηση που δόθηκε στη δημοσιότητα «συνάγεται το συμπέρασμα ότι η συνάντηση αναλώθηκε στην συζήτηση για την εξεύρεση χρημάτων για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των Δήμων μέχρι τέλος του χρόνου και σε χιλιοειπωμένες νουθεσίες από πλευράς της Κυβέρνησης προς τους Δήμους για περιορισμό των δαπανών τους».

«Συμφωνούμε ότι θα πρέπει να εξευρεθούν άμεσα χρήματα, για να μπορέσουν οι Δήμοι να συνεχίσουν την προσφορά υπηρεσιών προς τους δημότες, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι τα περιθώρια είναι περιορισμένα έως ανύπαρκτα και η κατάσταση κρισιμότατη», προστίθεται.

Σύμφωνα με την ΕΔΕΚ «η αυτονόμηση επιβάλλεται να γίνει, όταν οι Δήμοι είναι συμπλεγματοποιημένοι και αποτελούν μεγαλύτερους οργανισμούς παροχής υπηρεσιών και το κράτος αναδιοργανωθεί το ίδιο».

Τον πολίτη, προστίθεται, «τον ενδιαφέρει να εξυπηρετηθεί γρήγορα και ποιοτικά και να πληρώσει το χαμηλότερο δυνατό τίμημα και όποιος θέλει ας είναι αυτός που θα τον εξυπηρετήσει».

Αναφέρεται επίσης ότι «από την ημέρα που καταθέσαμε ριζοσπαστικές προτάσεις για την άμεση και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της κρίσης με αναδιοργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης πάνω σε μια πιο τολμηρή βάση, που να απαντά οριστικά το πρόβλημα του κατακερματισμού και της δαπανηρής πολυδιάσπασης, δεν έχει δημοσιοποιηθεί καμία σοβαρή πρωτοβουλία από αυτούς που έχουν την ευθύνη, που να οδηγεί το μαχαίρι στο κόκαλο του προβλήματος και στην ορθολογιστική αντιμετώπισης της κρίσης που συνεχώς θα μεγαλώνει».

«Εάν η Εκτελεστική Εξουσία δεν πάρει άμεσα την πρωτοβουλία των κινήσεων», γράφει η ανακοίνωση, «καλούμε την Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής να την πάρει αυτή, αναθερμαίνοντας την συζήτηση επί των νομοσχεδίων που κατέθεσε η Κυβέρνηση και εκκρεμούν ενώπιον της από καιρό, οδηγώντας τον εκσυγχρονισμό και την αναδιάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης προς την κατεύθυνση της δημιουργίας συμπλεγμάτων και Δήμων και Κοινοτήτων τώρα που το έχουμε ανάγκη και όχι αν και όταν αποφασίσει η κάθε κοινότητα και ο κάθε δήμος όπως ήταν η προηγούμενη απόφαση».

Keywords
Τυχαία Θέματα